Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |C |Bert De Coninck        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Juni 2001) :

Bert de Coninck
"Pomme d'Amour"
2000, Parsifal, PARSIFAL284

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Pluis
2. Het Parfum van de chique sleur
3. Kinderen van de regen
4. Doe maar alsof
5. De dood mijn vriendin
6. Fragment Pessoa
7. Lisboa
8. Arm angstig meisje
9. Loop naar de maan
10. Golgota
11. Pomme d'amour
12. Doordeweekse dag
13. So long, goodbye
14. De grens
15. Onder zeil

Alle songs & teksten Bert de Coninck,
behalve 6, van de hand van Pessoa zelf

Muzikanten:
- Bert de Coninck (zang en gitaar)
- Eric Neels (gitaar)
- Mirco Banovic (bas)
- Josephine Nightingale (backing vocals)
- Catherine Mys (backing vocals)
- Fapy Lafertin (guitarra, gitaar)
- Lode Verkampt (cello)
- Philippe de Chaffoy (viool, keyboard)
- Jeroen Misschaert (piano)
- Jamie Jamerz (udu)

Producer : Jeroen Misschaert
Recorded in Studio Flip-Flap, Gent

Design : Jamz (Jastastiel)
 

Mijn Mening:

Het "nederlandstalige lied" zit met een probleem : er lijkt zich nu al jààren geen onontkoombaar nieuw talent aan te dienen. Vaste waarden zijn er nog genoeg actief (Raymond, Verminnen, Mens, Gorki, Jan de Wilde, Clouseau, Kris de Bruyne ...), maar waar blijven de nieuwe jonge Turken?
Dit gegeven zal Bert de Coninck vanuit zijn vrijwillige ballingschap in Portugal wellicht een rotzorg geweest zijn, maar er moet een moment geweest zijn dat hij zich heeft gerealiseerd dat 3/4 van de generatie die hier nog steeds "aan de macht" is ook al actief was op het moment dat hij in de jaren '70 als Crapule de Luxe 2 venijnige parels op Vlaanderen losliet.
Het ingenieuze plan voor een come-back voorzag daarom vorig jaar eerst een "Best-Of" om de herinnering aan het vroegere werk te verlevendigen ("suiker, zegt ze, en ze lacht haar tanden bloot"), en enkele maanden later in deze lading verse nieuwe songs. Ik geloof niet dat dit "masterplan" helemaal werkt (verder dan Radio1 lijkt het allemaal niet te reiken), maar wel heeft het "nederlandstalige lied" hiermee een verloren zoon teruggevonden.
De jaren blijken wel de scherpe kantjes van 's mans muziek te hebben afgevijld. In de plaats van scherpe rock'n'roll staat "Pomme d'Amour" immers vol met radiovriendelijk en goed in het oor liggend voer ("de kinderen van de regen", "Pluis", "Loop naar de maan", "Doordeweekse dag", "So long, goodbye"), licht schuifelend materiaal dat muzikaal te situeren valt tussen het Wigbert- en Jan de Wilde-repertoire. Ook wie gehoopt had op een injectie saudade en fado komt niet echt aan zijn trekken, want op de track Lisboa na beperkt de Portugese invloed zich tot enkele discrete toetsen met de gitarra van ene Fapy Lafertin. Het resultaat is dus minder wisselvallig of extreem dan zijn seventies werk, met als spijtig gevolg dat er mij slechts 1 track echt naar de keel wist te grijpen: de titeltrack "Pomme d'Amour". Tekstueel werd er minder ingeleverd, getuige bijvoorbeeld "de dood mijn vriendin", met de gitzwarte lijnen "De dood, la muerte, a morte, die Tot, mooiere woorden heb ik nooit gehoord. Gedaan met d'ellende en over de pijn. Ik zal pas goed slapen als ik dood zal zijn".
Met Bert de Coninck is er dus opnieuw geen sprake aanvoer van "vers bloed" voor het "nederlandstalige lied", maar hij gaf het wel opnieuw een welkome injectie met zijn talent.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Harry de Bock voor KKunst : "Pomme d'Amour is een prachtige CD vol afwisseling met mooie melodietjes, waarbij de gitaarklanken primeren. Dat instrument is ook na al die jaren duidelijk nog steeds de grote liefde van Bert De Coninck. ... één van de mooiste CD's van Vlaamse oorsprong die wij de jongste tijd te horen kregen."
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "De rock'n roll heeft hij intussen achter zich gelaten. Op Pomme d'Amour geven bossanova, blues en fado de toon. De zuiderse zon heeft De Coninck duidelijk verlicht. Hij is van een exorcist naar een scherpe observator geëvolueerd."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 4 juni 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
743
40
783 Bef.
Azur
Proxis
681
0
681 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze Bert de Coninck:

- mijn poging tot bio van Bert de Coninck in het Belgisch pop & rock archief
- interview met Bert de Coninck door het Doosje
- "Vlaamse songschrijvers, het mysterie van de muze", artikel uit Knack, hernomen op een Gorki-site, met daarin ook Bert de Coninck over Pomme d'Amour.
- contact: via Parsifal - info@parsifal.be - www.parsifal.be

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Bert de Coninck
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up