Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | W | Jan de Wilde        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (December 2000) :

Jan De Wilde "Oude Maan"
(2000, EMI Music Belgium, 7243 5 29969 2 6)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1.Favoriete Beest
2. Vrijgezel
3. Moordenaar
4. Vroeger Nooit Bleker
5. Wakker naast jou
6. Kat en ik
7. Sorry, vlo!
8. Slaapliedje (10.u waarborg)
9. Mannen met
10. Wij houden stand
11. Pauvre Ruteboeuf

Tekst en muziek: Jan De Wilde, Luc de Vos (10), Kries Roose (5), Ruteboeuf vertaald door Johan Daisne (11).

Muzikanten :
- Jan Dewilde (gitaar, zang, valiha)
- Jo Soetaert (drums, percussie)
- Jan Hulsens (contrabas)
- Pol Depooter (gitaren, ukulele, mandoline)
- Raymond van het Groenewoud (zang)
- Julien Deprez (bastuba, tuba)
- Wim de Pauw (trombone)
- Johan van Neste (hoorn)
- Bart Coppé (bugel, trompet)
- Jo Bogaert (electronische drums, percussie, gitaar)
- Luc de Vos (gitaar)
- Geert Maesschalck (bas)
- Jan Hautekiet (piano)
- Wim Claeys (diatonische accordeon)
- Liesbeth de Lombaert (viool)
- Michael Schack (drums)
- Eddy Peremans (biwa, gitaar)
- Frank vander Linden (zang)
- Koen de Cauter (gitaar)
- Paul van Loey (blokfluit)
- Bart Quartier (marimba)

Geproduceerd door Jo Bogaert
Opgenomen ten huize Bogaert

Hoesontwerp en foto's : Rein van Berkel
 

Mijn Mening:

Kerstmis 2000: de eerste sneeuw dwarrelt naar beneden. De kat lijkt verbaasd en stapt behoedzaam door het nieuwe landschap. Neefje, 10, staat voor het raam, natintelend van de kou na een dolle rit op de slee en vraagt "zou 'ie morgen nog blijven liggen?". De soundtrack bij zo'n tafereel bestaat sinds een jaar of tien, en staat op naam van Jan de Wilde. "De eerste sneeuw" is een perfecte beschrijving en nog veel meer van zo'n moment, bevroren in de tijd. Het vermag mij elke keer weer opnieuw te ontroeren. Een lied waarvan ik denk: draai dit maar op mijn begrafenis.
Na bijna tien jaar stilte op opname-gebied is Jan De Wilde nu eindelijk weer present, en ligt er onder de kerstboom "Oude Maan". Een geschenk dat je moet koesteren.
11 liedjes, onopvallend en geduldig geproduceerd door Jo Bogaert - een op het eerste gezicht onwaaarschijnlijk huwelijk, maar wel een dat gewerkt heeft. Als je Jan de Wilde kent, is er weinig nieuws te melden: "sorry vlo" is "golden retriever", "moordenaar!" is "hé hé", "Mannen met" is "de naakte man" enz ... enz ..., maar dat doet er niks aan af, integendeel.
Tekstueel valt er plezier te beleven met bijna alle liedjes: zo vraagt "vrijgezel" vertwijfeld of er "is er niemand die van 'm houden wil"; zo wordt in "moordenaar!" de Dutroux-volkswoede nog wat opgevoerd, met als overtreffende trap van straf voor de misdadiger "voor eeuwig en drie dagen met de bedelstaf ronddolen in Dendermonde"; in "Vroeger nooit bleker" kijkt de zanger al vol ironie uit naar zijn eigen dood;
De mooiste combinaties van tekst en muziek worden gehouden voor het einde: bloedmooi en ontroerend zijn in elk geval "Wij houden stand" (van de hand van en meegespeeld door Gorki's Luc de Vos) en het met marimba begeleide "Pauvre Ruteboeuf" (een gedicht uit het Frankrijk van een middeleeuwen, vertaald door de schrijver Johan Daisne).
Niet wereldschokkend. Onmogelijk een hype van te maken, maar gewoon mooi, en warm, en lief. Sentimenteel, want werkend op mijn sentiment, maar niet goedkoop. Inderdaad: 850 fr voor 32 minuten muziek, het is voorwaar een straf geval van een ingegooid raam waaraan een affiche "Don't Copy Music" hing. Maar het weze EMI vergeven omdat ze er toch in geslaagd zijn Jan de Wilde uit zijn lethargie te halen. Hopelijk is hij nu weer vertrokken...

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Harry de Bock voor KKunst.com : "Met "Oude Maan" is Jan De Wilde terug van weggeweest. Het is een mooie CD waaraan zowel tekstueel als muzikaal hard gewerkt is. De nummers bieden voldoende afwisseling. Maar toch moeten wij vaststellen dat deze ''full-CD'' maar half-vol staat en dat maar zeven songs van Jan zelf zijn. Het had na negen jaar toch wat meer mogen zijn".
- Peter Vantyghem in De Standaard : "Jan De Wilde moet het voorbije decennium zo om de twee jaar een liedje geschreven hebben. En toen hij het halfuur muziek naderde, kon er een plaat van af. Dat is Oude Maan geworden: een cd die klinkt alsof de jaren '80 en '90 nooit plaatsvonden, en waarop De Wilde zijn eigen dood al vertelt. Het liedje heet ,,Vroeger nooit bleker'' en Jan De Wilde, toch nog maar 56, beschrijft zijn eigen begrafenis. ,,Bel mij niet, ik zal jullie bellen'', zingt hij op het einde. Alsof intussen iedereen niet weet dat Jan nit iemand opbelt!"
- Ludo Dosogne in Gazet van Antwerpen : "In de Brusselse Ancienne Belgique stelde Jan de Wilde gisteren zijn nieuwe langspeler Oude Maan voor. Zijn vorige plaat dateert nota bene uit 1991! De huidige cd bevat elf ironische chansons, die opzettelijk onhandig worden vertolkt. ... De Wilde leunt dichter aan bij het zenboeddhisme dan bij Bob Dylan."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

   

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 24 december 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
826
0
826 Bef.
Proxis
802
0
802 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
2,77 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- jan-de-wilde.com, de officiële site
- Jan de Wilde bio en meer in het Belgisch Pop & Rock Archief
- "Een nieuwe CD van Jan de Wilde is een event", artikel in De Standaard
- "De mislukte clown in Jan De Wilde", reportage in dezelfde krant
- Boekingen : Walter Temmerman, 053/80.21.82. walter@jan-de-wilde.com.
 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Jan de Wilde
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up