Fijn indie-hitje uit 1987, al hadden deze weerprofeten toch iets specifieker over het hoe, waar en wanneer van die anticyclonale wig met storingsfront kunnen zijn.

The Weather Prophets, dat was het groepje van Peter Astor en drummer Dave Morgan. Ze ontstonden in 1986, na de split van hun vorige groep The Loft (grapje over geflopte Vlaamse regisseur in Amerika hier).
The Loft was dan weer een groepje dat gesticht werd in 1980, met twee singles maar op zijn actief: “Up the Hill and Down the Slope” en “Why Does The Rain?”. Kenners weten al, jamaar: dat “Why Does The Rain?” was toch ook een song van The Weather Prophets. Inderdeed.

The Loft was ook de eerste groep op het platenlabel “Creation Records”, en label dat zich toen wou afzetten tegen de “manufactured synth pop of the era” (grootste groep op het label zou The Jesus & Mary Chain worden). Ook de Weather Prophets konden daar terecht, labelbaas Alan McGee speelde zelf ook mee in de eerste samenstelling van de groep, waarna hij terug ging naar labelbaas zijn en er een nieuwe bassist en gitarist Oisin Little werden binnengehaald.

De groep oogstte zeer goeie kritieken op hun eerste singletje “Almost Prayed”.

Dat opende dan weer deuren om een iets ambitieuzere plaat te gaan opnemen, op Elevation Records, met distributie door WEA, en productie door Lenny Kaye (de gitarist van de Patti Smith Group, werkte daarvoor als muziekcriticus en stelde daarbij het grensverleggende “Nuggets” garagerock album samen, als producer werket hij o.m. met R.E.M., James, Suzanne Vega, Soul Asylum …). De verwachtingen voor Mayflower waren dan ook hooggespannen, maar op een redelijk onthaal voor “She Comes From The Rain” (#62 in de UK) na, was de interesse gering.

Ze werden na de plaat dus alweer gedropt door het label, kwamen nog een keer bijeen op Creation Records voor “Judges, Juries and Horsemen” in 1988, maar toen dat ook zonder gevolg bleef was het gedaan voor The Weather Prophets.
Peter Astor ging solo en verlegde later ook z’n grenzen richitng elektronische muziek als The Wisdom of Harry en Ellis Island Sound, is nu een soort muziekprofessor aan de universiteit van Westminster.

Bassist Dave Goulding en drummer Dave Morgan gingen spelen bij The Rockingbirds, een Britse country groep, ook nooit helemaal doorgebroken.