Drums keep pounding a rhythm to the brain
Lade dade dee, lade dade daa.

Cher (Cherilyn Sarkasin, later geadopteerd als Cheryl LaPiere) en Salvatore Bono ontmoetten elkaar in 1962. Cher was dan nog maar 16 en Sonny Bono, die werkte als songschrijver voor de stal van Phil Spector, 11 jaar ouder.

Het was de bedoeling Cher te lanceren, maar die had zo’n podiumvrees dat ze beter fungeerde in duo. Met “I Got You Babe” hadden ze in 1965 een reuzenhit, en werden ze het it-koppel van de dag en stijliconen ook nog. Cher zou nog nummer 1-hits scoren in elk volgend decennium.

“The Beat Goes On”, de 2de grootste hit van hen als duo, is een song van Sonny Bono, al denkt The Wrecking Crew – de sessiemuzikanten die hun instrumenten in de 1960’s ongeveer onder elke song uit Los Angeles zetten – daar wat anders over.

Bassist Carol Kaye asserts that at the session she devised the distinctive syncopated bass line that is featured on the released recording, replacing the original walking bass line in the prepared arrangement. “It was a nothing song, and then the bass line kind of made that”.

De song verhaalt allerlei gebeurtenissen die op dat moment de krant haalden (van “the mini skirts, the current thing, uh huh”, “cars keep getting faster all the time” tot “men still keep marching off to war”)

Sonny Bono (scheidde van Cher in 1975, werd later nog burgemeester in Palm Springs en parlementslid voor de Republikeinen in 1995) overleed in januari 1998 toen hij tegen een boom knalde op de skilatten . Op zijn tombe staat “1935- 1998, And The Beat Goes On”