Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | E | Eden        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Juni 1999) :

EDEN "Seafood"
(EMI Belgium 1999, 07243 520781 27)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Star
2. Seafood
3. Speed
4. Goodbye
5. I'll keep you warm
6. Oceanchild
7. Party girl
8. Dinosaur
9. Scooter
10. Butterfly
11. Hero
12. Walking

Alle muziek : Eden behalve track 7 van Mudgirl. Geproduceerd door Paul Despiegelaere

Muzikanten :
- Philip Madou (drums)
- Lieven Van Hyfte (bas)
- Mario Rombaut (gitaar)
- Tijl DeKeyser (gitaar)
- Roos Van Acker (zang)
- Sofie Buyck (zang)
Guests :
- Marty Townsend
- Jeroen Ravesloot
- Pascal Michaux
- Sylvia Scheyen
- Philippe De Chaffoy
- Paul Despiegelaere
- G.

Opgenomen in Jet Studio, the BSB, The Soap Factory
Hoes : Daan Stuyven / Brood & Spelen.
Foto's : Ph. Matthijs.

Mijn Mening

Alles welbeschouwd kent u de beste track van de cd wellicht al : het is namelijk de single, "Star", een song die enige beroering wist te wekken middels de vampier-video, maar die ook daarzonder genoeg haakjes en ogen heeft om te blijven boeien. Zeer te pruimen (excusez le mot) zijn daarnaast "Seafood" (met pompende sax in een opvallende rol. Poohpooh ...), "Party Girl" (een knappe cover van Mudgirl), "Scooter" en "Walking".
Tekstueel graaien de dames onbeschroomd onder de gordel van de toehoorders : "I've got something salty for you, it's seafood, you'll be eating this, aha" (uit Seafood), "Isn't everybody a bit bi ?" (uit Goodbye), "I prefer to walk around naked" (uit Scooter), "I wanna take you once, take you twice, get on get off get on get off, don't leave me unplugged" (uit Butterfly) ... Subtiel is anders. Veel benauwder kregen we het hier echter van de manier waarop Sofie voorstelt ons "warm at night" te keepen in "I'll keep you warm".
Muzikaal blijft de groep net als op de vorige cd in het meisjesrock-idioom, maar toch is daarbinnen de stijlvariëteit nog redelijk groot : zo varieert "Seafood" van Indigo Girls ("I'll Keep You Warm") tot Go-Go's-achtige meisjespunk ("Party Girl"). The Bangles, Veruca Salt, Shirley Manson en zelfs onze eigen K's Choice e.d. zijn nooit veraf. Opvallend is dat de vier heren achter de instrumenten ook op plaat redelijk worden weggespeeld door de dames op de voorgrond, of - correcter wellicht - dat de songs bijna volkomen naar Roos en Sofie werden toegeschreven. De strofes nemen ze om beurten voor hun rekening, in de refreinen schakelen ze over naar dubbelzang. Sofie (de bruine) doet qua stemgeluid sterk denken aan Susanna Hoffs, Roos (de blonde, "die van TMF") heeft een wat warmere stem.
Uiteraard is dit mooi verpakte wegwerp-pop, maar dan wel het soort dat er terecht om smeekt eerst opgeraapt en enkele jaartjes door een eenzame puberziel gekoesterd te worden. In de redelijk indrukwekkende credentials die 1999 als Belgisch rockjaar tot nog toe kan voorleggen, misstaat Eden dan ook geenszins.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Dirk Steenhaut in Metro (De Morgen) : "Tien jaar na The Primitives en Darling Buds wordt de traditie van gestroomlijnde meisjespop nu ook in Vlaanderen weer opgewarmd."
- Tim Coene in Shuffle : "Eden verdient een grotere aandacht in popmiddens en een vast plekje in hevig bonkende meisjes –en jongensharten. Buiten Oceanchild – een kind dat doelloos rondzwemt om uiteindelijk van pure vermoeidheid te verdrinken – is een verzet onbegonnen werk, want Eden tongzoent je gemoed voor je er erg in hebt."
- Surf-inn : "Je mag zeker geen klassiekers in wording verwachten op 'Seafood'. Eden is in feite een singlegroep die met 'My Boat' en nu met 'Star' knapperige radiokoek bakt en de rest van zijn albums dichtplamuurt met lichtvoetige popdeuntjes. Slikken wie slikken wil."
- BVD in Het Nieuwsblad, 29/5/99 : "Seafood bevat genoeg kwaliteit om een doorbraak te verantwoorden. Grote troef is en blijft de hemelse samenzang van Roos van Acker en Sofie Buyck, die, ook al had u er na Opium wellicht anders over gedacht, aantonen dat mooie dames wel degelijk kunnen zingen." (7/10)

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze artieste :

- een interview met Eden over deze plaat.
- De officiële website van de groep is gelegen op http://www.listen.to/eden
- de Eden-pagina in het Belgisch Pop & Rock Archief
- Bookings : Klepto agency, Wollemarkt 30, 2800 Mechelen, tel +32/(0)15/27.24.56

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 2 april 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
---
0
---
HVH-Megastore
---
54
---
Proxis
657
95
753 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Eden
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up