Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | D | Kris Dane        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (september 1999):

KRIS DANE "Boy, 26"
(1999, Carbon 7, C7-037)


Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Goldmine
2. U Can Do More Than U Think U Can
3. Soulmate
4. Lovely Good Feeling
5. Pregnant
6. You Will Come
7. Dead Fish Go With The Stream
8. Living For Tomorrow
9. Godspeed
10. Wayward's O.K.
11. Little Jew
12. L.A.R.A.
13. The Year 2000
14. Two Girls
15. People, Please Move On
16. Not The First Time

Alle songs geschreven, gearrangeerd, uitgevoerd en geproduced door Kris Dane

Bijkomende muzikanten :
- Stéphane Galland : drums
- Daniel Roméo : bass
- Fabrizio Cassol : Sax
- DJ Serious : Scratches
- Joël Grignard : Double bass
- Peter Vandenberghe : piano
- Delphine Gardin : vocals
- Pol Krick : String samples
- E.T. : guitars

Opgenomen in Dé Studio, Asse + Studio Caraïbes/Molière, Brussel

Sleeve Design : Kris Dane & Gunther Fobe. Photos : Charles-Rémy Van Loon.

 

 

Mijn Mening

Citaatje uit een interview met Kris Dane, in Humo 2989 gevraagd naar het waarom van het uitblijven van een platencontract van zijn vroegere groep 801 KD Concept (rock-rally finalist 1996) : "Er was heel wat enthousiasme, maar zodra er echt knopen moesten doorgehakt worden viel het stil. Dan heette het dat onze muziek een beetje te véél richtingen tegelijk uitgaat, dat het een product is waar de platenfirma's maar geen vat op krijgen. Maar wie ons tekent gaat nu eenmaal in zee met een groep de op zijn artistieke vrijheid staat en zijn ding wil doen".
Of 801 KD Concept nu al officieel ten grave is gedragen, weet ik eigenlijk niet, maar ondertussen is de voorman van die groep aan een soort van solo-carrière begonnen die in redelijk kort tempo twee cd's opleverde op het kleine Brusselse Carbon 7-label.
"Wil de échte Kris Dane nù opstaan ?", is de vraag die na het beluisteren van "Boy, 26" echter ook bij mij opkwam. Op de cd staan er immers een tiental verschillende, en die hebben allemaal een nogal verschillend gezicht : Zijne Purperen Hoogheid (U can do more than U think U can, Year 2000), Lou Reed (Dead Fish Go With The Stream), Jim Morrison (You Will Come), David Bowie (People, Please move on), Jeff Buckley (Soulmate, Not The First Time), Gavin Friday (Wayward's O.K.), The Jon Spencer Blues Explosion (Godspeed, L.A.R.A.). En dan kan ik er bij een paar songs nog niet opkomen aan wie hij me daar doet denken (Two girls). Eén ding is dus zeker : Kris Dane heeft een wendbare en kneedbare stem, en een uitgebreide platenkast.
Alhoewel er inventief met deze bronnen werd omgesprongen (en gemixt wordt met jazz, funk, akoestische gitaar, electronica, scratching ...) , is hier toch sprake van iets te weinig "eigen gezicht" om van een geheel geslaagde kennismaking te gewagen. Teveel songs drijven iets te veel op "één idee, één song" : als het ideetje dat aan de song ten grondslag lag gekend is, gebeurt er verder nog weinig mee. Deze cd laat dus iets te veel de indruk van "kijk eens wat ik allemaal kan" dan iets anders. Gelukkig is dit soms heel veel, zoals op de songs "Goldmine" en "Two Girls", het funky "Year 2000", het aan Tuxedomoon herinnerende "Wayward's O.K.".
Mooie showcase van een grillig muzikaal talent zonder veel richting.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Stage : "... Doorheen de de meeste songs overheerst een beklemmende, af en toe duistere sfeer die vaak gepaard gaat met opgekropte agressie. In combinatie met dynamische ritmes en uitbundige riffs zorgt dit voor uiterst boeiende songs die u absoluut beter zou moeten leren kennen ..."
- Teek : "Goldmine was de Belgische single van het jaar. De cd klinkt even avontuurlijk als zijn bio : fraaie popdeuntjes worden afgelost door dwarse composities, geblokte funkrock staat naast Hendrixiaanse herrie en freewheelende jams. .. Dane's koppigheid zorgt voor een grillig, avontuurlijk album dat meerdere luisterbeurten overleeft". (2 sterren)
- gtb in Rif-Raf : "Op "Boy,26" lijkt het alsof hij uit zijn cocon gebarsten is. ... Een perfecte samenvatting van waarmee al wat hem momenteel bezig houdt, vind je terug op "Living for tomorrow", een ware toboganrit racent van poëtisch intimisme naar totale bevrijding via de oerschreeuw. Straf!".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze artiest :

- Kris Dane bij Netbeat.
- Contact : tel 0032.2.242.97.03. Fax : 0032.2.245.38.85

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 21 september 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Snel-link
Azur
753
0
753 Bef
HVH-Megastore
798
54
862 Bef
Proxis
---
95
---
Netbeat
645
+/-140
785 Bef

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

Uw Mening

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

- - - - - - - - - - - - - -

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Kris Dane
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up