Clowns to the left of me, jokers to the right. Here is Bernie, stuck in the middle with mittens.

Stealers Wheel onstond toen twee jongens uit het Schotse stadje Paisley Joe Egan en Gerry Rafferty – ja, die later “Baker Street” maakte – elkaar vonden.

Perfectionist Gerry Rafferty was het voor het succes van Stuck in the Middle al terug afgebold bij Stealers Wheel. Egan ging in 1973 verder, en Stealers Wheel werd even een goed draaiende groep. Maar de platenfirma was uit op nog een hit, overtuigde Rafferty terug te komen. Waarop de band het aftrapte.

Egan + Rafferty namen dan samen 1 nog redelijk goede LP op (Ferguslie Park, met “Star”) en de platenfirma dacht al een nieuwe Steely Dan gevonden te hebben. Maar het duo kreeg al snel boel, bracht nog 1 contractueel verplichte LP uit (Right or Wrong). En ze moesten dan volgens contract beiden 3 jaar wachten vooraleer ze weer solo konden, zodat het 3 jaar zou duren eer Gerry Rafferty solo met zijn legendarische “Baker Street” kwam.

De song gaat over hun ervaringen met platenfirma’s: de jokers en de clowns zijn platenbobo’s bij wie ze zouden moeten smeken. (Al hadden die het toch niet zò slecht met Stealers Wheel voor: de debuutplaat werd geproduceerd door Jerry Leiber en Mike Stoller – Elvis, Coasters…)

Raakte in de jaren erna wat ondergesneeuwd, maar kreeg een adrenalinestoot toen Quentin Tarantino het gebruikte bij de folterscène in zijn Reservoir Dogs. Dat maakte de song opnieuw cool en – nu Tarantino niet meer cool is – nu ook nog. A 5/5 for me!