Bal der verwarring, and the band played on.

Norman Whitfield en Barrett Strong schreven deze politieke en psychedelische song voor The Temptations. Eerder waren ze met “War” op de proppen gekomen, maar dat vond Motown-labelbaas Berry Gordy “te politiek” voor het brede appeal van The Temptations. Daarom werd die song herwerkt voor Edwin Star, die er een nummer 1 mee had. Voor The Temptations namen ze een iets subtielere politiek getinte song op: Ball of Confusion.

De tekst beschrijft een massa problemen van de dag (racisme, oorlogen, drugs, rellen, overbevolking, te veel raketten richting de maan … what’s new?) met dan regelmatig de bemerking “and the beat goes on” (naar Sonny & Cher) of “and the band played on” (naar die op de Titanic).

The Funk Brothers, de huisband van de Motown stal, nam eerst een liefst 11 minuten durende versie op. Met onder andere twee stel drums (een voor elk stereokanaal) wah-wah effecten op de gitaar en het orgeltje, en een pompende bas die het hele nummer hetzelfde blijft. Ook prominent aanwezig op de versie van The Temptations: het mondmuziekske van Motown-labelgenoot Stevie Wonder.
Van de 11 minuten gebruikten The Temptations wel maar een minuut of vier voor hun song. De volledige backing track was in 1971 wel te horen bij The Undisputed Truth:

De song werd in de US een nummer 3, daarmee een van de grootste Temptations hits, maar zeker niet de grootste. In de UK was het wel de song van hen die het hoogst geraakte (#7, “Papa was a rollin’ stone” geraakte daar om een of andere reden niet hoger dan 14)

Was later ook nog een belangrijke song voor Tina Turner. Bijna geheel in vergetelheid geraakt nam ze in 1982 een synth-versie van deze track op voor “Music of Quality and Distinction Volume One”, een LP waarop Heaven 17 en Love & Rockets met een aantal gastzangers 1960’s & 70’s hits coverden.

Tina Turner’s “Ball of Confusion”, opener van die plaat, werd ook een single en dan een verrassende hit in Noorwegen. Waarna Tina Turner een nieuw platencontract kreeg bij Capitol, en met Heaven 17’s Martyn Ware “Let’s Stay Together” mocht opnemen. Dat werd al even verrassend een hit, maar was daarmee wel het startsein voor haar tweede carrière die het jaar nadien vollen toebak zou losbarsten met “Private Dancer”.

Love & Rockets (ex-Bauhaus zonder Peter Murphy) ook achter die voornoemde “Music of Quality & Distinction”, namen de song trouwens ook zelf op, hun eerste single in 1985