Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | D | Decibel        
           
 

CD VAN DE WEEK (January 2000) :

DECIBEL "SIGHTSEEING"
(1999, Decibel)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Time
2. Boobytrapped
3. The Hill
4. Answers
5. This is Not a Love Song
6. Sightseeing
7. Stolen Moment
8. Next To You

Songs door Decibel behalve n°5 : tekst van Cis de Ceulaer
Decibel =
- Zjul Lambrechts : zang
- Annemie Tampère : backing vocals
- Liesbeth Tampère : backing, percussie
- Geert Peeters : gitaren
- Bert Sleeckx : gitaren
- Peter Thys : bas
- Dirk Thys : drums, vibrafoon, percussie

Opgenomen in Studio 195, Wernhout.

 

Wie is Decibel ??

De Belgische rockgroep Decibel - afkomstig uit Vorselaar, hartje Kempen - is wat stijl betreft de afgelopen achttien jaar (!) geëvalueerd van heavy metal naar pittige rock en pop. Vooral de introductie van de backingvocals hebben een ongekende meerwaarde in dit genre. Hier en daar steekt echter het rauwe gitaargeluid nog even de kop op, maar in regel is het typische hardrockgeluid omgebogen en gemodifieerd naar een totaal eigen compacte sound. De groep leeft zich uit in een diversiteit aan muziekstijlen, eigen aan de respectievelijke smaken van de zeven groepsleden. Een waar muzikaal buitenbeentje dus...
Zopas heeft de groep hun laatste CD-voorstelling "Sightseeing" gedaan en mag nu reeds spreken van een groot succes. De teksten zijn vooral autobiografisch of maatschappijkritisch opgevat. Muzikaal is de laatste CD rustiger dan zijn voorganger "Nutcase" en zijn de arrangementen beter uitgewerkt. "Nutcase" echter wordt door velen beschouwd als een mijlpaal in de Decibel geschiedenis !

 

Mijn Mening

Het leven kan hard zijn : niet alleen voor Erwin Vervecken die vandaag in de laatste bocht ten val kwam zodat Sven Nijs alsnog met de titel van Belgisch kampioen veldrijden kon gaan lopen, maar ook voor deze Kempenaars van Decibel : Als dit een EP'tje of een single ware geweest met "The Hill" als A-kant en "Boobytrapped" als B-zijde, had ik hier waarschijnlijk iets zitten schrijven over "Decibel, voorwaar een naam om in het oog te houden!". Een full-cd is echter blijkbaar te hoog gegrepen voor deze sympathieke groep.
Om maar te zeggen, wij vinden het niveau van "Sightseeing" (blub) redelijk ongelijk : na het derde nummer zijn de ideeën immers precies op, en volgt een reeks slaapverwekkende rocksongs tot aan het gaatje. De (afwezige) productie kon zeker ook beter, want het groepsgeluid mist duidelijk dynamica. Maar "The Hill" is een song die daar overheen komt, en een goeie combinatie van tekst en muziek heeft.
De zanger van Decibel klinkt als een kruising tussen Fish (van Marillion etc) en John Watts (van Fisher Z etc). De electrische gitaren hebben hun korte broek nog versleten op de hard-rock school, maar de akoestische gitaren gingen naar het folk-college. De meisjes in de backing zijn naar verluidt nieuw in de groep, al zou je dat op opener "Time" niet zeggen vermits ze daar als Fairport Convention klinken.
Met wat goeie wil zou ik deze plaat natuurlijk de "beste van het millennium tot nu toe" kunnen noemen (het is namelijk de eerste die ik bespreek dit jaar), maar helaas voor hen dateert hij nog uit het vorige.

Uw Mening

Damiaan uit Brussel schreef : "Heb CD-tje per toeval te horen gekregen van een vriend en ik was totaal verrast. In de positieve zin weliswaar. Nummertjes klinken misschien net iets te braaf, iets té gepolijst, maar heb ze ondertussen reeds life gezien, en dat waren geen vodde... Mijn beoordeling : Aanrader"

Ivan Verbeeck schreef : "natuurlijk heb ik een eigen mening over deze cd, ik ben namelijk zelf nog drummer geweest van Decibel.
In feite doe je de groep oneer aan als je enkel de laatste cd, nl. Sightseeing in de bespreking vermeld. Je zou eigenlijk de evolutie van de groep moeten bekijken, vooraleer een oordeel te vellen.
Reeds jaren is de groep namelijk actief, met vallen en opstaan. Zo stonden ze jaren geleden reeds in Duitsland op de planken, in het voorprogramma van de Nederlandse hardrockband Vengeance, in de finale van de ontplofte Flanders Rock Concours en zo verder...
De eerste studio-opnames dateren van 1986 met de demo "The Game", in 1989 gevolgd door "Lost... in a man's mind". Enkele jaren geleden kwam dan de eerste cd "Nutcase", nu gevolgd door "Sightseeing".
Enfin, in elk geval is de groep er door de jaren steeds op vooruit gegaan, al moet ik natuurlijk wel zeggen, dat het nog steeds pijn in het hart veroorzaakt als ik op een optreden of repetitie kom en bedenk dat ik zelf uit de groep ben gestapt om studieredenen.
Sightseeing is misschien wel inderdaad iets te braaf (ik heb persoonlijk liever het iets hardere), maar in elk geval zitten zowel de muziek als de tekst doordacht in elkaar, en bewijst de groep een pak talent in huis te hebben.
Er mag niet vergeten worden dat het hier gaat om een groep, die dit alles verwezenlijkt als hobby, zonder professionele en financiële ondersteuning.
Ik geef het op een blaadje, zorg voor een platenmaatschappij en management voor de groep, en het succes van DEUS lijkt niets meer voor te stellen...
"

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

Waar deze cd te kopen ? :

Vermits dit een cd in eigen beheer is, kan hij niet in de gewone handel verkregen worden. "Sightseeing" kan wel besteld worden (aan 500 fr) via het e-mailadres van Geert Peeters of telefonisch op nummer 014/50.25.27.

 

Meer info :

- Decibel site van fan en tekstschrijver Cis de Ceulaer
- site van de groep door de voormalige drummer Ivan Verbeeck.
- contact : Geert Peeters, Hendrik Consciencestraat 8, 2280 Grobbendonk (014/50.25.27).
- contact2 : Zjul Lambrechts, Moleneinde 66, 2290 Vorselaar (014/51.77.50).

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Decibel
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up