Het enige hitje van het vrouwelijke vrolijk/droevige duo Rose McDowall & Jill Bryson. “From the ominous shadows of Goth suddenly appeared two young girls in polka-dot dresses, flaming red lipstick, and hair ribbons. Looking like the brides of Robert Smith, Strawberry Switchblade made a brief splash on the U.K. charts and then abruptly vanished in the mid ’80s

De groep ontstond in Glasgow, in de aanhang van de punkband Nu-Sonics (later Orange Juice, met Edwyn “Never Met A Girl Like You Before” Collins).
Ze waren eerst een vrouwelijk kwartet, deden in 1982 een Peel-sessie voor de BBC, die werd gehoord door Will Sergeant van Echo & The Bunnymen, die hen een plaatsje bood op zijn indie-label 92 Happy Customers voor hun debuutsingletje “Trees & Flowers”.

Dankzij positieve ontvangst daarvan (3 in de indie charts) en met hulp van Bill Drummond (later stichter van The KLF) en David Balfe (keyboardspeler van The Teardrop Explodes) die de managers van de groep werden, veranderde de groep in een duo en kon een album opnemen bij Korova. Eerst met producer Robin Millar (Pale Fountains, Everything But The Girl, Fine Young Cannibals, Working Week, Sade, Black, Patricia Kaas…) dan met David Motion (Red Box).

Ze liepen al rond met deze song van in 1981, toen heette de song “Dance”, had volledig andere lyrics en ze namen hem ooit op voor een BBC-sessie: https://www.youtube.com/watch?v=ZAO7zveEBSc

Het nummer klinkt hier en daar wat herkauwd (dat stukje “and as we sit here alone, looking for a reason to go on” klinkt mij wreed bekend in de oren, maar kan er niet opkomen waar het aan doet denken). De intro is wel gegapt, de statige intro komt uit de 5de symphonie van Sibelius (zo rond 1:25 in deze uitvoering):

Since Yesterday werd met een beetje vertraging een redelijk grote hit in de UK (n° 5, maar pas in 1985). In Nederland werd het een voorzichtige n°24, bij ons noteerde het niet in de hitlijsten.

Het duo ging uiteen in 1986, nadat alle opvolgers van “Since Yesterday” het niet te best deden, behalve in Japan waar de groep altijd een hevige aanhang heeft gehad vanwege hun over-the-top uiterlijk. Na Strawberry Switchblade gingen de twee Schotse dames elk een andere richting uit.
Rose McDowel ging in de underground, nam deel aan opnamen met groepen als Coil, Current 93, Death in June, Psychic TV, Nurse With Wound en (iets toegankelijker) Primal Scream (ze zingt background vocals op “Loaded”). Van 1993 had ze ook een groep met haar dan-echtgenoot Robert Lee Sorrow. Cultfiguur in Schotland.

Jill Bryson zei de muziek vaarwel, ging verder als kunstenares (glas, fotomontages, wandtapijten, schilderijen…) maar in 2012 zette ze zich toch aan het schrijven in een groep “The Shapists” met haar dochter. https://www.cowalopenstudios.co.uk/artist/jill-bryson/