Eerst een song over een “Champion Lover” en ladies man Shabba Ranks voelde zich aangesproken.

In den beginne was er de Engelse reggaezangeres Deborahe Glasgow (°1965 +1994), actief in het “Lovers Rock” en sound system reggae genre. 1 LP maar op haar actief “, Deborahe Glasgow in 1989, een samenwerking met dancehall producer Augustus “Gussie” Clarke. Een van de beste songs op die LP was “Champion Lover”:

Die song werd opgepikt door Shabba Ranks, een Jamaicaanse “toaster” (soort rap over dancehall reggae) met veel blingbling en een reputatie als “ladies man” en geboortenaam Rexton Rawlston Fernando Gordon. Hij maakte een versie van “Champion Lover” waarin hij zijn lyrics uitsmeerde over Deborahe Glasgows zanglijn. Dit bracht hij uit op zijn album “Rappin’ With The Ladies”.

Dit ging nog redelijk onopgemerkt voorbij. In 1991 had Shabba echter een commerciële doorbraak. Eerst door een samenwerking met Scritti Politti , op de Lennon/McCartney song “She’s a Woman”:

Later dat jaar prominente door een samenwerking met Maxi Priest : Housecall (een n° 31 in de UK)

Daarop bracht hij een nieuwe versie uit van de song Loverman, maar dit keer liet hij het “Champion Lover” stuk van Deborahe inzingen door de Jamaicaanse zangere Chevelle Franklyn.
Ook present: de “Shabba!” roep, die is afkomstig van Maxi Priest uit voornoemde “Housecall” van een jaar eerder.
Er kwam ook een single-release, met een remix van David Morales. Dit werd wel opgepikt en werd een redelijke hit (33 bij ons, 17 in Duitsland, 40 in de US)
In de UK was het op dat moment ook geen grote hit (n°23) , maar het jaar daarop werd de song gewoon nog een keer gereleased daar en toen was er sprake van een “dancehall craze” werd het wel een #3 in de hitparade.

Shabba Ranks kwam later nog erg ongunstig in de pers na vijandige uitspraken over homoseksuelen.

De Afro-Amerikaanse sketch-show “In Living Color” maakte er een parodie op “Mr. Ugly Man”: