Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | D | Dead Man Ray        
           
 

link to the cd shop that had the best prize at the time of writing this reviewCD VAN DE WEEK (Juni 2000) :

DEAD MAN RAY "Trap"
(2000, Heaven Hotel / Virgin - 7243 8492242)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Woods
2. Weckpot
3. Toothpaste
4. Brenner
5. Jahwe
6. Dover
7. Ham
8. Nezt
9. Slow Indian
10. Tunnels
11. Warehouse
12. Théque
13. Niecht
14. Tham
15. Preset

Muzikanten :
- Daan Stuyven (vocals, wurlitzer & farfisa orgels, melodica, spring reverb, programming, gitaar, piano, filterbank, xylophone, lapsteel)
- Rudy Trouvé (gitaar, piano, mes, dictaphone, schroevendraaier, adem, backing vocals, lucifers, zang)
- Elko Blijweert (gitaren)
- Herman Houbrechts (drums, percussie)
- Wouter van Belle (Moog bas, Realistic Moog, tape delay, strijkers, piano, filterbank, synths, TR909)
Ook :
- Froidecoeur nv/sa (rups)

Muziek : Dead Man Ray
Tekst : Daan Stuyven (behalve 13 : Rudy Trouvé)
Productie : Dead Man Ray

Foto's en Artwork : Daan Stuyven

 

Mijn Mening

"Trap" is een valkuil voor oren, een zwart gat met een niet gering aanzuigeffect. Al een maand of twee laat deze CD mij niet los. Toch is het geen verbloemde "histoîre d'amour", daarvoor zijn er ook teveel elementen die je wegstoten. Alsof Dead Man Ray zegt, hou van mij, maar niet te veel ...
In de recensie van Daan's solo-CD "Profools" vroeg ik met af wat er eerst was : Dead Man Ray of Daan. Het antwoord lijkt nu gegeven, want Dead Man Ray lijkt pas vanaf deze cd veel meer het werk van een groep dan van twee bevlogen individuen. Nadeel daarvan is dat de kwaliteiten van Daan (melodie en knappe stem) wat verder weg zijn gemoffeld. Waar de CD "Berchem" nog veelvuldig connotaties opriep als bvb. The The, zijn deze op "Trap" veel verder te zoeken.
Ik heb me suf gezocht naar een lijn om sterke van zwakke songs te onderscheiden (want ondanks de naar eigen zeggen straffe selectie in het aantal opgenomen nummers dat uiteindelijk op de cd belandde is niet alles even interessant), en uiteindelijk is de lijn gelegd bij de songs die afklokken op langer dan 4 minuten : als knapste blijven dus zeker het donkere "Woods", het triomfantelijke "Brenner", het grappige (maar ondertussen toch beugehoorde) "Toothpaste", het mysterieuze "Slow Indian" en het duizelwekkende "Tunnels".
Ondanks hun experimentele songschrijftechniek (jamsessies die verknipt worden via computermanipulatie) is Dead Man Ray nog steeds het toegankelijkste project van linkshandige duizendpoot Rudy Trouvé, zeker nu het collectief Kiss My Jazz er het bijltje heeft bij neergelegd. Het is daarmee ook zowat de meest intrigerende en interessante Belgische rockgroep die er op dit ogenblik rondwaart, en dat heeft "Trap" alleen maar kunnen bevestigen.

Ingezonden Meningen :

Het Zweepje : "De diepte en het mystieke is soms nog ver te zoeken in de Belgische rock.. wel het koppel Daan-Trouvé heeft voor een ommekeer gezorgd, 'Trap' is een pareltje vol mysteries die je zeker moet in huis hebben. Erg diep gewoon!"

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- ml in Rif-Raf : "Op het eerste gehoor klinkt de nieuwe Dead Man Ray onvoorstelbaar rommelig. ... Het duurt even voor je beseft dat Trap geen arty geluidscollage is, maar een pure popplaat ... Een absolute aanrader".
- jub in Humo : "Dead Man Ray begint zijn nieuwe plaat ‘Trap’ meteen met de beste song ‘Woods’, een viereneenhalve minuut durende rit op de boemeltrein van Disneyland naar het Zoniënwoud, met een tussenstop in Bokrijk, waar op het perron zowaar AC/DC met Chris Isaak aan het jammen is. Wij nemen het u niet kwalijk als u zich hierbij volstrekt niets kunt voorstellen. Geloof ons maar op ons woord: wij lusten er pap, pap, en nog eens pap van. ... 'Trap' is voor driekwart een zeer sterke plaat. En misschien begrijpen we het overblijvende kwart pas over een jaar."
- Nathalie Claeys in TheKindaMuzik : "They got me caught in their Trap and now I can't get out of it."
- Bart van Dormael in Café Belge : "'I have a time machine,' zegt een elektronische stem na afloop van het openingsnummer op 'Trap'. ... Denk echter vooral niet dat we met een bende traditionalisten te maken hebben, want Daan Stuyven en co verstoppen moderne klanken en ongewone breaks in hun zolderkamerrock. Subtiel, charmant en soms zelfs gewoon geniaal.".
- Surf-Inn : "Verknipte beats, krakende gitaren, verdwaalde melodica's, TV-samples... DMR houden nu eenmaal van het inbouwen van stoorzenders in hun songs. Wanneer je je als luisteraar doorheen deze hindernissen hebt geworsteld, kom je gewoon tot heel pure popsongs als "Woods", "Brenner", "Ham" en "Toothpaste""
- Marcel Vanthilt voor Fun2Go : "Een aantal nummers zijn te stil om op de E314 te beluisteren in mijn wagen ..."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 6 juni 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
654
0
654 Bef.
Proxis
471
0
471 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
3,51€
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Meer over Dead Man Ray :
- Deadmanray.com, de officiële site.
- Dead Man Ray bio in het Belgisch Pop & Rock Archief
- management: Bieke Purnelle / bieke.purnelle@advalvas.be
- booking: Primopiano (Ton Van Draanen) / info@primopiano.be or ton@primopiano.be

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Dead Man Ray
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up