Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |G |Groep Jezus        
           
 

Buy this album at ProxisCD van de Week (november 2001)

Groep Jezus
"Turn Up Speed or Show Me Love"
2001, Alamo, Distr. Konkurrent, RACCOON002

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Swing it, Carlo!
2. Connected with rain
3. I'm with love
4. Bàmbolo
5. Show me buddies
6. Knowhow
7. Break Time
8. Daisy
9. Larry
10. I never leave home
11. Save me, but don't come too close

Songs & Lyrics:
Iwein Segers, Floortje

Muzikanten:
- Groep Jezus

Productie : Iwein Segers & Jo Francken
Opgenomen in Motormusic and at home

Artwork : Iwein Segers, Beeldzorg
 

Mijn Mening:

Je bandje Groep Jezus nemen, uit Overijse komen, Floortje en Iwein heten: allemaal woorden die vrolijk annex belachelijk klinken, maar allerminst duidelijk maken welk soort lading deze vlag dekt. Groep Jezus is immers geen bende vrolijke fransen, maar een duo dat diep-melancholische, kale, en sombere muziekjes maakt. De cd-titel maakt al iets meer duidelijk: "Show Me Love" is de alternatieve titel van "Fucking Åmål", de knappe maar niet echt vrolijke film over een uitzichtloos stadje in Zweden en een paar tieners die in dat decor worstelen met hun homoseksuele gevoelens. "Turn up Speed" zou dan weer kunnen slaan op de reacties van mensen die de demo's hoorden, want qua tempo gaat het er beslist traag aan toe.
Centraal in de muziek zit de stem van Iwein Segers: zijn stemgeluid heeft een hoog treurwilg-gehalte, en de dikwijls opduikende vergelijking met Depeche Mode's frontman Dave Gahan is wat dit aspect betreft inderdaad niet gestolen (als hij een paar dagen op downers is gezet). Deze stem wordt in de meeste nummers ondersteund met een aftandse piano, geplukte gitaar, wat donkere synthesizers of kruipende percussie. Het geheel doet spartaans aan, al wordt er af en toe wel eens een poging gedaan reliëf te leggen in de nummers door iets luidere uitbarstingen, en mag Floortje in de achtergrond soms een woordje meezingen. De productie is uitermate sober en low-budget, maar dit draagt juist bij aan de allesoverheersende sfeer.
Minder fijn aspect aan de plaat is dat bijna geen enkel nummer helemaal werd uitgewerkt, wat ertoe leidt dat er op "Turn up Speed or Show me Love" eigenlijk niks staat dat mij kon ràken, alhoewel de ruggegraat beslist het lichaamsdeel is waar Groep Jezus op mikt. Met een melodielijn als in "Bambola" valt er veel meer te doen dan hier, maar het is ondanks dat toch de enige song die na het beluisteren door je hoofd blijft spoken. "Connected with Rain" is op zich bijzonder mooi, maar wordt wel afgeraffeld naar het eind. "Larry", "Knowhow" leiden aan hetzelfde euvel. Het donkere en klagerige "I never Leave Home" onstnapt aan dit manco, maar "Break Time", "Daisy" (het opgewekste nummer) vind ik dan weer over de hele lijn mislukt. Ook tekstueel is het niet helemaal duidelijk of het hier gaat om faux-naïef of onhandig-simpel, als bvb. "Show me my buddies, I don't care if one is a muppet. I'm such a damned loner, I want to be a supermarket owner".
Turn up Speed or Show me Love zit het seizoen waarin ik dit schrijf als gegoten: als er een adjectief is dat het kan krijgen is het immers "herfstig". Heeft u de CD's van Spain grijsgedraaid, kan u ook op een mindere dag wel een plaat van Joy Division aan, stort een nummer van Cousteau of Tindersticks u niet in een instant-depressie ... dan hoort u tot wellicht tot het doelpubliek van Groep Jezus. Als ze nog een paar jaar rustig doorgroeien maken ze misschien ook iets dat ook kwalitatief in dat rijtje thuishoort.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op ...
Je naam of nick:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- bb in Rif-Raf (ned. editie) : "... Spijtig toch dat ze het niveau geen hele plaat hoog houden. Te diep navelstaren maakt nummers als "Show me my buddies" en "Bambola" ronduit vervelend om naar te luisteren. Geen gevleugelde woorden dus voor "Turn up speed or show me love", maar het plaatje mag er met enkele hoogtepunten wel zijn".
- Peter Bijl in Oor : "... ook al zijn de makers pas sinds kort tiener-af, voor tere kinderzieltjes is <Turn up Speed> niet bepaald geschikt. Veel te hoog scheermesjesgehalte ... Muziek die zich bevindt in dat prachtige schemergebied tussen hoop en illusie. Tussen wanhoop en whiskey. ... <Turn up speed> is doordrenkt van melancholie. Met 'sfeer' en 'sober' als alles bepalende kernwoorden. En die prachtige doorleefde stem van (Mark Sandman meets Dave Gahan) van Iwein in de hoofdrol. ..."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !
 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 23 september 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
619
20
639 Bef.
Proxis
567
0
567 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over Groep Jezus:

- Management : wafprod@yahoo.com, tel +32(0)3 2575151)
- Boekingen : Toutpartout (info@toutpartout.be, tel +32(0)11 256036)
- Eerdere single/demo van Groep Jezus op deze site
- website: groepjezus.com
- pagina over de groep bij Vitaminic
 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Klik hier voor de practica.
Meer CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Groep Jezus
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up