Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | L |Laïs        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (April 2001) :

Laïs - Dorothea
2000 - Virgin - 7243 8506572 9

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Doran
2. Belle
3. (houd uw) Kanneke
4. Benedetta
5. Tina Vieri
6. Le renard et la belette
7. Les douze mois
8. De valse zeeman
9. Marider
10. Comme au sein de la nuit
11. Dorothea
12. Klaas
13. De wanhoop (bonus track)
bonus-cd (limited)
1. Dorothea (Single Version)
2. Dorothea Remix by Buscemi
3. Le Grant Vent (met gabriel yacoub)
4. Marider live in de Bourla

Songs :
Laïs, trad, eidel-galeazzi, hedningarna-kurki, mari e rosa di peira

Muzikanten:
- Jorunn Bauweraerts (zang)
- Annelies Brosens (zang)
- Nathalie Delcroix (zang)
- Ronny Reuman (drums & percussie)
- Bart Denolf (contrabas, electrische bas)
- Hans Quaghebeur (draailier, accordon, fijfer)
- Fritz Sundermann (gitaren, charango, harmonium, bas, mandocello)
gasten:
- Michel Seba (percussie)
- François Verrue (bas)
- Bart De Cock (nyckelharpa)
- Ludo van Deau (zang)

Opgenomen in Motormusic (Koningshooikt)
Productie Laïs & Fritz Sundermann

Foto's : Kris Goubert
Design : Turtle Industries


 

Mijn Mening:

Mijn allereerste cd-bespreking op deze site ooit ging over de debuut-cd van Laïs. En die bespreking beëindigde ik met de woorden: "Al bij al dus wel een geslaagd debuut, maar of het veel popliefhebbers naar het folk-kamp zal weten over te halen ?". Ruim 2 jaar later, 50.000 verkochte exemplaren van de CD en een doortocht op Werchter (dit jaar opnieuw, en daarbij ook nog eens het hoofdpodium van Marktrock, Dranouter ...) verder, zal het u misschien verbazen, maar blijf ik daarbij: Laïs heeft een (onverhoopt) groot publiek voor zich weten te winnen (en zal er met deze cd zeker in slagen het grootste deel ervan vast te houden), maar voor een boom in de folkmuziek heeft het niet gezorgd. Wel hebben de majors geld geroken, en werd vorig jaar ieder die een vedel of doedelzak durfde te bespelen een contract onder de baard geschoven. Veel verder reikt de "boom" echter niet. Een Laïs-effect van 7 op de schaal van Richter voor de inlandse pop dus, maar een folk-effect van hoogstens 2 of 3.
Op Dorothea wordt het recept dat op de debuutcd stond verder uitgewerkt, maar wel beter en onderhoudender. Dorothea is een CD die kan opgelegd worden in een waaier van omstandigheden. De Kadril-begeleiding van hun doorbraak-lied "t smidje" werd nu ingeruild voor een eigen begeleidingsgroep onder leiding van Fritz Sunderman. Een verstandige beslissing, want dit is een pad dat duidelijk nog meer wegen voor de groep opent (zonder er op deze cd al veel van in te slaan).
Niet alles wat blinkt op "Dorothea" is goud, en het minst de wat geaffecteerde tracks als "Les Douze Mois" (wel mooie finale), "Doran" (wel mooi begin) en "Benedetta". Hoogtepunten zijn het naar een climax groeiende Tina Vieri, (houd uw) Kanneke (een poging tot tweede Smidje), titeltrack "Dorothea" en het vrolijke "Le renard et la belette".
Deze keer besluit ik dus met: Laïs heeft met Dorothea veel van het goeie dat er over de groep al gezegd is bevestigd. Met klem, en nadruk. Wel leverde ze in op elementen als "verbazing" en "verrassing". Hopelijk kan daar op een volgend product opnieuw voor worden gezorgd. Als het dan blijft klikken tussen de meisjes onderling, en ze niet te veel van hun spontanëiteit inruilen voor professionalisme, staat er niks nog in de weg van een een schone carrière. Ze hebben tenslotte de zegen van Folkworld, én van Humo. Van Knack, én van P-Magezine. Van Dranouter én van Werchter. En van uw ondergetekende.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Dirk Fryns in Stage : "Laïs biedt met Dorothea een boeiende trip die zonder problemen even halt houdt in de Middeleeuwen maar even later zonder gêne het jaar 2000 binnenstapt. Dorothea biedt dan ook een veelzijdig muzikaal palet dat met oog en oor voor detal werd "geschilderd"".
- Thierry Coljon in Le Soir : "Ce qui est chouette avec ces demoiselles de Laïs, c'est qu'elles parviennent à faire avec la langue flamande, d'hier et d'aujourd'hui, ce que William Dunker réussit avec le wallon. En un mot comme en cent : à le faire sonner de telle sorte qu'on oublie qu'il s'agit d'un patois pas vraiment fait pour la musique moderne. ... Voilà nos filles prêtes à conquérir le monde avec des polyphonies traditionnelles qui ont tout pour plaire..."
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "De cover Tina Vieri bewijst hoe de stijl van Laïs, een mengeling van rauw en engelachtig, door Hedningarna is aangestoken. Op het niveau van deze Zweeds-Finse groep staan de meisjes nog niet, maar Dorothea is wel een stap vooruit"
- Harry de Bock voor Kkunst : " ... Met "Dorothea" mikken Laïs en Virgin op de internationale markt. De CD klinkt ook internationaler. Het is een swingende CD die de zangeressen, zonder dat ze hun folkroots moeten verraden, toch op alle podia kan brengen. ... Toch is de scherpe bocht die velen hadden verwacht, uitgebleven. Laïs is Laïs gebleven. Al is de groep duidelijk volwassener geworden ... "
- R.D. in Het Belang van Limburg : "Op deze plaat hoort u opnieuw mooie samenzang en aanstekelijke violen ondersteund door een hedendaags ritme. De Franstalige nummers klinken eerlijk gezegd beter dan de Vlaamse. Omdat Laïs met een raar accent zingt in de eigen taal en omdat zinnen als 'Holen, koplen, zwanenmeiden, Doran, ze kazzlen, fazzlen, goedgezinden' nu eenmaal erg moeilijk bekken aan het begin van de 21ste eeuw."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 17 april 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
571
80
651Bef.
Azur
Proxis
781
0
781 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- voor al uw Laïs info, maar één adres : www.lais.be
- bio van Laïs in het Belgisch Pop & Rock Archief
- boeken van Laïs gaat via Toutpartout, waar ook een bio staat.
- management : Bieke Purnelle (bieke.purnelle@advalvas.be)
 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Laïs
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up