Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | D | Daan        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (april 1999) :

DAAN "Profools"
(Heavenhotel - HH99017)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Boots
2. 50%
3. Smokesucker
4. Busstop
5. Ashtray
6. Simple
7. Water & E
8. Loop
9. These Fine Hotels
10. Soup
11. Convertible Chaos
12. Flash Gordon
13. Birds
14. Jerk
15. Sleep

Written, Played, recorded, sleeve :
Daan (Stuyven)

Gasten :
- Guy Van Nueten (Hammond, Vox Continental)
- Wouter Van Belle (Strings, Acoustic Guitar)
- Herman Gillis (Filterbank, Chaosbank)
- Rudy Trouvé (Guitar on "Ashtray")
- Jacko's Ice Cream Mobile (Bells)
- Sandrine Collard (Kitchen Utensils)
- Peter Crosbie (Vocoder)

Opgenomen "At Home, Berchem / Antwerp, between 1993-1999"
Mixed at Vitanova, Antwerp

In de pers :

- Dirk Steenhout in Café Des Arts (De Morgen) : "Voor Stuyven is muziek een levenshouding, een therapie, een middel om de dagelijkse stress en de chaos van het stadsleven om te buigen in iets creatiefs. ... Wie de tijd neemt om de liedjes op zich in te laten werken, komt dra tot het besef dat Daan een talent is om zuinig op te zijn."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Mijn Mening

Wat was er eerst : Daan of Dead Man Ray ? Voorwaar een vraag even lastig als die van de kip of het ei. Hoogstwaarschijnlijk is de vraag "wie vond u het eerst goed" wel simpeler te beantwoorden : "Daan" was voor DMR een goedbewaard Belgisch geheim, terwijl "Dead Man Ray" vorig jaar iedereen voor zich innam met de inventieve pop van "Berchem". Met deze solo-cd, waarop ook een groot aantal tracks uit de periode van vóór het DMR-project, bewijst Daan echter dat hij meer dan 50% van de inventiviteit en geluid van deze samenwerking met Rudy Trouvé uitmaakte.
Wie "Berchem" kent, kan volstaan met te weten dat deze cd sterk in het verlengde ligt van wat daarop te horen was (en zal dit dan ook hoogstwaarschijnlijk voldoende aansporing vinden om op zoek te gaan naar deze cd in de winkel). Tracks als "Boots", "50%" en het onweerstaanbare "Busstop" (waarin hij zich danig opwindt over het feit dat "this is no busstop, it's just a shelter from the rain") ... hadden dan ook moeiteloos op "Berchem" kunnen staan.
Iets wat op deze cd wel opvalt is de nauwe samenwerking van Daan Stuyven met Herman Gillis - uitvinder van de Sherman Filterbank (soort geluidsfilterwonderkastje dat gretig aftrek vind bij iedereen die met techno aan het flirten gaat, vb. Madonna, Björk ...), ex-lid van het New Beat-producerstrio Morton Sherman & Belluci, ex-Poësie Noire, maar ook mede-ex-Word en Running Cow. Zijn Chaos- en Filterbank bepalen in belangrijke mate het geluid op min of meer dansbare tracks als "Jerk", "Water & E" (chemical beats) en "Convertible Chaos".
Het feit dat "Profools" bij Daan thuis werd opgenomen, maakt de plaat uiteraard aan de lo-fi kant, maar dit is vrijwel nergens storend (uitz. "Soup" & "Flash Gordon"). Soms is het geluid zelfs angstwekkend knap (angstwekkend voor mensen die in dure studio's geïnvesteerd hebben dan wel), zoals op het bitterzoet deuntje "Ashtray" of "Birds".
"Don't use orange in a coroner's logo. Don't cry for me nor Argentina, Don't wash the cabbage if you're in love with the caterpillar, Don't blow candles on hostile cakes, Pick up phones when they ring at you ...", zijn maar enkele van de verstandige adviezen in "Simple". Wij zouden hier "don't neglect happiness when it smiles at you in the form of a cd" aan willen toevoegen.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

Meer over deze groep :

- Op de cd staat het internetadres http://www.dma.be/p/heavenhotel vermeld. Qua 404 kan dit tellen, maar wellicht komt hierin in de toekomst enige verbetering ??
- Meer info over Dead May Ray op hun pagina in het Archief.
- Management : Heaven Hotel.

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 31 maart 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Rechtstreekse Link
Azur
753
0
753 BEF
HVH-Megastore
---
54
---
Proxis
598
95
693 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Daan
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up