Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |A |Salvatore Adamo        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Oktober 2001) :

Salvatore Adamo
"Par les temps qui courent"
2001, Atoll Music, 531744 2

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Par les temps qui courent
2. Pendant que tu dors
3. Le futur n'existe pas
4. Recommencer
5. Sortir de l'ordinaire
6. Mourir dans tes bras
7. Les portes du ciel
8. Etrange
9. Toi ma nebuleuse
10. Faux-semblants
11. Quelques mots de toi
12. Ell m'ensoleille
13. Je veillerai sur toi
14. Le monde a mal
15. A vous maintenant
bonus
16. Louise

Songs & Lyrics:
Salvatore Adamo

Muzikanten:
- Salvatore Adamo: zang
- Olivier Baldissera, P. Mobers (drums)
- Phlippe Chevallot, David Lefevre (bas)
- Michel-Yves Kochman, Michel Aimé, Basile Leroux, Jérôme Munafo (guitar)
- Steve Sidgwell (trompet)
- Snake (sax)
- Fiz Shapur (piano)
- A. Martinig (keyboards)
- Robert White (Ullean Pipes)
- Virginie, Patrice Carmona, Sebastien Abaldonato, Laurent Ayme, Alec Mansion, Yann Woodcock (backings)
- Richard Blackford, Caroline Petit, Gerard Salesses (strijkersarrangementen)

Opgenomen in Air Studio (londen), Landsdowne Studio (Londen) Studio Mega, Studio Artistic Palace, Studio Twin, Studio Plus XXX

Photo's : G.C. Vanryk
 

Mijn Mening:

"Par les temps qui courent" is de weet-hij-het-zelf-wel-hoeveelste CD van Salvatore Adamo, een levend monument van het soort formaat zoals er in de Belgische muziek niet veel rechtstaan, met een reputatie die van Zuid-Amerika tot Japan gaat, met een verleden met meer hoogtepunten dan het gemiddelde aantal geeuwen en opgerookte sigaretten in een aflevering van Big Brother. Geen wonder dat de tijden lijken te "courir" voor iemand die in 2001 Vorst Nationaal vol doet lopen, als UNICEF-ambassadeur wordt opgevoerd, in de Parijse Olympia staat, een boek schrijft, zijn in Amerika studerende kinderen geregeld bezoekt, geridderd wordt door Koning Albert en - voor we het vergeten - een nieuwe CD bijeenschrijft.
Daarbij werd niet op een inspanning gekeken - behalve op die van het uitwieden van het overbodige. De orchestratie is rijk, er is opgenomen in een zevental studio's - dit keer met echte strijkers, geen "namaak" meer zoals op zijn vorig album - en er staan niet minder dan 16 chansons en 72 minuten muziek op.
Het gaat al van start met een valse noot. "Par les temps qui courent" heeft weliswaar een mooie tekst, maar beschikt over een refrein dat pijn doet aan de oren. Weinig ophef maken voortkabbelende tracks als "Je veillerai sur toi", "Quelques mots de toi", "Pendant que tu dors", "Recommencer". Uiteraard is Salvatore Adamo na al die jaren vakman genoeg om geen brol op CD te zetten (ofwel verbergt hij het als "bonus track", zoals hier met "Louise"): om ze zomaar iets in de nek te splitsen heeft hij het veel te goed met zijn publiek voor. Deze tracks storen dus niet, maar evenmin ontroeren ze, noch lijken ze veel te vertellen of te beschikken over een refrein dat zich kan vastzetten. "Le monde a mal" gaat ten onder aan een overdosis pathethiek. "Faux-semblants" is het dieptepunt, met lelijke synths en zijn typisch franse misbegrepen variété-manier om te "rocken".
Zo zijn we dan aanbeland bij de hoogtepunten, die er gelukkig zeker ook wel opstaan. Op eenzame hoogte : "Mourir dans tes bras". Een tekst die zo naar de les Frans kan en Adamo die enkel met piano en een vioolpartij ontroert. Ik zou als aangsprokene niet weten wat ik met zo'n mededeling als "je voudrais mourir dans tes bras" aan zou moeten anders dan "ik hoop dat ik het nooit meemaak", maar het klinkt als een hartekreet van iemand die al een jaartje erbij krijgt en zich stilaan weet te moeten voorbereiden op een confrontatie met magere Hein. Alleszins het beste samengaan van vorm en inhoud op de hele CD. Ook erg goed: de licht-bretoense folk-invloeden in het mooie "Sortir de l'ordinaire", het carrilion en mooie melodie van "Etrange", de catchy pop van "Le futur n'existe pas", de triomfantelijk langgerekte "toi"s van "Toi ma nébuleuse" ...
Mijn verlanglijstje voor een volgende CD van Salvatore is dan ook dat hij ze buiten smijt! Die drummer, die synth, die achtergrondkoortjes: dat hij hen de deur wijst!. Alle ballast overboord. Met een pianist die hij aanvoelt als was het z'n eigen rechterhand, Adamo's stem, en een koppel violisten om hier en daar wat voortgang te brengen. Strippen. Meer moet dat niet zijn ... en het zou tegelijkertijd veel meer zijn.
Op deze CD bewijst Salvatore alleszins dat hij nog lang niet is uitverteld (alhoewel hij zelf beweert dat "le futur n'existe pas" - de Sex Pistols hebben aanhangers op de vreemdste plaatsen), en dat er nog veel moois uit zijn hoek mag verwacht worden. Als de tijden niet te snel "courent", natuurlijk.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op ...
Je naam of nick:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- M.Letizia Pace voor Musica Italiana : "... degno di nota il pezzo "Sale comme la guerre" che parla, senza mai dirlo esplicitamente, del dramma del Kosovo. A questo riguardo il cantante, nato subito dopo la guerra, si ritiene fortunato per aver scampato l'esperienza ma si dice preoccupato del presente, che ruba i sogni ed il romanticismo. «Le mie vecchie canzoni sono diventate forse anacronistiche, per qualcuno - afferma Adamo alla vigilia di questa sua nuova primavera professionale - ma noto che sempre di più i giovani ci si riconoscono»".
- Jean-Luc Cambier voor Planet Internet : "Depuis quarante ans, Salvatore Adamo est une vedette de la chanson. Mais, même s’il fut plus idolâtré dans les années 60 que Johnny Hallyday, il ne s’est jamais pris pour une star. Cette modestie sans faille l’empêche de revendiquer une place méritée auprès des Grands de la chanson. 80 millions de disques vendus ne sont pas une consolation pour un artiste qui voudrait encore toucher le public avec le même impact que par le passé. Son nouvel album, "Par les temps qui courent", est en tout cas emplis d’éternelles mélodies amples et de textes serrés autour des réalités actuelles."
- J-M Petit in La Voix du Nord : "Seize chansons romantiques, dans le droit fil des «Filles du bord de mer », remis au goût du jour par Arno. Adamo ne sait pas être méchant. Son monde est pourtant légèrement désenchanté. Il voudrait voir s’ouvrir « Les portes du ciel », « Sortir de l’ordinaire », proclame que « Le futur n’existe pas ». Les fans, eux, ne seront pas dépaysés."
- Der Schallplattenman : "In Deutschland hat sich der Belgier sizilianischer Abstammung seit 1967 als "Träne auf Reisen" in alle Schlagerkopplungen hineingesülzt. Das kann, soll, muss man vergessen. Adamo hatte in seiner Heimatsprache stets mehr zu sagen als der Schlagerkonsument je vermutete. ... Wenn auch die eine oder andere Wendung hart an der alltäglichen Plattheit vorbeirauscht, die Orchester melodramatisch aufbrausen und der Hall auf seiner Stimme aus riesigen Tropfsteinhöhlen zu stammen scheint, die zarte Poesie seiner Chansons d'amour ergreift, die zarte Gesellschafts"kritik" verblasst: hallo, Udo Jürgens. Doch mag ich diese CD, weil zu dieser Art großem Chanson keine Alternative mehr existiert."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !
 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 23 september 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
812
20
832 Bef.
Proxis
793
0
793 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over Salvatore Adamo:

- Website : www.salvatoreadamo.com
- Salvatore Adamo Bio in het Belgisch pop & rock archief
 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Klik hier voor de practica.
Meer CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Salvatore Adamo
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up