Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | A | A Group        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (februari 1999):

A GROUP "Volume I" (VIAKRA 1998 - VIA 6915012)

 

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
Tracks :
1. Selah
2. Impossible
3. Dumb Lamb
4. Alpine Helicopter
5. King of Single Belly
6. Big Balls
7. Tortoise Man
8. Lonely Skies
9. This Town
10. Hi Tom
11. Pornland
12. Rusty Song
13. One man frozen store
14. Woggy-Doggy

Muzikanten :
- Thierry Mondelaers (vocals, guitar, bass)
- Pierre Vervloesem (guitar, bass, vocals)
- Anne Fontigny (keyboards, details, backing vocals)
- Didier Fontaine (drums, percussion, backing vocals)
- Peter Vermeersch (samplers, clarinet, vocals)

Gasten :
-Spence Chrislu ("Why not Dolly" & "Its a master ?!)
- Vincent De Bast : whistling
- Philippe Tasquin : additional voices
- Pascale Vervloet : backing vocals

Produced & mixed by Spence Chrislu
Recorded at Studio Molières, Brussels, November 1997

Coverdesign : Thierry Mondelaers

 

Persmededeling

Na acht jaar on the road en na zes cd's met X-Legged Sally vondt Peter Vermeersch dat de tijd voor verandering gekomen was. Na twee succesvolle afscheidsconcerten in Brussel en Tokyo, ontsloeg hij zijn muzikanten en kwam bijna meteen op de proppen met een nieuw project : A Group, met een line-up die drastisch verschilt van hetgeen van Vermeersch verwacht kon worden : Peter zelf ruilde zijn blazers in voor samplers, Pierre Vervloesem zijn gitaar voor de bas. XLS-zanger Thierry Mondelaers zingt en speelt ook gitaar, Anne Fontigny zingt en speelt toetsen, Didier Fontaine drumt. Na enkele try-outs trok de groep richting studio in November om daar met de hulp van Spence Chrislu, de geluidstechnicus van Zappa gedurende de laatste tien jaar van diens activiteiten, de eerste cd van "A Group" in te blikken. Spence deed de opname, mixte en produceerde, en leende zelfs zijn stem aan twee van de songs.
Naast een set van uur lang met eigen composities (geïnspireerd door de vroege jaren '80, technisch verbazingwekkend goed), eindigt een concert van A Group steeds met een fuif waarop ze covers spelen van The Sparks, Shirley Bassey, The Beatles, de Bourville ... Alles kan gebeuren !!!
Ondertussen schopte "This Town (ain't big enough for the both of us)" - de Sparks-cover, uitsluitend als promo single uitgebracht - het tot in de playlist van Studio Brussel en kreeg heel wat airplay op verschillende nationale radiostations.

Bezetting :
Peter Vermeersch (composities, samplers, klarinet, zang)
Peter Vermeersch studeerde architectuur, speelt klarinet en tenorsaxofoon, en is tegenwoordige voltijds als met het componeren van muziek bezig. In het verleden werkte Vermeersch met Thierry De Mey aan de muziek voor 'Rosas danst Rosas' (choreografie door Anne Teresa De Keersmaeker), hetgeen leidde to de oprichting van de groep Maximalist!. In 1988 componeerde hij de muziek voor de Wim Vandekeybus-voorstellingen 'What The Body Does Not Remember' en 'The Weight Of A Hand' (beide in samenwerking met Thierry De Mey). In 1991 deed hij het alleen voor Vandekeybus' 'Immer Das Selbe Gelogen', in '93 voor 'Her Body Doesn't Fit Her Soul'. Vermeersch compositorisch werk is ook een belangrijk deel geweest van voorstellingen van Josse De Pauw, Radeis, Dito Dito, Charlie Degotte, Willy Thomas, José Besprosvany en anderen. Op louter muzikaal gebied was hij stichtend lid van Maximalist!, schreef hij werken voor het Arditti Quartet, Quadro Quartet, the Duke Quartet and Ensemble Musique Nouvelle and played with Union, Fred Firth, Jazzwork From Berlin, The Simpletones, Flat Earth Society. 'The Soluble Fish' (Walpurgis Records) is de titel van zijn eerste operaproject (in samenwerking met Ryszard Turbiasz) dat in première ging in februari '94. In April '95 schreef hij een orchestrale suite voor een Frank Zappa herdenking in Singel, Antwerpen. In september '97 herarrangeerde hij 20 songs van de Belgische rockzanger Arno's songs voor een memorabel concert met een blazersgroep in de Brusselse Botanique. Hij werkt momenteel aan stukken voor zijn toekomstige big band, The Flat Earth Society, die hij samen met 16 collega-muzikanten heeft opgericht.

Pierre Vervloesem (giitaar, zang, composities)
Autodidactisch gitarist Vervloesem werd deel van X-Legged Sally na het vertrek van Michel Delorie in 1989 en groeide al snel uit tot een belangrijk bestanddeel van het groepsgeluid. Een aantal van de composities waren ook van zijn hand. Begin jaren negentig richtte hij 'The Woodentrucks, die hun eerste concert gaven op exact twee uur voor het begin van operatie 'Desert Storm', die een plaat uitbrachten bij Island / Boucherie, en ... splitten. Coproduceerde met Vermeersch de debuutplaten van dEUS, Mad Dog Loose, Nancy en de registratie van Vermeersch' opera 'The Soluble Fish'. Vervloesem is de trotse schepper van twee solo-platen : 'Home-made' en 'Fiasco' (carbon 7). Zijn volgende project is een erg persoonlijke - maar wel orchestrale - versie van John Barry tunes.

Thierry Mondelaers (vocals)
's avonds zingt hij en speelt gitaar, overdag staat hij in het Brusselse Horta Museum in Brussel.

Didier Fontaine (drums)
Didier is een van België's meest gevraagde studiodrummers : hij speelde met The Sands, Guy Chadwick en ging vier maanden met dEUS op toer in Europa, ter vervanging van de door ziekte gevelde drummer van de groep.

Anne Fontigny (toetsen, vocals)
Anne is een geluidstechnicus. In haar vrije tijd schrijft ze met enkele muzikale vrienden mooie franstalige  deuntjes.

Mijn Mening

Zelden een band gehoord die zo thuishoort bij het "mission statement" van het label waarop de plaat is (her)uitgebracht : "VIAKRA, is VIA Records new born label for "not easy to place but fantastic to listen to" music. Started in 1998 with the intention to bring out cd's of bands or artists who create a different kind of music and make a Cross-over in the widest sense possible". Klopt als een bus (helaas voor onze portemonnaie geen Hasseltse bus).
Getuige daarvan bijvoorbeeld de afsluiter van de plaat "Woggy-Doggy", waarin wij achtereenvolgens : een kermisorgel, Tuxedomoon, Middeleeuwse folk, Zappa, free-jazz, Led Zeppelin, Duits Kabaret, het orgeltje van Eugène Flagey, Nurse With Wound, Chic, Talking Heads, Hole, The Beatles en hondenkennel "Woef" herkennen, en ongetwijfeld voegt u daar nog een dozijn andere citaten aan toe.
Niet dat alle songs van een dergelijk eclecticisme getuigen ("Hi Tom" is bijvoorbeeld een kampvuurliedje, het mooie "Dumb Lamb" een kruising van The Beautiful South met Mad Dog Loose, "This Town (ain't big enough)" een redelijk getrouwe Sparks-cover op steroïden), maar meestal zitten er in een "A Group"-song toch genoeg ideeën (en halfafgewerkte melodiëen) om een maxi-CD'tje mee te vullen.
Er wordt virtuoos gemusiceerd op deze cd (alsof dat een kwaliteit zou zijn, stel uzelf een groep vol Eric Melaerts'en voor en huiver), al gaat X-Legged Sally zanger Thierry Mondelaers wel een paar keer uit de bocht.
Kortom, dit is een pop-plaat zoals het lievelingsmenu van een vriend van me : toast met choco én banaan. Het ziet er niet uit, de meeste mensen huiveren ervoor, maar wie ervan proeft is meestal wel gewonnen.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Café des Arts (De Morgen), december 1998: "De muziek mag op het eerste gehoor dan al poppier en toegankelijker klinken dan die van wijlen X-Legged Sally, de manier waarop ze diverse richtingen tegelijk uitwaaiert blijft verbluffend. Alles lijkt te mogen en te kunnen in het universum van A Group : de onwaarschijnlijkste stijlen, sferen en klankkleuren botsen tegen elkaar op of worden gretig door elkaar gehaspeld. Humor is, u raadt het al, een sleutelbegrip. ... qua aanpak doet dit denken aan de prille Evil Superstars, al werken beide bands natuurlijk wel met een verschillende referentiekader ... Petje af voor de lefgozers van VIAkra, die deze meesterlijke plaat eindelijk binnen ons oorbereik hebben gebracht".
- Teek (februari 1999) : "Theatraal uitvergroten, dat is de weg die ze zijn ingeslagen. Volume 1 klinkt daardoor als een bombastisch rariteitenkabinet van mensen met teveel invloeden. ... Een leerrijk luisterspel voor musicologen".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze artiest :

- De groep heeft een grafish erg mooi uitgewerkte site, waarin ook de solo-activiteiten van Vermeersch en Vervloesem, X-Legged Sally en aanverwante aan bod komen : http://www.reference.be/xls/
- X-Legged Sally heeft ook een plaats in dit archief (alhoewel die pagina herwerkt dient te worden)
- Contact band :
Management : SLOW-UP, Bart Van Langendonck
Kerstrozenstraat 16, 1170 Brussel, Belgum
tel : +32(0)2.219.55.25, fax : +32.2.219.68.02, mail : bartvan@ibm.net

- - - - - - - - - - - - - -

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

   
Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over A Group

Meer cd-besprekingen

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up