Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | A | Airlock        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Februari 2001) :

Airlock "Drystar"
(2000, One Little Indian, 724384994228)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Drama 73
2. Slipinside
3. Face Down
4. Dj risk vs Airlock
5. Alpha
6. Drystar
7. In the Mouth of the Fish
8. Awakening
9. Quiet Hour
10. On the 2nd Floor
11. Escape
12. Sleepinside

Muziek/Teksten: Esra Tasasiz / Airlock

Muzikanten :
- Esra Tasasiz (vocals)
- Pierre Mussche (keyboards & samples)
- Ernst W. Meinrath (keyboards)
- Renaud Charlier (keyboards)
Gasten :
- Renoar Hadry (bass)
- Laurent Blondiau (trumpet, flugelhorn)
- DJ Risk (from Transformerz) (scratches)
- Alejandro Quesada (cello)
- Pete Davis (Beats & Programming)
- Shawn Lee (guitar)
- Fritz Sunderman (guitars)
- The Arco Musicale (led by Dirk de Caluwé & arranged by Dirk Brossé & Dirk Cockx) (strings)

Opgenomen in Musicom Studio's en ICP Brussel
Produced by Airlock
Artwork : Think1
 

Mijn Mening:

Airlock: technisch gesproken is dit geen debuut (een paar jaar geleden deden ze al de soundtrack voor de film Parabellum, met onder meer een paar Front 242's in de paramilitaire hoofdrollen, en met het bedrijfje Musicom zijn ze al x aantal jaren actief in de wereld van de advertising en soundtracks). Maar op zichzelf staand kan dit qua binnenkomer wel tellen.
Opvallend is natuurlijk dat Airlock daarvoor meteen werd getekend door One Little Indian (label van onder andere Björk), en "le choix de l'embarras" had op basis van een rondgestuurde demo. Conform aan de reclame-achtergrond van 3/4 ligt het geluid van Airlock immers zeer goed in het oor. Bijster origineel is het allemaal niet : zo is "Awakening" een doorslagje van "Kinky Love" van Pale Saints, ligt "In the mouth of the fish" sterk in de lijn van Air, had "Drystar" zonder veel probleem op een Massive Attack B-kant kunnen staan. Andere songs zitten dan weer denken in de lijn van pakweg Hooverphonic of Portishead. En er zijn natuurlijk slechtere voorbeelden denkbaar om platenbazen te laten watertanden ...
Het openingstrio van de CD is meteen goed raak, want er wordt op "Drama 73", "Slipinside" en "Face down" een goeie balans gevonden tussen de vier hoofdrolspelers in de muziek van Airlock : strijkers (zeer prominent, en knap gearrangeerd door o.m. Dirk Brossé), melodie (alleen resoluut van de partij in de eerste drie nummers, daarna meestal met haken en ogen of wijkend voor de sfeerschepping), synth-effecten (Op mijn portable PC luisterend naar Airlock voelde ik me bijvoorbeeld niet bepaald op mijn gemak, want de effecten op Sleepinside e.a. lijken verdacht veel op degene die de computer maakt om me te waarschuwen voor een fout) en Esra Tasasiz (soms zeer sterk - "Slipinside" - soms nogal zwak zoals op "Awakening" of "Escape"). In de nummers nadien komt die balans nooit meer zo goed tot zijn recht, omdat daar altijd wel één of meer van deze elementen een buitensporig deel van het laken naar zich toe probeert te halen (zo zijn er een aantal songs die teveel berusten op 1 syntheffect of sample). De titeltrack van "Drystar" is dan weer een somber maar meeslepend meesterwerkje.
Het resultaat is een sfeervolle cd die wat te veel onvolkomenheden vertoont om het label "sterk over de hele lijn" mee te krijgen, maar "sterk op een aantal punten" is Airlock al wel.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- lve in Rif-Raf (ed.ned) : "In de bijgevoegde bio wordt gegoocheld met termen als "itchy DJ Krush-isms, and edgy Underworld-on-downers atmosphere en the Massive Attack-esque avant-garde song Awakening". Ik heb veel minder woorden nodig om het debuut van deze Belgisch band te omschrijven: ik noem het eenvoudigweg muzikaal behang, een flauw afkooksel van Hooverphonic".
- D.A. in The Ticket "De bijna-Belgen van Airlock verbazen met een beloftevol eerste album, dat zijn voedingsbodem vindt in de Engelse triphop. Puristen zullen waarschijnlijk wel iets aan te merken hebben op de kwaliteit van de mastering ... maar dit kleine gebrek valt in het niet als je de harmonie van de arrangementen en de intelligentie en kwaliteit van de sound beschouwt".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 24 februari 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
846
0
846 Bef.
Proxis
782
70
852 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
2,77 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- de officiële site is inmiddels ook live : www.airlock.be
- wel actief : Airlock pagina op de site van One Little Indian Records
- contact band : email: airlock@musicom.be, Tel: +32 2 2276590 Fax: +32 2 2276599

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Airlock
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up