Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | J | Jaune Toujours        
           
 

link to the cd shop that had the best prize at the time of writing this reviewCD VAN DE WEEK (Juli 2000) :

JAUNE TOUJOURS "BRUSK"
(2000, ALEA Wild Boar Music, WBM21014)

Songs (Click the -icons for a small realaudio sample).

1. Intro
2. Maravillosso
3. An der lecht
4. Voor wat het is
5. N-Z-O-W
6. Bilo
7. Blue
8. Tango
9. OVT
10. Rien du tout
11. Hoofdstuk
12. Bratsch
13. Un ange passe
14. Jaune

Tekst en muziek : Piet Maris
Muzikanten :
- Piet Maris (zang, accordeon)
- Bert Bernaerts (contrabas, trompet, tuba, zang)
- Theopane Raballand (drums, percussie, zang)
- Bart Maris (trompet, tuba, cornet, zang)
- Christophe Morisset (trombone, bombardon)
met ook :
- Mattias Laga (klarinet, basklarinet, sopraansax)
- Wouter Vandenabeele (viool)
- Vera Coomans (zang)

Productie : Staf Verbeek & Piet Maris
Opgenomen in Jet studio, Brussel, februari en maart 2000.

Hoes : Theopane Raballand


 

Mijn Mening

Jaune Toujours schippert op "Brusk" (hun tweede CD al) gedreven door inventieve blazers, een voortjakkerende drummer, een "piano des pauvres" en perfecte tweetaligheid heen en weer tussen Les Négresses Vertes en de Roma, tussen de joligheid van de kroeg en de weemoed van de goot, tussen Zuid- en Oost-Europa ... muziek die de stempel van de grootstad met zich draagt. "File under Belgian folk" probeert een hoekje op de achterkant van de CD nog, maar als u plaats heeft onder "bluesjazzchansonfanfare" of "grootstadsorkestje" zit het daar nog beter ...
Het meest memorabele moment op Brusk komt spijtig genoeg voor Jaune Toujours tot stand door de bijdrage van de uit de duizend herkenbare stem van Vera Coomans op "N-Z-O-W" (Noord, Zuid, Oost, West), dat zoete herinneringen oproept aan de periode dat zij met Madou klassiekers als "Witte Nachten" en "Niets is voor altijd" fabriceerde. Op zich is dit sterke moment natuurlijk niet spijtig, integendeel, maar het legt de vinger op de wonde van de zwakke zang in de andere nummers. De teksten zijn mooi, maar lijken weinig aan te sluiten bij de geboden muziek. Veel wordt goed gemaakt door de inventieve toeteraars die de groep rijk is of als gastmuzikant inhaalde. De andere mooie momenten zijn die waar de vrolijkheid de overhand haalt als op "Voor wat het is" of "Maravilloso", beiden het soort van lied waarin elk moment een groene negerin kan opduiken.
Al bij al maakt "Brusk" een wat overhaaste indruk, met iets te weinig "detail" in de muziek om te blijven boeien. Het is een boeiende confrontatie van een groep met een stad, maar de stad wint. Weer. Altijd geel zou snel vervelen.

Ingezonden meningen :
"Ik zag Jaune Toujours tijdens hun mini-optredentje in FNAC Wijnegem enkele maanden geleden, en kocht toen ook meteen hun cd (ondanks de serieus hoge prijs). Je hebt volledig gelijk over de stem, ze past echt niet bij de muziek. Ook live was het zo - een vriend van me die iets meer afweet van geluidstechniek zei dat dat met een flinke draai aan een knopje op het geluidspaneel zo verholpen was, maar Piet Maris zelf vond het zo blijkbaar goed (we hebben het hem achteraf gesuggereerd, en hij zei dat veel mensen die opmerking maakten). De gig was goed, alleen jammer dat het publiek slechts uit 4 mensen bestond, plus een paar mensen die voorbijliepen en even bleven staan. En natuurlijk het management en de geluidsmensen. De muzikanten zijn erg sterk, vooral Bart Maris die zijn trompetkunsten al vele jaren ten gehore brengt bij onder andere X-Legged Sally en Think of One. Al bij al vind ik het wel een fijne cd, hoewel het mijn genre niet meteen is. Ik moet zeggen dat de nummers die ik heb gehoord van hun ep 'O' een stuk beter en krachtiger waren... Die cd is te beluisteren in RA op www.atrecordings.com en live klinken sommige nummers nog stukken beter.", ingezonden door Steven Van Impe.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Metro (De Morgen) : "Deze grensoverschrijdende Brusselse groep onder leiding van zanger-accordeonist Piet Maris valt niet voor één gat te vangen. ... Maris spiegelt zich ook aan de chansontraditie, schrijft goede, geëngageerde teksten, maar is helaas een matig zanger".
- Bart Vandormael voor CaféBelge : "Hoogbouw-tango. Metro-fado. Loense café-rembettika. Een nieuw Brussels geluid. Er worden de vreemdste dingen geschreven over Jaune Toujours, maar als je ze allemaal samenvoegt, krijg je wel een goed idee waar de groep rond zanger en accordeonist Piet Maris voor staat."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 4 juli 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
721
0
721 Bef.
Proxis
728
0
728 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
--€
3,51€
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

Meer over Jaune Toujours :
- de eerste release van Jaune Toujours kan integraal worden beluisterd op de site van Atrecordings.
- Alea / Wild Boar website = www.wildboarmusic.com
- bespreking van de cd door Laïs-aficionado Marcel Thijskens
- concertagenda & boekingen : Choux de Bruxelles. Tel+fax : (0)2 538 94 55
 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Jaune Toujours
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up