Opgewekte reggaepop van de erven Marley.

The Melody Makers waren in den beginnen een uitvindsel van vader Bob Marley om zijn song “Children Playing in the Streets” te brengen. Hij liet 4 van zijn 10 kinderen, met The Wailers als band natuurlijk, deze single opnemen in 1979, de opbrengst ervan ging naar de Verenigde Naties voor het Internationaal Jaar van het Kind.
De zangers bestonden uit Stephen Marley, Ziggy Marley (de oudste van de hoop), Cedella Marley en Sharon Marley

Na de dood van vader Bob in 1981 bleven deze vier kinderen ook samen als groep, en vonden geleidelijk aan hun eigen geluid. Vanaf 1986 werd het eerst “The Melody Makers featuring Ziggy Marley”, en dan “Ziggy Marley & The Melody Makers”. “A phenomenal mix of upbeat pop and heavier roots, cemented by hip electro-production, it was evident that the Melody Makers were no longer in the thrall of their father’s music, but had found their own voice.‘ Na deelname aan Reggae Sunsplash vond de groep ook onderdak bij groot label Virgin.

Zo konden ze in 1988 de studio in met als producers Tina Weymouth & Chris Franz (van Tom Tom Club en Talking Heads of course) voor de CD “Conscious Party”. Dat werd de doorbraak naar het brede publiek. Ook mama (Rita) Marley deed mee.

“Tomorrow People” werd van die plaat de best ontvangen single – 7de plaats in Nederland, 5de bij ons, 22 in de UK, 39 in de U.S.A. – en werd daarmee ook de best verkopende single uit de hele Melody Makers carrière. Ook “Tumblin’ Down” van deze LP werd nog een single en werd 1 in de Amerikaanse dance-chart. “Lee and Molly”, met gastbijdrage van Keith Richards op gitaar, deed het als single minder.

In 1989 maakten ze nog een LP met de Tom Tom’s “One Bright Day” – waarop het hitje “Look Who’s Dancin” – in 1991 “Jahmekya” met Glenn Rosenstein – met daarop het hitje “Kozmic”. De CD’s van daarna werden minder en minder onthaald.

In 2003 ging Ziggy Marley solo verder.
Cedella Marley werd CEO van Tuff Gong Records, het platenlabel dat Bob in 1970 opstartte met The Wailers. Daarnaast is ze ook mode-ontwerper, ze ontwierp onder ander de kledij voor het Jamaicaanse atletiekteam – met Usain Bolt – voor de Olympische Spelen in 2012.
Sharon Marley cureert het Bob Marley Museum in Kingston.
Stephen Marley ging ook solo en produceerde platen voor Julian Marley en Damian – Junior Gong – Marley (nog twee, veel jongere, kinderen van Bob uit andere relaties dan met Rita). Zo schreef Stephen bvb ook mee het geweldige “Welcome to Jamrock”.