Heerlijk liefdesduet uit de seventies, met een stevige Belgische bijdrage.

Sharif Dean echte naam was Cherif-Eddine Kharroubi, en dat was een Frans-Algerijn die eerst in Casablanca en dan in Parijs woonde, maar in de late jaren zestig filosofie en literatuur was komen studeren in Brussel. Hij had ondertussen ook al geprobeerd een carrière in de muziek te starten, en won in 1964 een talentenjacht van Radio Monte Carlo. Na zijn afstuderen in 1971 besluit hij zich helemaal op een muzikale loopbaan te storten.

Met de belgische producer Jean Huysmans neemt hij een eerst single op in 1972, Mary-Ann, die flopt.

Maar een jaar later heeft hij wel prijs, met Do You Love Me? De single parkeert 5 weken op nummer 1 in ons land, en in Nederland zelfs nog een groter succes, in de eindafrekening van 1973 de meest verkochte single van heel het jaar en ook de eerste keer dat een Belgische single in Nederland op nummer 1 geraakte.

Het werd uitgebracht als Sharif Dean alleen (hij was ook de componist van het nummer), maar de Jane Birkin-achtige zangeres heeft zeker een even groot aandeel in het succes van dit lied. Nergens werd ze gecredited, zodat er blijkbaar in de 2000’s een een lange zoektocht nodig was om uit te vinden wie er hier zong. Het blijkt daarin te gaan om de Brusselse, de dan 19-jarige studiozangeres, Evelyn(e) D’Haese.
Die heeft verder niet veel (goed gedocumenteerde) sporen in de muziek nagelaten, maar na het succes van de Sharif Dean single bracht ze wel een obscure solo-single uit – hier wordt deze mooi beschreven en valt er te beluisteren – en zat ook in een experimentele groep met Luc Hensill “The Masked Ball of the Extraterrestrials” – daar valt ook nog iets van te vinden op internet. Ze zou later een vegetarisch restaurant zijn gaan uitbaten.

Volgende singles van Sharif Dean, nog steeds met producer Jean Huysmans, deden niks, zodat deze single beslist valt in de one-hit-wonders categorie. Hij stierf – volledig in vergetelheid geraakt en na een lange aftakeling door diabetes – op Valentijnsdag 2019 in Oran.