Phil Spector, one two three what was he there four?

Nadat New Yorkse punkers The Ramones een onverwachte hit hadden met Rock’nRoll High School in 1979, wilde Joey Ramone voor hun volgende LP samenwerken met een jeugdheld: producer Phil Spector (Crystals, Ronettes, Ike & Tina, Beatles…).

Met Joey klikte het uitstekend, maar de rest van de groep botste door het verschil in werkwijze (Spector’s instrumentale wall of sound en detail, de groep blitzkrieg bop). De legende vertelt dat Spector de groep een tijdje “at gunpoint” gegijzeld hield.

Voor “Baby I Love You” (van The Ronettes) werkte de groep zelfs bijna helemaal niet mee, de minst Ramones-achtige der Ramones singles. Rock n’Roll Radio zat dan tenminste wel nog vol Deedee, Marky en Johnny Ramone. Maar ook met blazers, een piano en een synth.

Dat dit ook een steengoede rechttoe rechtaan Ramones song had kunnen zijn bewijst dit optreden in The Old Grey Whistle Test in 1980:

Phil Spector zou de rest van de jaren 80-90 grotendeels buiten beeld blijven. In 2003 kwam hij dan terug in beeld, maar om de verkeerde redenen (hij pleegde een moord).
De Ramones verging het tot 1996 beter: hadden nu wel door dat ze geen hitgroep moesten/konden worden.