Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | D | Marjan Debaene        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Augustus 1999) :

MARJAN DEBAENE "HUMANOID"
(MAP Records, Distr. VIA, MAP99003)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Your Game
2. Call On Me
3. Snow Comes Down
4. Live To Tell (Madonna, P. Leonard)
5. My House
6. Winter
7. Buried at Sea
8. Cut me Loose
9. Something is Changing
10. Guardian Angel
11. Water
12. I Don't Understand You Anymore

Lyrics & Music : Marjan Debaene
Produced by David Poltrock

Musicians :
- Marjan Debaene : lead & backing vocals, guitars
- Alexander Brackx : guitars
- David Poltrock : Keyboards, Piano, Accordion
- Dirk Loots : Drums, Loops, Percussion
- Pieter van Buyten : Bass
Guests :
- Lieven Degreef : Backin vocals
- Stijn Devriendt : drums & percussion
- Rob Deckx : guitar solos
- Ward Neirynck : guitar

Recorded at MM Studio (Geraardsbergen), July '98 and February '99

Photo's & Design : Jo Clauwaert for Creation & Devotion

Mijn Mening

"Humanoid" is de tweede CD van Marjan Debaene, en de eerste ("Growing Pains" uit 1996) had ik niet eens opgemerkt. Ook deze heeft redelijk hard zijn best gedaan om ongezien tussen de grote releases van dit voorjaar te verdwijnen (de release dateert van in maart). Enkel in de omstreken van Dranouter, West-Vlamingen onder elkaar, weten ze de Ieperse haar naar waarde te schatten en geven ze deze getalenteerde jongedame een abbonement op hun podia. Bij deze een bescheiden poging tot rechtzetting :

Grosso modo kan je de songs op "Humanoid" in twee soorten songs opdelen : zij die intimistisch en traag beginnen om daarna breed uit te waaieren en open te bloeien, en aan de andere kant de songs die al vanaf de aanvang in een hoge versnelling schakelen en daar niet meer van terug komen. Voor mij loopt deze opdeling in rustig/hard ook meteen gelijk met de goeie en flauwe songs op deze plaat.
Voorbeelden van soort 1 zijn "Buried at Sea" en "Winter" (wel curieus om te luisteren naar haar in de winter geschreven "January can be cold, when you've no-one to hold" terwijl het hier 34 graden is en de mussen van de daken vallen). "Something's changing" en afsluiter "I don't understand you anymore" blijven tot het einde een kampvuurliedjes.
Een hoofdstukje apart is "Live To Tell", een cover van een ouwe Madonna-hit. Ook deze ballad krijgt hier een intieme benadering met schuifelende drums en Marjan en haar muzikanten die weer rond zo'n vuurtje geschaard lijken te staan zingen. De reden waarom dit lied ook meteen het hoogtepunt van de plaat is, is dat deze song staat als een huis, zonder pardon of discussie.
Van soort 2 kan eigenlijk alleen "Water" mij bekoren, de rest is nogal matige middle-of-the-road rock zonder "jus". Wellicht komt dit doordat Marjan's stem beter tot haar recht komt in de rustige passages. Luid doet ze met wat denken aan Susannah Hoffs met haar zurig stemgeluid, in de zachte stukken blijkt die stem van haar echter een polyvalent inzetbaar maar boven alles warm instrument dat luisteraarsharten doet smelten.
Dus als ze belooft het zachtjes aan te doen, mag Marjan van mij nog langskomen.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Weekend Knack 17/4 : "Marjan Debaene, een ander piepjong talent, is complementair aan Neeka. De vocale hoogstandjes van Debaene zijn gloedvoller en zuiverder, maar haar teksten zijn minder doorwrocht dan die van haar collega. ... Muzikaal is de jongedame poppier en zelfbewuster geworden. Ook voor haar is er een mooie toekomst weggelegd".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze artieste :

- De homepage van Marjan en Map Records is te vinden bij het Folkfestival van Dranouter.
- Management : M. de Swarte (tel : +32(0)57.33.70.33)
- Bookings : KRAS ARTIST, Leernsesteenweg 168, 9800 Deinze, BelgiŽ. Tel +32(0)9/2829762 Fax +32(0)9/2829850. e-mail: martine.vanautrijve@skynet.be

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 3 augustus 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur 727
0
727 BEF
HVH-Megastore ---
54
---
Proxis 638
95
733 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Marjan Debaene
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up