Als ge dacht dat twee Womacks (Cecil en Linda) genoeg was, dan heb je het life van die twee niet gekend. Different ballgame, alltogether.

Cecil Womack (°1947) was een van de vijf broertjes Womack (Bobby, Harry, Friendly, Curtis en Cecil) die in de jaren zestig als gospel-groepje werd ontdekt door Sam Cooke en dan als The Valentinos een paar hitjes hadden. We zijn hier “Lookin’ For a Love” al tegengekomen in een versie van The J. Geils Band, en nog bekender werd hun “It’s All Over Now” door een cover van The Rolling Stones.

In 1964 werd Sam Cooke doodgeschoten in een motel in L.A., en daardoor viel het groepje van de Womacks uit elkaar: Bobby Womack ging immers solo én trouwde met de weduwe van Sam Cooke, Barbara Campbell. Zo werd Bobby Womack stiefvader van Sam Cooke en Barbara Campbells dochtertje: Linda (°1953).
In z’n biografie uit 2002 gaf Bobby toe dat hij een affaire had met Linda terwijl hij met haar moeder getrouwd was. Toen Barbara daarop uit kwam schoot ze Bobby trouwens ei zo na dood.
Linda Cooke werd net als Cecil songschrijfster, onder andere voor Patti Labelle en George Benson.

Cecil Womack, die was ondertussen in 1966 met Motown-zangeres Mary Wells getrouwd. Hij bleef in de seventies wel schrijven en produceren (meestal voor zijn vrouw). Wells en Cecil Womack bleven samen tot 1977 toen bleek dat Mary Wells een verhouding en kind had met een andere Womack: Curtis, de broer van Cecil.

Met zo’n vervlochten familiegeschiedenis (en achteraf bleek ook een verliefdheid op elkaar van uit de tijd dat ze 13 en 8 waren) bleken Cecil Womack en Linda Cooke ook voor elkaar bestemd: in 1979 trouwde Cecil dus met de vroegere stiefdochter van z’n broer en werd die Linda Womack.
Cecil en Linda begonnen naast een familie (7 kinderen) ook aan een songschrijvercarrière samen (onder andere voor Teddy Pendergrass, Aretha Franklin, the O’Jays…) en dan ook als muziekduo in 1983: Womack & Womack.

Phew.

Womack & Womack debuteerden in 1983 met “Love Wars” (titelsong was eerste hitje). Ook in de jaren daarop hadden ze nog enkele hits in de R&B-charts, maar helemaal braken ze door in 1988, via “Teardrops” dat wereldwijd zeer goed verkocht (in ons land een nummer 1):

Het album “Conscience” waarop “Teardrops” stond, bleek nog meer hitgevoelig materiaal te bevatten. ook “Celebrate the World”, “Life’s Just a Ballgame”, “MPB (Missin’ Persons Bureau)” en “Conscious of my Conscience” werden als single uitgebracht in 1988.

“Life’s Just a Ballgame” werd meestal de derde best verkopende song daarvan, na Teardrops en Celebrate the World, maar in ons land en Nederland hun tweegrootste hit na Teardrops: 7de plaats in Nederland. 8ste bij ons. In de UK was de single maar goed voor een 32ste plaats, in de U.S. zelfs geen notering blijkbaar.

Na Family Spirit in 1991 gingen de twee Womacks en hun kinderen op wereldreis, ontdekten dat ze verwant waren aan een Nigeriaanse stam en transformeerden/hernoemden zich tot Zek Zekkariyas (Cecil) en Zeriiya Zekkariyas (Linda). Cecil overleed in 2013, in Zuid-Afrika. “Oh Life is just a ballgame, We play jackpot
Lose or draw. Jackpot – jackpot. Sometimes you win and sometimes you lose.