Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | M | De Mens        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Maart 1999) :

DE MENS "Sex verandert alles"
(1999 Play It Again Sam - BIAS 380 CD)

Nummers (klik de -icoontjes voor audio)
1. Het einde van de eeuw
2. Sex verandert alles
3. Radiohoofd
4. Dageradeloosheid
5. Als ik bij mij ben
6. Supermodel
7. Lukt het met hem ?
8. Mijn bloem
9. Beatlesgitaar
10. Ik was een wrak, ik was een zombie
11. 17
12. Eenzaam onder jou
13. Dolfijn
14. Ik bid voor een DJ
15. Is er een plaats
16. Zomer zonder spijt

Muzikanten :
- Frank vander Linden : zang, gitaar en stuff
- Dirk Jans : drums, zang & stuff
- Michel De Coster : bas en benen

Gasten :
- Jan Leyers (keyboards on "Lukt het met hem ?")
- Mario Caldato Jr. (counting on "Supermodel")

Produced & mixed by Dirk Jans & Frank vander Linden
Recorded at House of Ghosts (Wambeek) en ICP (Brussel)

Photo's : Guy Kokken, Art Direction : Herman Houbrechts (Beeldzorg)

Persmededeling

U zou ze zo stilletjesaan mogen kennen : De Mens, het rockende powerpoptrio rond de snedige Frank Vander Linden is immers al zo'n jaar of 7 een van de populairste rockgroepen van het land, en via hits als "Dit is mijn huis", "Irene", "Sheryl Crow I need you so" of "Maandag" is De Mens ook al jarenlang vaste klant aan de huis op de radio.
Edoch de top is nog lang niet bereikt. 1999 moet hét jaar van De Mens worden en het is alvast goed begonnen : de nieuwe single "Einde Van De Eeuw" schoot als een raket de Afrekening van Studio Brussel binnen en ook het nieuwe album "Sex Verandert Alles" (hun eerste voor Play It Again Sam Records!) belooft veel goeds. Voor het eerst hebben Vander Linden en Jans zélf de productie van het album in handen genomen en kenners zeggen dat je dat hoort : aan het enthousiasme van gitarist, drummer en bassist, aan het subtiele gebruik van samples en loops, aan de manier waarop de scherpe kantjes behouden bleven waar het nodig was. "Sex Verandert Alles" bevat niet alleen stevige rockers à la De Mens, maar ook een heleboel (aangename) verrassingen zoals het hiphop-achtige titelnummer, het met een wondermooie vioolsample doorspekte "Dageradeloosheid" of het aan de Jon Spencer Blues Explosion schatplichtige "Mijn Bloem".
"Sex Verandert Alles" is dus - naast een waarheid als een koe - ook zonder meer het allerbeste dat De Mens ooit presteerde.

Mijn Mening

Alhoewel er in de marge van de bekende powerrocksongs driftig werd geëxperimenteerd met allerlei samplers, stemmetjes, tapes e.d. en het rocktrio vaak de hand legt aan de synthesizer, klinkt De Mens op deze cd toch "hechter" dan ooit. Zou het komen omdat ze deze keer zelf de productie in handen hebben genomen, en geen ideën van derden hebben opgedrongen gekregen ? De iets "experimentelere" songs blijken goed gelukt, ook al omdat ze de vooruitgang en het kunnen van De Mens in de verf zetten. Toch vraag ik me af of die inventieve elementjes over 5 jaar niet hopeloos gedateerd en amateuristisch zullen aandoen en dat dan de meer recht-door-zee songs (genre "Einde van de Eeuw", "Radiohoofd", "Mijn Bloem", "Ik was een zombie") zullen zijn komen bovendrijven als de beste van de plaat.
Vander Linden weet als perfect om te gaan met de beperkingen van zijn stem. De melodieën die hij bouwt passen dan ook perfect binnen die begrenzingen. Een sof blijft dat hij de emotie der "ontroering" niet geheel foutloos weet te evoceren, iets waar het in de meer fragiele songs als "Dageradeloosheid", "Lukt het met hem ?", "Dolfijn", "Is er een plaats", nèt aan ontbreekt.
Voor deze cd werden naar verluidt 40 nummers op band gezet, waarvan er hier dus 16 staan te pronken. Een goeie selectie waarschijnlijk, want hier vallen wat mij betreft maar een handvol nummers te licht uit ("Supermodel", "Beatlesgitaar", "Ik bid voor een deejay", "Dageradeloosheid"). 4/16de afval, ik denk dat de groenen er nog mee kunnen leven.
Soms echter is één song genoeg om het verschil tussen van een gewoon goede plaat een redelijk geweldige te maken. De song op "Sex verandert alles" die voor mij dit verschil maakt is "Zeventien". Dit nummer heeft alles : een schitterende tekst, een spanningsopbouw, een ontlading, inventieve arrangementen ... kortom, een wereldsong op een Belgische plaat of bref : ik krijg er nét geen stijve tepels van (zie een van de ingezonden berichten over de groep in dit archief, FvdL werd ermee geconfronteerd in "Wijlen de week", in de periode van het onontkoombare Mens-Media-offensief).
Conclusie : hun "Best Of" van enkele jaren geleden is beter, maar deze cd komt toch dichtbij.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

"Dageradeloosheid" één van de mindere songs op Sex Verandert Alles??? Het is gewoon het beste nummer van De Mens ever!!! Zat u bij de eerste beluistering misschien met oordopjes in je trommelvlies of was de zuippartij van de dag tevoren iets te zwaar uitgevallen ??
Ingezonden door Wouts Hoge Raad der Cynische Wijzen
---- Noot : Ik drink geen alcohol, dus dat laat maar 1 mogelijkheid open.

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

Meer over deze groep :

- Bespreking van de nieuwere cd "Liefde"
- De Mens heeft uiteraard al lang een plaats in dit archief
- Management band : Peter Verstraelen (Rock Werchter)

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 1 maart 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
753
0
753 BEF
 
HVH-Megastore
728
54
782 BEF
 
Proxis
???
95
???

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat ergens anders nog goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over De Mens
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up