Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | B | The Blues-O-Matics        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (October 2000) :

THE BLUES-O-MATICS "Rockillero"
(2000, Donor/Deep Blue Something, DBS9001)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. '56 Rock & Roll Special
2. Roll!
3. Delta Devil
4. Monkey Rumble
5. Rockillero
6. Babaloo Selena
7. Shake That Blues
8. Steam Engine Stomp
9. Hey Hey
10. The Lazy Break
11. Johnny & The Beat
12. Roadkill Chili

Songs : Van Sever / De Winde

Muzikanten :
- Go de Winde : vocals
- Mich Van Sever : guitar, bajo sexto, lap steel, banjo, percussion & backing vocals
- Frans Macken : tenor sax, harp & accordion
- Jos Delbecque : bass & backing vocals
- Jamme Goubert : drums
Gasten:
- Bop de Houwer : double bass
- Eva, Leonie & Kapinga Gysel : backing vocals
- Lazy Horse : mandolin
- HT Roberts : guitars, mandolin, jug & backing vocals

Productie: HT Roberts & Mich van Sever
Opgenomen in Long House Studio

Design : Luc Guillaume (Artwork) & Go de Winde
Photography : Dirk de Cubber

 

Mijn Mening

Vier CD's met dezelfde bespreking, wie doet het na? Naast redenen van practische aard (die stapel wachtende platen op mijn bureau een beetje naar beneden krijgen, iedereen weer even doen denken dat dit een website is die barst van de activiteit, een beetje interessant doen ...) zijn er echter tal van redenen om Derek & Vis "Makin' Water", Tony "Love Like Porn", The Blues-O-Matics "Rockillero" en Bruno "Down The Road" in één beweging en gezamenlijk van een soort bespreking te voorzien:

  • De eerste reden is tijdsgebonden : alle vier deze platen werden binnen een zakdoek van enkele weken na elkaar op de wereld losgelaten.
  • De tweede overeenkomst tussen deze vier is geografisch : te situeren in hartje Gent, en waarschijnlijk nog in dezelfde kroeg ook (van de Blues-O-Matics ben ik wat dit betreft niet zeker. Indien niet, worden ze verzocht nu te verhuizen om dit argument te doen kloppen).
  • De derde reden is nauw verbonden met de vorige: ze hebben verdomd veel personeel met elkaar gemeen. Zo hebben de vier platen maar twee producers (Boy - de geluidstechicus van das Pop - en H.T.Roberts (de vroegere voorman van The Boxcars - verwonderlijk dat die er ook geen plaat bij heeft gegooid, ook hij had hier niet misstaan), zo speelt Bruno Deneckere mee op 3 van de 4 cd's, zitten Derek en Vis ook prominent in de groep van Tony (ze zijn trouwens samen on the road momenteel in de Brusselmans vs. Bukowski tour). Enz ... enz ...
  • De vierde, en wellicht de belangrijkste reden is dat ze ook muzikaal het een en ander gemeen hebben. Op het eerste gezicht niet, nochtans : Derek & Vis klinken akoestisch en doorleefd en poëtisch, en ze spreken zelf van Tom Waits & Bob Dylan als inspiraties en referenties. Tony maakte dan weer een "gitaarplaat" met de hulp van Pim de Wolf (bekend van Thou, en in een verder verleden ook aan de slag bij Derek & the Dirt) en kwam tot een sound die sterk doet denken aan de Smiths en door de de frasering godbetert aan Dolores van The Cranberries. The Blues-O-Matics van hun kant grossieren in rootsrock, gaande van de blues tot rockabilly, met stevige injecties cajun, tex-mex en ander stomend spul. En Bruno tenslotte, die laat op zijn nieuwste de garagerock helemaal voor wat die was, en maakte met "Down The Road" een onvervalste en erg pure countryplaat, bij tijden vergelijkbaar met Bruce Springsteen's Nebraska of het sobere gezicht van Green on Red. De bio noemt de namen Townes van Zandt, Steve Earle, en dat is niet zo gek.
    Qua sound & stijl is er dus wel degelijk een verschil, maar daarnaast klinken ze alle vier erg eerlijk, en terzelfdertijd als iemand anders, alsof ze uit enthousiasme voor hun voorbeelden diens stijl volledig hebben overgenomen. En dat zonder dat er op de vier CD's ook maar één cover staat, of zelfs maar een song van iemand anders staat.

Qua top 4 en als soortement besluit, zitten ze bij mij in volgende volgorde:
- op 4 : Tony. The Smiths liggen ook bij mij na al die jaren nog steeds in de bovende schuif, maar net daardoor was ik een beetje geschokt. En Dolores ligt in de onderste schuif. Hier en daar komt er wel een knap stuk, zeker in het voor de rest van de CD atypische "Lasso the sun" met de mooie lijn "all I ever feel, is Maudlin".
- op 3 : The Blues-O-Matics. Rockillero gaat van start als een stoomwals, maar komt helaas ergens in de loop van track 5 (the Shadows on castagnets) jammerlijk tot stilstand, om daarna nooit meer op tempo te raken (enkel Johnny & The Beat doet nog hard zijn best). Vooral het door een didley-beat gedreven "Monkey Rumble", en de relativerende en rake hoesteksten zijn echter onweerstaanbaar.
- op 2 : Derek & Vis. Ik ben geen expert in het vakgebied, maar als Derek en Vis beweren dat dit hun beste plaat is ben ik geneigd het te geloven. Donkere songs als "Sandblast", "Come With the Night", of iets vrolijker tracks als "There's Only One Girl" of de ultrakorte single "Candle Burning" geven immers ammunitie voor die stelling.
- op 1 : Bruno. De plaat wordt beter met elke keer dat ik hem opzet, maar had toch een paar keer nodig om de eerste indruk dat de cd te lang is en soms een beetje zeurt uit de weg te ruimen. Ondertussen ben ik wel doordrongen van de schoonheid van bijna alle songs en bereid iedereen die beweert dat deze cd te lang is en een beetje zeurt een toek op z'n bakkes te verkopen. Kitty Prins ten spijt bewijst Bruno Deneckere dat country nog leeft, en slechts een enkele keer fingerpickend aan Willie Nelson of John Denver moet doen denken.
Dus : verschuif een stuk van uw koopkracht dit jaar maar eens van het hippe Antwerpen naar het gekke Gent (dit jaar toch ook: Das Pop, Vive la Fête, Thou, en nog steeds - en steeds meer - Soulwax) , want daar gebeuren mooie dingen.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- OV in de Muziekkrant : "Zoals de titel al verraadt, zijn deze mensen ook niet voor één gat te vangen, maar brengen ze een staalkaart van Amerikaanse bluesvarianten en -afgeleiden. .... Nergens worden weliswaar de hoogste toppen gescheerd, wel zorgen ze voor een boeiende en gevarieerde plaat. Het is hen om het plezier te doen en in dat onderdeel slagen ze dubbel en dik."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

   

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 24 oktober 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
752
0
752 Bef.
Proxis
769
0
769 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
3,51 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- Donor Publishing / Deep Blue Something, 02 305 64 41, fax: 02 267 75 34.

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over the Blues-o-Matics
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up