Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | K | Kolk        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Oktober 1999) :

KOLK "Nachtschade"
(Columbia 494461 2)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Lemmet
2. Uma
3. Huid
4. Liever
5. Winter
6. Mild
7. Lust
8. Bleue
9. November
10. Tijd
11. Roes

Productie : Luc Gulinck & Gerry Vergult
Mix + additionele productie : Frank Duchêne

Opgenomen in studio Kolk, Gent, Louisstudio, Tienen, en Studio Aaltrack, Gent.

Muzikanten :
- Maud Verlynde : stemmen
- Gerry Vergult : synthesizers, samplers, programmatie, gitaar, stem
- Luc Gulinck : synthesizers, samplers, programmatie, basgitaar, stem
Gasten :
- Pieter Gulinck : synthesizer
- Olivier Nkongolo Bia Munjila : stem
- Gerrit Valckenaers : piano, basklarinet
- Carol Minor : viool
- Ann Vancoillie : viool
- Traudi Helmberger : altviool
- Greet Gils : cello
- Boudewijn Buckinx : strijkersarrangementen
- JP Bouchard-Rees : drumprogrammatie

 

Mijn Mening

Met een voet in de jaren tachtig wave en punk (Gerry Vergult en Luc Gulinck hebben een verleden in respectievelijk Aroma di Amore en Men 2nd), met een ander been in de hedendaagse drum'n'bass en dans-scène (synths & samplers & drummachines alom), en met een derde poot in het "nederlandstalige lied" : dat lijkt wel het idee achter deze Kolk.
Zangeres Maud Verlynde klinkt zoals koningin Amidala in de nieuwe Star Wars eruitziet. Koud en warm tegelijk, en allerminst frigide. Met een stemkleur die valt tussen Della Bossiers en Geike Aernaert (van Hooverphonic, haar stem(men) werden trouwens opgenomen door Frank Duchêne).
Vreemd is wel dat de nederlandstalige teksten allemaal van de hand van Gerry Vergult zijn, en dan ook nog meestal geschreven over vrouw in de derde persoon. (bijvoorbeeld : "ze snijdt verfijnd / met haar scherpste tong / hele stukken uit mijn hart / ze kerft heel diep / met haar koudste blik / ze opent wonden ruw en hard" in "lemmet"). Dat zorgt voor een vervreemdend effect, waarvan echter alleen het nederlandstalige deel van de mensheid zich kan storen of zich in kan vermeien ...
Hopelijk valt Kolk daarbij niet precies in het gat dat gaapt tussen de smaken van de hedendaagse subculturen. Het is immers onbegrijpelijk dat noch opener "lemmet" (bezwerende single in het voorjaar 1999), noch "uma" (huidige single met scheepshoorn-synths) er (nog?) niet in geslaagd zijn om een vaste plaats in de radiogolven en uw geheugen voor zich op te eisen. Ze hebben nochtans beiden de kwaliteit en allure van een klassieker.
Spijtig genoeg heb je met deze twee openingstracks ook het allerbeste materiaal van "Nachtschade" al gehad. De tracks "liever" en "bleue" tonen weliswaar ook enige single-potentie als een donkere en vrouwelijke versie van Pet Shop Boys, en de songs "huid" en "tijd" (mee gearrangeerd door klassieke componist Boudewijn Buckinx) springen uit de band door het tegendraadse gebruik van strijkers en groeien na meerder luisterbeurten. Minder te spreken zijn wij over "winter" en "lust" (Neon Judgement-achtige beat mept melodie van de weg af) en afsluiter "roes".
Nederlandstalig zijn zonder in "tien om te zien"-clichés te vervallen, in de dansscène staan zonder de fascistoïde beat slaafs te volgen, uit de underground komen zonder marginaal te zijn ... O krinkelend winkelend waterding ... hier is Kolk.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- mvs in CafédesArts (De Morgen) : "Over de muziek geen kwaad woord : de aankleding is zo veelkleurig en subtiel dat bij iedere beluistering nieuwe details oplichten. "Nachtschade" wordt met elke beluistering beter en heeft een titel die de thematiek van deplaat perfect samenvat. Als er nu ook nog wat aan de teksten gesleuteld wordt, gaat Kolk een mooie toekomst tegemoet".
- mvs in HUMO : "Het uitgangspunt van de splinternieuwe Belgische groep Kolk leek op papier een goed idee : als er in het Nederlands met succes gerockt kan worden, dan zou de combinatie van hypermoderne beats en dansritmes en in eerlijk Nederlands gezongen teksten ook wel moeten lukken. En Iemand moet per slot van rekening de eerste zijn. De kans dat "Nachtschade" de aanzet vormt tot een nieuwe bloeiende scène, de muzikale mijlpaal waar over vijf jaar nostalgisch en met gepast respect op wordt teruggekeken, lijk ons echter bijzonder klein".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 11 oktober 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
---
0
---
HVH-Megastore
---
54
---
Proxis
644
95
739 Bef
Proxis

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

Meer over deze groep :

- alle gewenste Kolk-info kan je bekomen op de officiële site www.kolk.com
- Voor boekingen neemt u contact op met L & S Agency (tel. 011/67.17.01 / e-mail).


 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Kolk
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up