Eighties song in een beeldig jaren zestig retrojurkje.

Rarely does a brand new combo, when issuing their first 45, make such an impact. But on first listening to Heartache Avenue I realised that the Maisonettes are here to stay…” luidt het promopraatje op de achterkant van de single. Nu ja, in promopraatjes is half juist ook juist.
Half juist is dat de single wel degelijk goed was en redelijke impact had (7de plaats in de UK, 8 bij ons, 16 in de UK, 64 in Duitsland).
En ook half juist was dat ze nog wel een jaartje doorgingen nadien, maar dat daarmee hun “here to stay” al voorbij was.

The Maisonettes werd opgericht door Lol Mason (né Laurence Mason), voordien de zanger van City Boy.
Die groep, mij onbekend, was actief van 1974 tot 1982 en nam 5 LP’s op met Robert John “Mutt” Lange (toendertijd ook vaak bij The Boomtown Rats, later de producer van veel AC/DC en Bryan Adams, The Cars en Def Leppard). Op hun bekendste song, het getelefoneerde 5.7.05, zong onze Lol Mason echter zelf niet.

Andere leden van The Maisonettes waren Mark Tibenham op keyboards (later nog een tijdlang bij And Also The Trees) en Nick Parry op drums.

Op het podium lieten The Maisonettes een paar modellen opdraven om de backing vocals te lip-synchen. Eerst waren dat Elaine Williams en Denise Ward. Nadien werden deze vervangen door de nog mooiere Carla Mendonca en Elisa Richards.
De echte zang werd echter gedaan door Cathy Evans, Sue Smythe and Kim Pickett een drietal dat ook ooit een LP maakte als “Proper Little Madams”.

Na het succes van “Heartache Avenue” volgde nog een LP “Maisonettes for sale” (een Maisonette is wat wij kennen als “duplex-woning”). Daaruit kwamen een heel aantal singles werden geprobeerd, maar de Maisonettes-mayonaise pakte op geen van deze. Daarmee was het al over en uit, en staat de groep vaak hoog op one-hit-wonder-lijstjes.

Na The Maisonettes ging Lol Mason radio-hoorspelen schrijven (in de voetsporen van z’n vader, Edward J Mason, die “Dick Barton” en “The Archers” schreef). Ook schreef hij een aantal songs voor Samantha Fox. Hij overleed in 2019.

Roll Deep (engelse rapcrew waar o.m. Dizzee Rascal uit komt) gebruikten een flink stuk van “Heartache Avenue” in 2005 voor hun single “The Avenue”: