De wet van Murphy was heel even: vermeng 1 deel klassieke compositie met 1 deel Saturday Night Fever-disco en het resultaat is: 1 hit.

Walter Anthony Murphy (geboren 1952 in New York City) begon als klassiek pianist en jingle-schrijver, maar een van z’n interesses was het vermengen van klassieke muziek met dan hedendaagse genres als rock en disco. Een demo met vier songs, drie gewone pop songs en een disco-versie van Beethoven’s vijfde, leverde hem dankzij die laatste song een platencontract op.

Voor Private Stock mocht hij een album opnemen en “A Fifth of Beethoven” (a fifth = een alcoholmaat, en ook natuurlijk de vijfde symfonie) werd een langzame groeier: de song kwam binnen op 80 op 29 mei 1976, en het duurde liefst 19 weken voor ze op nummer 1 was aanbeland (voor 1 week). Er gingen ruim 2.000.000 exemplaren van de single over de toonbank.

De single werd uitgebracht als “Walter Murphy & The Big Apple Band”, op vraag van label Private Stock, die dachten met de naam van een groep meer kans te hebben op een hit. Twee dagen na de release bleek echter dat er nog een groep “The Big Apple Band” rondliep, en werd de release nadien aangepast naar “Walter Murphy Band”. Die andere groep met zelfde naam had ondertussen echter ook al zijn naam laten vallen, en koos … “Chic”.

Een jaar later kreeg de single nog een twee koopimpuls, doordat hij werd opgenomen op de soundtrack voor de film Saturday Night Fever, de bestverkopende LP van 1977.

Walter Murphy probeerde later in de 70s nog hits te scoren met klassieke malversaties zoals Nikolai Rimsky–Korsakov’s “Flight of the Bumblebee”, Gershwin’s “Rhapsody in Blue” of Ravel’s Bolero, maar dat trok toch allemaal minder de aandacht.

Geleidelijk aan verlegde hij zijn hoofdactiviteit naar film- en tv-muziek: zo staat hij nu ook te boek als oscar-winnaar voor zijn muziek in “Ted”, werkte mee aan bvb The A-Team en Buffy The Vampire Slayer… en als de man die de muziek maakte bij de eerste 11 seizoen van “Family Guy”. Daar smokkelde hij zelfs zijn Fifth of Beethoven in:

Ook onze eigenste Dewaele broerkens aka Radio Soulwax aka 2ManyDJs deden in 2010 een remix van Fifth of Beethoven: