Sting (een oud-leraar Engels) over de verleiding van iets beginnen met een leerlinge. Logisch dat The Police daarbij gehaald werd.

Sting ontkent dat de song autobiografisch was. Goed ook, want hij gaf les op z’n 25ste en 26ste en met een “this girl is half his age” zou dat redelijk diep op crimineel terrein geweest zijn. “Just like the old man in that book by Nabokov” indeed.

Don’t Stand So Close To Me werd een enorme hit, de derde nummer 1 van The Police in de UK en de bestverkopende single van 1980 in dat land dat jaar. Kwam uit de LP “Zenyatta Mondatta”, waaruit ook “De Do Do Do De Da Da Da” is getrokken.

In 1986, toen de groep al op z’n laatste benen liep, voelden ze zich geroepen een nieuwe versie voor “Every Breath You Take, The Singles” op te nemen: “Don’t Stand So Close To Me ’86” werd ook op single uitgebracht maar werd terecht een minder grote hit.

Toen Sting in 1984 de achtergrondzang voor Dire Straits hun “Money For Nothing” mocht zingen, smokkelde hij de melodielijn van “Don’t Stand So Close To Me” binnen in de “I Want My MTV” lijn. Dat werd nog een kluif voor advocaten en Sting kreeg mede-credits.