Gisteren vond Kazzen het al “Niet te doen“, en vandaag kunnen de Soup Dragons het ook niet meer aan.

De single kreeg ook met een video’tje destijds, maar de geluidskwaliteit daarbij is belabberd:

The Soup Dragons waren een alternatieve Schotse groep, gevormd rond 1985 in de de streek van Motherwell, in dezelfde poel van muzikanten waar later ook Teenage Fanclub kwam.

Sleutelfiguur van de groep was Sean Dickson, want die schreef zowat alle songs. Maar in de ontwikkeling van de groep is de sleutelfiguur eerder drummer Ross A. Sinclair, om twee redenen: die was erbij in het begin tot ongeveer de tijd van “This is Our Art”, toen de Soup Dragons een indie gitaargroep waren. Ze begonnen als “Buzzcocks-inspired pop punk” en evolueerden naar een rocksound. Ze tourden regelmatig in het voorprogramma van The Jesus & Mary Chain in deze dagen.

De hier voorliggende single “Can’t Take No More” komt daar middenin, en was in die periode hun best scorende song: 1 in de Indie Charts in de UK, ook 65 in de gewone charts.
Werd geproduceerd door Pete Brown, engels dichter en muzikant, dezelfde man die de lyrics voor Cream-hits als “I Feel Free”, “Sunshine of Your Love” en “White Room” schreef. Het orgeltje wordt bespeeld door Kevin Malpass, iets wat hij later ook zou doen op Sam Brown’s hit “Stop”

Na deze gitaarperiode was die Ross Sinclair nog eens bepalend, en wel door op te stappen. Hij verliet na “This Is Our Art” de Soup Dragons om zijn gepauzeerde kunst-studies weer op te pikken. Hij zou nadien een redelijk bekende Schotse kunstenaar en professor worden. De single-cover van deze “Can’t Take No More” is ook “hand-crafted
De groep was daardoor immers genoodzaakt zich opnieuw uit te vinden. De drummer werd niet vervangen door iemand anders, maar door samples en drumcomputers, en zo werd de crossover sound gevonden die later de allergrootste hit van de Soup Dragons zou worden: de Rolling Stones cover “I’m Free” in 1990:

Hier nog een interessant interview met Sean Dickson over de band en wat er voor en na kwam: https://louderthanwar.com/sean-dickson-aka-hifi-sean-louder-than-war-interview/