7 inches of lingerie-fantasie uit het brein van Zijne Purperheid.

Terwijl hij volop aan het doorbreken was met Controversy, zocht Prince een uitweg voor zijn (nòg) explicitiere songs, en zijn plan was een vrouwelijk trio in lingerie, naam zou “The Hookers” worden.

Dat plan werd echter terzijde geschoven toen hij op tour Denise Matthews ontmoette. Dat model (te klein voor de runways) bleek ook te kunnen zingen. Hij doopte haar “Vagina”, maar die artiestennaam wou ze alleen als hij zich “Dick” zou gaan noemen.

Een compromis waar Denise beter mee kon leven als stagename was “Vanity”. Een paar meisjes + songs die hij in gedachten had voor The Hookers werden samengezet in Vanity 6 (naar het aantal borsten op het podium. Subtiel.)

Hun grootste hit was deze “Nasty Girl”, alhoewel het (wegens té expliciet?) nooit de Top 100 haalde in America. Wereldwijd nog het hoogst in de hitparade in Nederland en ons land (n°7 en 11). Het bijhorende album werd nog goud.

De groep trad op als voorprogramma van Prince met “The Time” achter een gordijn. Vanity zou ook gaan spelen in de film “Purple Rain”, maar toen sprong het af tussen haar en Prince. Voor de film en het vervolg van de meidengroep vond Prince Patricia Kotero, aka Apollonia (6).

Vanity als solo-act werd niks meer. Ze legde zich dan toe op acteren, raakte aan de drugs, werd clean en een born-again christian, maar overleed op 57-jarige leeftijd. Prince was daar wreed van aangedaan, en overleed 2 maand later.