Meer cons dan pros eigenlijk: de con-traire nagel in de doodskist van Pink Floyd, deel van een con-cept, en con-troverse over een blote kon-t:

Roger Waters was een belangrijk deel van de klassieke Pink Floyd. Op een lumineuze dag in 1977 kreeg hij een idee voor niet 1 maar 2 conceptalbums. En hij presenteerde deze aan de mede-Floyds met de mededeling “kies er eentje, de andere breng ik solo uit”

De Pink Floyds kozen “Bricks in the Wall”, wat dan “The Wall” werd, en driedubbel platina. Roger Waters bleef zitten met het andere concept, een soort realtime verhaal over een midlife-man die droomt over sex met een liftster, en zou er ternauwernood een gouden plaat mee halen.

De single “5.01 AM (The Pros and Cons of Hitch Hiking” (alle tracks geven aan hoe laat ze beginnen in het verhaal, met 5 seconden pauze om de LP om te draaien in het midden) was nog het radiovriendelijkste stuk van de LP. Een grote hit werd het niet (n°29 bij ons, 76 in de UK)

Ook nogal controversieel was de blote kont op de cover (afkomstig van page 3-girl en pornoactrice Linzi Drew, actrice in o.m. 4 “Buttman” films). Naast zotte kosten voor een mislukte tour, moest er ook heel wat geld gestoken worden in zwarte stickers om die derrière af te dekken.

Roger Waters zou later nog geschiedenis schrijven door na de val van de muur in Berlijn een mega-concert op te zetten rond “zijn” The Wall. Ook dat werd bijna een financieel fiasco, al redde de documentaire die erover gemaakt dat project uit de rode cijfers.