Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | H | Daniel Hélin        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Oktober 1999) :

DANIEL HÉLIN "Fait main à Borlon"
(1999, Danses du Possible)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. La Came
2. Gendarmerie blues
3. Louise
4. Ma Mère
5. Les trois p'tits mots
6. Crotte de chien
7. Skinette
8. Speakerine
9. L'araignée
10. Les hérissons
11. Adieu / La muerte
12. Marie
13. La main qu'on glisse sous les draps
14. Looser

Daniel Hélin : zang, gitaar, bas, harmonium, accordeon
Jean-Yves Evrard : gitaar, klarinet, drum, klokken, tuinslang, orgel, percussie
en ook
- Jean Kowalski : batterie
- Nikola Pejakovic : piano

Opgenomen in het huis van Geneviève, Louise en/door Jean-Yves Evrard (lente/zomer 1999)

Mijn Mening

Op goed 1 jaar tijd is Daniel Hélin in het Zuiden van het land tot een "naam" uitgegroeid : dit grappige en impertinente ventje met een boodschap won er de "Biennale de la chanson Française" en wordt sinds van festival naar benefiet en van club naar radiostudio gesleept. En met reden. Het wordt dan ook tijd dat ook de rest van België en de wereld deze anarchistische singer-songwriter leert kennen.
Het sterkste punt van de cd zijn zonder enige twijfel de teksten : ironisch, bijtend, stout, in de aanval, lief, teder, triest ... alle sentimenten passeren de revue. Soms zijn die teksten ronduit virtuoos (zoals in de song "Louise", waarbij het verhaal van een liefdes-affaire met een meisje dat zich later verhangt wordt verteld met niks dan zinnen die eindigen op "-ise"). Soms zijn ze simpeler van vorm maar des te schrijnender (vb. de beste track van de cd "Ma Mère", waarbij de zanger zich afvraagt waarom hij geboren is en vastbesloten is zelf tenminste geen nageslacht te verwekken : "Alors, alors, pardonne-moi donc, de me réfugier dans la masturbation, ou dans la baise en capotes ou pillules, j'en suis fier je n'tue que quand j'éjacule").
Soms zijn ze zeer grappig, zoals in zijn aanklacht tegen de rijkswacht in "Gendarmerie blues" (ils seront à leur mort à la droite de Dieu, avec les mongols, les pauvres, les lépreux, car Dieu guérit toutes les maladies des hommes et efface la connerie d'un grand coup de gomme).
De thema's variëren van de drugs (La came), de dood (Adieu, l'Araignée), tot extreem-rechts (Skinette, Looser), het verkeer (les hérissons), de rijkswacht (gendarmerie blues), liefde (les trois p'tits mots, Louise, la main qui glisse sous les draps) en masturbatie (Ma mère, Speakerine).
Muzikaal is de vorm van het chanson gekozen, maar met hele dikke invloeden uit punk, blues, jazz, reggae en grunge. Weinig songs bestaan enkel uit zang en gitaar (live toch zijn handelsmerk), want de meeste worden meestal bijgewerkt met flardjes accordéon, een krakend bed, een saxofoontje, een walsend orgel ...
Mijn bewondering is niet onvoorwaardelijk : soms wordt de toon wat doordrammerig (Skinette, Looser) of waant de zanger zich een comediant (vb. crotte de chien, Marie, Looser).
En dan hier en daar een koude rilling. En een klop voor de egoïstische kop, en een spiegel voor je samenleving. Met zo'n hoes vraagt het erom : vâchement bien !!

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Nog geen cd-besprekingen van deze cd gevonden. Volgt u de Waalse pers ??

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 25 oktober 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
0
---
HVH-Megastore
---
54
---
Proxis
593
95
688 Bef
Proxis

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

Meer info :

- Contact : Danses du Possible asbl, 53 Av. Albert 1, 1342 Limelette, Belgique
- Fax : 32(0)10 - 41.33.92

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Daniel Hélin
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up