Sss(jt).

Where to begin? In 1981 misschien, toen Gen X uit elkaar spatte en Billy Idol zijn solo-carrière begon. En ook bassist Tony James iets nieuws moest vinden om zich uit te leven. Hij stelde op vier jaar tijd met partner Magenta Devine een groep samen.

De leden werden gerecruteerd op interessantigheid en looks en kledingstijl en hoeveelheid hairspray eerder dan op hun muzikale kwaliteiten. Met slimme marketing overtuigde James een platenfirma van een recordvoorschot (dat record was een leugen, deel van de slimme marketing).

Als eerste single werd “Love Missile F1-11” gelanceerd, een productie van Giorgio Moroder. Werd een hit in vrijwel alle Europese landen (3 in de UK, 1 in Spanje, 20 bij ons) De mosterd gehaald bij Devo.

Het cyberpunk-imago werd voorzien van citaten uit Terminator, Blade Runner, Scarface en A Clockwork Orange en kreten als “the fifth generation of rock” en “Hi-tech sex, designer violence”. Het logo van onze eigenste CCC kreeg begot een tweede leven.

Het plannetje lukte. Even. Na deze single hadden genoeg mensen het trucje door of er alweer genoeg van. “21st Century Boy” en de LP “Flaunt It” (met betalende advertentieruimte) deden het nog redelijk, daarna was het bedelen om wat aandacht.

Pop Will Eat Itself bracht “Love Missile F1-11” in 1987 uit op single, en ook niemand minder dan Bowie waagde zich er ooit aan op een B-kant (van “New Killer Star” uit de plaat “Reality” in 2003):

Quiz time. Wie werd door Sigue Sigue Sputnik voor de goth looks gevraagd om zanger/es bij SSS te worden (maar weigerde – achteraf gezien wijselijk)?

Zeer terechte uitslag, al is het juiste antwoord Andrew Eldritch van Sisters of Mercy. Er is daarnaast nog een 2de link tussen Sigue Sigue Sputnik en Sisters of Mercy, want Tony James werd na het ophouden van SSS van 1990 tot 1991 bassist bij de Sisters. https://sisterswiki.org/Tony_James