Eerste demo, eerste samenwerking, eerste song van “Ten” die werd opgenomen, debuut-, doorbraak- en meteen ook tijdloze single van een van Seattle’s grootsten.

Eerste demo, want nog voor de groep onstond was Alive al te vinden op een tape van Stone Gossard en Jeff Ament. Die twee waren al samen bezig vanaf het midden van de jaren tachtig, eerst in Green River, en dan in Mother Love Bone. In juli 1990 overleed de zanger van Mother Love Bone echter aan een hero├»neoverdosis, en gingen Gossard en Ament, samen met gitarist Mike McCready, op zoek naar een drummer en een zanger aan de hand van een tape met 5 songs, “Dollar Short” was een van de songs die daarop stond – het nummer was al in 1989 geschreven, voor Mother Love Bone:

Eerste samenwerking, want de demo-tape geraakte tot bij Eddie Vedder, nachtwaker in een tankstation in San Diego, en die kreeg een ingeving voor een tekst voor “Dollar Short” tijdens het surfen.
Eddie maakte er een half-autobiografische tekst op, over een tiener wiens moeder onthult dat zijn vader eigenlijk zijn stiefvader is en z’n echte vader dood. Iets wat Vedder, geboren Edward Severson in 1964, echt was overkomen. Er is ook een strofe over hoe de moeder het kind verleid omdat hij zo op zijn voormalige vader lijkt, maar dat zou “storytelling” zijn.
Alive” and “Once” formed part of a song cycle in what Vedder later described as a “mini-opera” entitled Momma-Son (the third song, “Footsteps”, appeared as a B-side on the “Jeremy” single). Vedder explained that the lyrics told the story of a young man whose father dies (“Alive”), causing him to go on a killing spree (“Once”) which leads to his capture and execution (“Footsteps”). It was later revealed that Vedder’s lyrics were inspired by his long-held hurt in discovering at age 17 that the man he thought was his father was not, and that his real father had already died.
Vedder nam zijn tekst op, stuurde het nummer (en nog twee andere) terug en werd meteen uitgenodigd om lid te worden van “Mookie Blaylock”.

Eerste song van “Ten” die werd opgenomen, want eenmaal de bezetting compleet had “Mookie Blaylock” in januari 1991 een nieuwe naam gevonden, een paar keer live gespeeld, en een contract versierd bij Epic. Van hen mocht de groep meerdere demo-nummers opnemen in de London Bridge studio in Seattle met producent Rick Parashar. Daarbij ook weer “Alive”.
Die eerste opname zou uiteindelijk ook het album Ten halen, later werd er enkel nog een andere gitaarsolo aan toegevoegd. De rest van het album werd pas twee maanden later ingeblikt.

Debuutsingle en doorbraaksingle, want alhoewel “Ten” qua grunge-gehalte aanvankelijk door het 1 maand later uitgebrachte “Nevermind” van Nirvana overschaduwd, was de LP was wel een lang leven beschoren door de singles “Alive”, “Jeremy” en “Even Flow”. De CD bleef de plaat zo lange tijd zeer goed verkopen, en bereikte pas een jaar na het uitbrengen z’n hoogste plaats (2) in de Amerikaanse albumcharts. Ondertussen 13xplatinum trouwens.

“Alive” werd een nummer 16 in ons land en in de UK, in de U.S. verkocht het niet enorm maar deed het wel goed in de airplay-charts.

Eerste video voor de groep ook, in zwart en wit geschoten op een live-optreden in augustus 1991. De muziek in de clip was anders dan de versie op single of plaat, want live. Ament: “Initially, it was a problem in terms of talking the record company into taking it seriously…That people didn’t think we could pull it off made us want to do it even more. We felt we could do a better version of it. Sonically, it’s an inferior version of the song. But it’s live.

En tijdloze single, want vanaf het uitbrengen was de song al vaste waarde in de Tijdloze 100 van Studio Brussel. Het kwam het jaar na release meteen binnen in de tijdloze lijst op 60 en schoot het jaar nadien al door naar de top 10. Heeft in die top-10 tot 2013 altijd geparkeerd gestaan met als hoogste notering de 4de plaats. Sinds een paar jaar wel voorbijgestoken door nog een track uit “Ten”, nooit single geweest, “Black” dat in die lijst nu al 6 jaar op 1 staat.

Voor de groep, zeker Eddie Vedder, heeft “Alive” door de tijd intussen ook een andere betekenis gekregen. Zag hij die “I’m Still Alive” eerst als een soort vloek, van “ik moet verder leven terwijl gij vader eronder uit zijt gemuisd“, kreeg het later een veel optimistischere ondertoon door de reactie van het publiek, “the curse” werd een “celebration of living”: