Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | H | 't Hof van Commerce        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Augustus 1999) :

T HOF VAN COMMERCE ".HERMAN"
(Kinky Star, 1999, KS019)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Kemmelberg 1983 AD
2. Bus ommegangk
3. Mag et ntwa mjir zin
4. Le mental en métal (+ Lickweed)
5. Kust noa kust noa kust
6. Situoatie 666 (+ TLP)
7. Gele stylo
8. De zeune van nboas
9. De doagn van plezier (+ Stijn Nijs)
10. Nostalgie wereldbeker
11. De zommer van 98
12. Bol
13. Alphonse en de bjistjes
14. Ze woare der nog nie grji voarn
15. Ik e de zunne (+ NBM)
16. De boane noa de zunne

Muzikanten :
- flip kowlier (beats, raps, instrumentn)
- serge bza (rap)
- dj 4T4 (beats, engineering, scratch, rapl)
Gasten :
- Bietmeester Piet (beat, gitaar, casio)
- U-man, Kra-Z, TLP, Stijn Nijs, NBM (rap)

Layout : Little Mutant Elvis
Illustraties : Serge Bza

Mijn Mening

De teksten zjin zwoar achteruit geleid
de beat es machtig in elkoar gebreid
hou oe klaar voor een nieuw hip-hop beleid
g'hè te moaken met de heilige drievuldigheid

zo luidt het in "Kust noa kust noa kust". En daarmee geeft 't Hof meteen een - uiteraard geheel objectieve - samenvatting van de eigen cd. Waarschijnlijk heb ik het dus wel mis verstaan. Wat ik wel zeker weet is dat "Kust noa kust noa kust", samen met de hiphop-meets-twin-peaks op "Situaotie 666", het schunnige giechelkoortje van "Bol", de muzikale rap van "de zeune van nbaos" en de machtige bas van de eerste single "Mag et ntwa mjir zin", de sterkste momenten op ".herman" uitmaken.

Met "De doagn van plezier" doen enkele politieke uitspraken de intrede in 't hof-universum (de doagn van plezier zjin gedoan, der vloeit een troan, de witte mars : een grote farce, ze kommen op stroate, mor al vjil te loate, al vjil te loate). En in "Nostalgie wereldbeker" gaan bza en filip een wedstrijdje aan in het ophalen van jeugdherinneringen (woar zjin de joaren da we kleine woaren, da we ons bezig hielden mè marbles vergoaren .. es toch woar, es t toch woar, da onze jeugd is vergoan?). Op "De zommer van 98" verhalen ze dan weer hun avonturen tijdens de festivals waar ze vorig jaar optraden.

Helaas is niet alles even geslaagd op .herman : alhoewel aan bijna alle nummers wel een goed idee ten grondslag ligt, zijn de raps naar onze smaak toch vaak te eentonig om vijf minuten of langer te blijven boeien (zowat de gemiddelde duur van de nummers). En "Gele stylo" is een luisterliedje dat zelfs van een zeer dikke boom wel enkele planken zou zagen, hopelijk geen voorbode van het soort muziek dat er op Flip's soloplaat gaat staan.

t Hof van Commerce is met .herman de gimmick voorbij. Blijft over : een van de creatiefste hiphopcrews van 't Belgenlandje. Misschien hebben ze op hun tweede cd wel te hard hun best gedaan om dat te bewijzen. Maar zoals ze het zelf zeggen :

Ge zit te kloagen da je ons nie verstoat
ge kunt ze kussen
als ge peist dat het daarover goat
't es triestig als je d'r stille bji stoat
ge kunt dus collectief ons kloten kussen

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- Jempi Samyn in Stage : "De succesformule van "En in Izegem" wordt voortgezet waarbij opnieuw rekening wordt gehouden met twee belangrijke details : enerzijds wordt er nog steeds gerapt in het plaatselijke dialect zonder ook maar één duimbreed toe te geven aan taalzuivering en anderzijds wordt er nergens gemoraliseerd en worden clichés ten allen prijze vermeden."
- Mike Engels in Rif-Raf : "Herman is het logische vervolg op "En in Izegem" : de sound van de vorige cd wordt verder uitgewerkt, zonder de rauwheid ervan te verliezen. De luchtigheid van de vorige plaat wordt op een hoger niveau getild, en de sfeer mag al eens een beetje ernstiger zijn. ... De plaat is een opeenvolging van inventieve klankjes en patronen. Heel muzikaal ook. ... Keeping it real op West-Vlaamse wijze levert mooie dingen op".
- Tom Peeters in Teek : "Op de hoes staat een varken. Het heet Herman, is roos en heeft een krulstaartje en scherpe tanden. Als je wil, meteen de leidraad voor de muziek van 't Hof Van Commerce. Roos staat dan voor het gezapige tempo, het krulstaartje voor het ingenieuze scratchwerk van 4T4 en de scherpe tanden voor de teksten. ... Het mocht gerust ntwa mjir zjin".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze groep :

- 't Hof Van Commerce staat al een tijd op deze website met een eigen pagina.
- Platenmaatschappijtje Kinky Star heeft ook een eigen website
- Boekingen : Toutpartout (011/23.44.97)
- Band contact : levrancier@hotmail.com

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 30 augustus 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Snel-Link
Azur
713
0
713 Bef
HVH-Megastore
758
54
812 Bef
Proxis
624
95
719 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over t Hof van Commerce
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up