Debuutsingle van Yazoo – duo van Vince Clarke die net uit Depeche Mode was gestapt en blueszangeres Alison Moyet. Ook de B-kant “Situation” werd een hit.

Zonder “Only You” zou Yazoo allicht niet bestaan hebben.
Clarke schreef de song in 1981, en stelde ze eerst voor aan Andy Fletcher and Martin Gore van Depeche Mode, maar die zagen de song niet zitten. Hij ging dan op zoek naar een zanger of zangeres die de emotie in deze song zou kunnen vertolken.
Per toeval had Alison Moyet net op hetzelfde moment een advertentie in de NME geplaatst, op zoek naar een band nadat haar “The Screamin’ Ab Dabs” gesplit was.
De twee namen het nummer als demo op, en werden dan door de platenmaatschappij Mute bijna gedwongen het snel de single uit te kunnen brengen en dus een groep te vormen met hun tweeën. “The two knew virtually nothing about each other besides musical abilities, and Moyet described the pairing as “almost like an arranged marriage“.

Only You werd meteen een hit in de UK (nummer 2 daar).
Bij ons niet zo (n°39), maar daar werd het al snel voorbijgestoken door de 2de single “Don’t Go” (werd n*1) en dan meteen daarna de B-kant van deze single die tot op plaats 7 klom. In de U.S. was “Only You” hun 2de single (na Don’t Go”) en werd er 67.

Swedish TV, ‘Hitlatens Historia’ maakte in 2018 een puike documentaire over dit nummer:

Amper een jaar later klom “Only You” met kerstmis naar de eerste plaats in de U.K. in een acapella versie door The Flying Pickets:

De B-kant “Situation” ging nog een eigen leven leiden en scoorde zelfstandig in verschillende landen nog hoger dan “Only You”. Het was eigenlijk een haastwerkje omdat ze snel een B-kant nodig hadden, Vince Clarke had op dat moment al “Don’t Go” geschreven, maar dat vonden ze net te goed. De originele versie als B-kant is amper 2:22 en klonk zo:

De remix van François Kevorkian is de meest gekende, een geweldige lap synthpop, deze versie kwam ook op de Amerikaanse versie van de LP “Upstairs at Eric’s”: