Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |F |Fluxus        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Augustus 2001) :

FLUXUS
"N.O.Ë."
2001, Zoku (EMI), 07243 826595 2 5

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. De Race
2. Dag en nacht
3. Kaleban
4. Zwerver
5. Directon Silence
6. Txirimiri
7. Twijfel
8. Maanspringer
9. Droneless
10. Jezabel
11. Sneeuw
12. Ik droom dat ik wakker word

Songs :
Michel Le Cam (1), P. Garriau (2,8,11,12), Hans Helewaut (2,3,10), K.Stassijns (4,8), G. Garriau (3,4,5,6,7), K.Delcour (10), Lawrence Anstee (9), S.Van Ingelgem (9)

Muzikanten :
- Geert Simoen (percussion, drums)
- Stefan Timmermans (bagpipes, chanters, flutes, clarinet)
- Samuel van Ingelgem (fretless bass)
- Koen Garriau (soprano, alto & tenor sax)
- Paul Garriau (guitar, hurdy-gurdy)
- Greet Garriau (vocals, diatonic accordion)
guests:
- Hans Helewaut (rhodes, glockenspiel, mandoline)

Geproduceerd door Hans Helewaut
Opgenomen in Studio Gam (Waimes)

Artwork :
- Pieter de Block (mascotte)
- Folio (design)
 

Mijn Mening:

Alhoewel N.O.E. met swingende bas, flukse percussie en vrolijk wijsje van start steekt, pleegt folkgroep Fluxus niet bepaald muziek waar een mens vrolijk van wordt, daarvoor ademen de accordeon, doedelzak, hurdy-gurdy en fluit in "the Fluxus way of playing them" teveel tristesse.
Ook als Greet Garriau het op een zingen zet (bepaald niet oncharmant - haar bijdragen bezorgen de cd bovendien de nodige diversiteit), klinkt er een droefheid door in de muziek. Geen wijsjes waarop het boerenkoolgewijs en met zatte klompen goed op stommelen is richting bedstee met een wulpse deerne, nee, hier luidt het "ik wil niet in je huis, niet zo licht niet in bed, waar het laken toe aanzet, niet zo leeg niet in jou".
Hans Helewaut was een blijkbaar erg geschikte producer voor de familie Garriau en hun vrienden: er wordt inventief gebruik gemaakt van een hele reeks van instrumenten, en zelf steekt de meester der multi-instrumentaliteit ook hier en daar een handje toe. Fluxus geeft op N.O.E. zeker geen blijk van grote experimenteerdrang, maar er wordt wel voortdurend geconcentreerd musicerend gezocht naar interessante invalshoeken in het het folkrepertoire.
Fluxus is met andere woorden een van de interessantere nieuwe loten aan de groeiende boom van de Vlaamse folk. Misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende of om aandacht schreeuwende loot, maar daarom niet minder waardevol.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Bart Steenhaut in Sherpa (De Morgen) "Fluxus, niet te verwarren met de gelijknamige kunstbeweging, verraste enkele jaren geleden met de cd Pingoeroe en behoort sindsdien tot de vaandeldragers van de recente Vlaamse folkrevival."
- Stef Vanwoensel in Gazet van Antwerpen "De tweede Fluxus-cd N.O.Ë. laat een groep horen die vrij traditionele folk speelt met opening naar verschillende windstreken, maar die het vooral aandurft om de oude liedboeken opzij te laten voor eigen - vooral instrumentaal - materiaal. Wat ons betreft verdient de stem van Greet Garriau nog meer ruimte en mag Fluxus nog meer voeten in het heden krijgen, maar dit gaat in de goede richting."
- vbp in De Standaard "Zoals ook andere Vlaamse folkgroepen toont Fluxus zich eclectisch gedreven. ... N.o.ë. laat ook een gegroeide groep horen met een steviger, moderner, en nog steeds persoonlijk geluid. ... Deze door Hans Helewaut erg goed geproduceerde cd paart verfijning aan kracht."
- Dag Allemaal : "... Die lijn (van Pingoeroe, nvdr) trekt de groep door in dit knappe album, songs en tunes die zowel uitgesproken traditionele als hedendaagse elementen in zich dragen en waarin het klassieke instrumentarium van o.m. diatonische accordeon, fluiten en bagpipes verrassend actueel klinkt. Die combinatie resulteert in een opwindend album."
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "Noe is songgerichter dan het debuut. Nieuw zijn de gezongen tracks ... waarbij we evenwel de kanttekening moeten plaatsen dat Greet Garriaus vertolking nog onzeker klinkt. OP de muziek is niets aan te merken: die swingt en is elastisch. Sferen vloeien naadloos in elkaar over."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 15 augustus 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
519
20
539 Bef.
Azur
Proxis
476
0
476 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over Fluxus:

- Fluxus tel : 0032 497 621380
- Fluxus mail : fluxus@pandora.be
- Fluxus website : http://users.pandora.be/fluxus
- boeken : Kras artists - tel 0032 9 2829762
 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Klik hier voor de practica.
Meer CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Fluxus
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up