Grootste hit voor deze engelse “Rock’n’Roll revival” act.

Showaddywaddy ontstond in 1973 door samensmelting van 2 groepjes (Choise en covergroepje Golden Hammers) in Leicester, en bestond daardoor uit de ongebruikelijke bezetting van 2 zangers, 2 drummers, 2 gitaristen en 2 bassisten.
After forming friendships and enjoying each other’s music, during early 1973, the bands got up on stage together to play a rock ‘n’ roll revue, and it quickly became apparent that this arrangement was going down with the audience better than the individual bands. The guys also realised they could earn more money by having each band playing a support slot with ‘Showaddywaddy’ doing the headline slot.” (uit de bio)

Ze begonnen met een paar eigen geschreven song als single (stijl Gary Glitter), maar na het succes van een cover (“Three Steps to Heaven” van Eddy Cochran) schakelden ze al snel over naar het coveren van oldies als een soort rock’n’roll revue. “a full ’50s-style wardrobe completed the experience.”

Ze werden na het winnen van de talentenjacht “New Faces” getekend bij Bell Records en geproduceerd door Mike Hurst, een engelsman die begon bij The Springfields (met Dusty Springfield) en later onder andere de ontdekker was van Cat Stevens.

Hij haalde uit de oude doos “Under The Moon of Love”, een song uit 1961 door Tommy Boyce en Curtis Lee. Was dan een heel klein hitje voor Curtis Lee en producer Phil Spector (him, again), met een 46ste plaats in de U.S. Hot 100. Klonk toendertijd zo:

Mud, nog een groep uit de glamrocksfeer van die dagen, was trouwens een jaar eerder al op het idee gekomen om de song te coveren, maar ze brachten het niet uit als single.

Showaddywaddy deed dat (gelukkig voor hen) wel, want “Under the Moon of Love” was goed voor de eerste plaats in de hitparade in de UK. Ook in de BRT Top 30 was dat het geval. In Nederland was een derde plaats het hoogste, in Duitsland plaats 4.

Ook de grootse hit van die Curtis Lee, het doowoppende “Pretty Little Angel Eyes”, zouden Showaddywaddy trouwens nog een keer coveren, in 1978.
Ook dat was goed voor een top 5 in de U.K., net als ongeveer alles wat de Showaddywaddy’s na “Under The Moon of Love” daar uitbrachten

Pas rond 1979 was dat hitparade-succes voor Showaddywaddy ook in de U.K. voorbij, maar de groep is altijd blijven bestaan. Toert tegenwoordig nog altijd rond, met nog 1 origineel overblijvend/overlevend lid, drummer Romeo Challenger.