Kinks in de ballroom. Een niet zo fenomenale single, maar wel een commercieel succes in de nadagen van de fenomenale band.

De single werd eerst uitgebracht als vooruitgeschoven single voor het album “State of Confusion”, na een lang gevecht met de platenfirma. Die wou “Don’t Forget to Dance”, terwijl Davies deze “Come Dancing” wou.

Inhoudelijk ging het over de Davies-broers’ oudere zus Rene. Die leefde in Canada en stierf aan een hartaanval tijdens een bezoek aan Engeland. Tijdens een dansuitje in de Lyceum ballroom, op Ray Davies 13de verjaardag dan nog. Hij vermengde het met het vertelstandpunt van een Londense “Spiv” (kleine crimineel, straatventer). Ray erover “I wanted to regain some of the warmth I thought we’d lost, doing those stadium tours. ‘Come Dancing’ was an attempt to get back to roots, about my sisters’ memories of dancing in the ’50s”. Hij wilde er ook expliciet terug een Engels publiek mee charmeren en weigerde het verzoek van de platenfirma om met een meer Amerikaans accent te zingen.

Op dit moment in hun bestaan waren The Kinks Ray en Dave Davies en hun al lang meegaande drummer Mick Avory. Twee andere leden waren er nog maar korter bij: Jim Rodford op bas, en Ian Gibbons, die op deze “Come Dancing” heel wat in de geluidspap te brokken had met zijn keyboards.

De single deed oorspronkelijk niet veel in Engeland. Maar in de States werd het – dankzij de videoclip en bijhorende MTV-airplay, wel een grote hit: in de U.S. was “Come Dancing” samen met de single “Tired of Waiting For You” uit hun begindagen (1964) zo zelfs de hoogtstenoteerde Kinks-single. Ook in de UK zorgde het daarna voor een commerciĆ«le opleving voor de Kinks en werd het een nummer 12.
Bij ons was “Come Dancing” goed voor een nummer 18 (de enige top-30 notering voor The Kinks buiten de jaren 60 en de liveversie van “Lola” in 1980), in Nederland een 29.

Dat succes was zeker mee te danken aan MTV. De video was het werk van regisseur Julien Temple (we zijn hem hier al eens tegengekomen bij Absolute Beginners). Ray Davies speelt zelf de hoofdrol, de “spiv” voor wiens maniertjes hij zich baseerde op een nonkel van de Davies broers, Frank Millmore “an old school kind of cockney”. Ook in de video’s die nadien volgden (Don’t forget to dance, Do it Again) zou het typetje opnieuw z’n opwachting maken.

Come Dancing werd later ook nog een musical met een dun verhaaltje dat zich afspeelt in de dancehalls van deze song, geschreven door Ray Davies zelf. Liep van september tot oktober 2008, maar werd nadien tot teleurstelling van Davies niet verlengd.

B-kant van de single is “Noise”, een niet-LP track, werd later wel op de reissues van “State Of Confusion” opgenomen. “Can You Hear Me Above the Noise” vraagt Ray Davies, wat hier en daar wel lukt: