Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | L | Laïs        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Januari 1999) :

LAÏS "LAÏS"
(Wild Boar Music 1998 - WBM-21005)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. De Wijn
2. Barbagal
3. Isabelle
4. 't Zoutvat
5. De Wanhoop
6. In This Heart
7. Min Morfar
8. 't Jeugdig Groen
9. De Wereld Vergaat
10. Warme Garnars
11. 't Smidje
12. Grand Jacques
13. Bruidsnacht
14. Zeven Steken

Muzikanten :
- Jorunn Bauweraerts
- Nathalie Delcroix
- Annelies Brosens
Gasten :
- Kadril (Erwin Libbrecht, Peter Libbrecht, Harlind Libbrecht, Bart De Cock, Hans Quaghebeur, Mario Vermandel, Dirk Verhegge, Philippe Mobers)
- Jacques Vandevelde (harp)

productie : Erwin Libbrecht
Foto's : Gerard Scargo

Persmededeling

Twee jaar na hun opgemerkte verschijning op het Folkfestival van Dranouter is Laïs klaar met hun eerste CD. Hun naamloze debuut bevat veertien traditionele songs in eigentijdse arrangementen. Laïs betekent "stem" en verwijst ook naar de middeleeuwse "Lais", erotische troubadoursliederen. Maar Laïs staat vooral voor drie jonge vrouwen uit Kalmthout, die hun ziel verloren aan folk: Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix.

Ze kennen elkaar al van jongsaf aan, maar Laïs werd geboren in de zomer van 1994, toen Jorunn en en Annelies op de laatste ochtend van de folkstage van Gooik het liedje ‘Barbagal’ zongen. "Het werd muisstil", herinnert Jorunn zich. "Na afloop zei iemand van Kadril dat we verder moesten doen."
Muziek was op dat moment al een opbloeiende passie. Jorunn komt uit een muzikaal gezin - haar vader is een gereputeerd doedelzakspeler - en Annelies begon al vroeg een haar studie klassieke zang.

Laïs beleefde zijn grote moment toen het trio op het podium van Dranouter, met folkrockgroep Kadril achter zich, het publiek eerst wakker zong en vervolgens in extase bracht. Emmylou Harris sprak vol lof over hun harmonieuze samenzang en had het over ‘engelenstemmen’.

De onverwachte massale respons bracht de hoofden van Laïs niet op hol. "We voelden daar voor het eerst dat het dit was dat we met ons leven wilden doen." Zegt Jorunn. "Maar we waren nog erg jong. We moesten realistisch blijven en waren nog niet klaar om een CD op te nemen." Laïs ging toen op zoek naar de juiste vorm om hun muziek over te brengen. Ze probeerden het met vier muzikanten, wat niet bleek te lukken, en trokken dan op uitgebreide tournee langs culturele centra met Kadril.

In het voorjaar van 1998 werd het trio enthousiast onthaald op het Klein Karoo Festival in het Zuid- Afrikaanse Oudtshoorn. Daarna begonnen ze aan de opnames van hun eerste CD. Laïs koos ervoor hun liedjes a cappella te zingen, als ze instrumentaal te laten begeleiden.

De CD bevat drie eigenzinnige covers (van Cantovivo - het nonsensicale "Barbagal" - van Sinéad O’Connor - het bloedmooie "In This Heart" - en Jacques Brel - de vroege track "Le Grand Jacques", ook terug te vinden op de Brel-compilatie "Brel op 1") en heel wat traditionele teksten met nieuwe melodieën en arrangementen. Het repertoire verwijst naar Schotland, Zweden, Italië, Vlaanderen en Ierland : Laïs denkt ruim, naar aloude Belgische traditie.
"Oude teksten zijn best nog bruikbaar." Vindt Annelies. "Er schuilt een hele wereld achter die oude taal, en het is zalig te weten dat lang geleden mensen met die woorden werkten. Dat is ons doel: de muziek van vroeger verder laten doorleven."

In Laïs komen verschillende invloeden samen. Jorunn houdt vooral van mannenstemmen uit folk en blues en kijkt erg op naar zwarte zangeressen. Annelies denkt meer vanuit de klassieke zang die ze nog steeds studeert. Ze houdt ook van Loreena McKennitt en Värttinä. Nathalie zweert bij zangeressen die met hun persoonlijkheid verschillende stijlen aankunnen. Zoals bij Sinead O’Connor en zwarte zangeressen in het algemeen.

Samen vormen ze Laïs. Klaar voor Vlaanderen en daarbuiten. De eerste single van de CD is "‘t Smidje", een melodie op een traditionele tekst die de groep al dansend maakte. In eigen land zijn ze intussen bekend bij het trouwe folkpubliek. Nu wil de groep naar buiten treden. Overtuigd van zichzelf.

In de pers :

- Weekend-Knack : "De eersteling van het Kalmthoutse drietal heeft inderdaad een hemels, weldadig effect. De eeuwenoude teksten van Vlaamse traditionals bekken verbazend goed in de mond van Jorunn, Annelies en Nathalie. Een anachronisme zijn ze evenwel niet, getuige het stevig rockende 't Smidje en de cover van Sinéad O'Connors In This Heart. Met dank aan Kadril."
- Dirk Steenhaut in Metro (De Morgen) : "Folk leeft weer in Vlaanderen ... Laïs wil tragische balladen en frivole huppeldeunen van vroeger doen voortleven, maar covert net zo goed Jacques Brel of Sinéad O'Connor. Sterk debuut."
- Het Doosje : "LAIS is in de Vlaamse folkwereld een echt begrip geworden. Hun ster is in enkele jaren tijd werkelijk naar de hoogste regionen in het folkfirmament gestegen. Die waardering hebben ze niet zomaar gekregen, hun prachtige stemmen, hun benadering en stijl hebben hier iets met te zien. Het zijn drie jonge meisjes die prachtig kunnen zingen en in plaats van pop of rock te brengen, bewerken ze oude volkse liederen en geven er hun eigen timbre aan. Een bewijs dat onze oude volkse liederen nog hedendaags kunnen gebracht worden en dat onze jeugd daar nog best kan naar luisteren. De zaal zat (bij de voorstelling van hun CD) dan ook overladen vol toen de speakerin van dienst LAIS kwam aankondigen met de woorden "Ze zijn de Spice Girls van de folk""

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Mijn Mening

Le mystère des voix de Kalmthout : hoe komt het dat drie Vlaamsche meiskens nu eens klinken als een Slavisch zigeunerkoor, dan weer als een roedel Zweedse boerinnetjes en tenslotte als een bende middeleeuws kijvende wijven ? Het stemmenwerk van Jorunn, Nathalie en Annelies is knap, dat valt moeilijk te ontkennen.
De liedjes klinken ook wel fris, maar dat alleen in vergelijking met het gebruikelijke muffe folkrepertoire. De Kadril-stempel is duidelijk hoorbaar op de met instrumenten begeleide songs (en nog het meest op het dansbare "'t Smidje", dikwijls op Radio 1 te horen).
Mijn favorieten : Het vrolijk-dansend-naar-het-einde-der-tijden "De wereld vergaat", de ongelukkige liefdesverhalen "De Wanhoop" en "Zeven Steken", en de zeer geslaagde Brel-cover "Le Grand Jacques". Afknappers : de teveel op stemeffectjes terende en naar de buitenlandse voorbeelden referende liedjes zoals "Barbagal", "Min Morfar", en de vervelende "extra track".
Al bij al dus wel een geslaagd debuut, maar of het veel popliefhebbers naar het folk-kamp zal weten over te halen ?

Reacties van lezers

"Met klem moet ik uw mening over de Laïs-cd gedeeltelijk weerleggen. Ik was (en ben) zogezegd een man uit het rock- en popkamp, al jaren trouwens. Maar toen ik deze cd beluisterde, wist ik niet wat ik hoorde : zo'n gave stemgeluiden, zo'n mooie samenzang, sobere orchestratie. Deze muziek oversteeg *verre* het muffe (dixit u) volksliedrepertoire.
U vergeet (of u vergeet niet) de muziek die Rum in een vorig leven op enkele Goddelijke LP's (ja, toen nog op LP!) in de groeven heeft geperst. Destijds ook wereldklasse, destijds ook grandioos over het hoofd gezien, ook ver voorbij de grenzen van het volkliedrepertoire. En ik vrees dat nu hetzelfde gaat gebeuren. Overal laaiende kritieken, maar gaat er iets blijven hangen? Hopelijk wel.
Want die stemeffecten doen het juist wél, Barbagal is schitterende ongein, Min Morfar swingt als de pest, De Wijn rolt mooi crescendo naar een abrupt einde, Isabelle is een ingetogen meesterwerk van samenzang. Met uw favorieten ga ik naturlijk volmondig akkoord.
Ik kan nog even doorgaan, maar ik weet niet hoeveel plaats ingeruimd wordt voor deze repliek. Daarom nog dit : deze cd heeft me zover gekregen dat er een website rond gebouwd is.
Ik hoop dat de dames van Laïs verdere kansen zullen krijgen, want dit is niet alleen wereldfolk, maar WERELDMUZIEK. Benieuwd of deze schitterende cd toch maar weer eens parels voor de zwijnen is geweest."
Marcel Thijskens, webbeheerder "De Wereld van Laïs"

Deze CD is ronduit schitterend en wordt alleen maar mooier naarmate je hem vaker beluisterd. De prachtige zang, het ongewone repertoire en de fantastische opnamekwaliteit maken het tot de allermooiste CD in mijn verzameling (.. en ik heb er zo'n tweeduizend). De plaat is zeer afwisselend en naar wat ik vanavond op televisie hoorde staat ons nog heel wat moois te wachten van deze groep. Ik heb veel respect voor het feit dat er in deze tijd van "wegwerpmuziek" nog zulke mooie uitgaven op de markt komen. Om alles even in een juist kader te plaatsen: ik heb werkelijk alle muziekgenres in huis en griezelde bij de gedacht aan Nederlandstalige volksmuziek... maar als iets zo mooi is dan ga je wel om.
Vivitron

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

Meer over deze groep :

- De officiële woonplaats van de groep op het web is te vinden bij Wild Boar Music.
- Mijn versie van de bio staat ondertussen ook in het Archief.
- Interview met de dames door Het Nieuwsblad.
- Het Doosje, besteedden aandacht aan Laïs in hun nieuwsbrief.
- Contact :
Make It Happen / Pascale Van De Velde - Fruithoflaan 124 bus 12 - 2600 Antwerpen/Berchem
Tel : +32/(0)3/448.38.38, Fax +32/(0)3/448.07.76

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 4 januari 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel Prijs van de CD Verzending + andere kosten Totaal
Link
Azur 727 0
727 BEF
HVH-Megastore 788 54
842 BEF
Proxis 614 95
709 BEF
Wild Boar Music 700 0
700 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de voorwaarden.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Laïs
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up