Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | M | Metal Molly        
           
 

link to the cd shop that had the best prize at the time of writing this reviewCD VAN DE WEEK (Mei 2000) :

Metal Molly "The Golden Country®"
(2000, Double-T-Music / Sony - DTM137101-2)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Happiness (we're all in shit together)
2. The Bomb
3. Elvis went blind
4. Suncomfort International
5. (at the speed of sound of) Hopelessness
6. Julee Andrews
7. 1/2-arsed cowboy
8. Idaho
9. Sunwear
10. Love=The Most Expensive Drug
11. Ghost
12. Magpie

Muzikanten :
- Allan Muller (vocals & guitar)
- Pascal Deweze (vocals & bass)
- Gino Geudens (drums & vocals)
- Stoffel Verlackt (guitar & vocals)
Ook :
- Bart Zegers (double bass)
- Gethin Liddington & John Leach (brass)
- John Gullis (cello)
- Raf Van Looveren / Tom de Haes (bugel)

Alle songs/teksten van Allan Muller & Pascal Deweze
Geproduceerd door Mark Wallis
Opgenomen in Loco Studio's (Gwent, Wales, UK)

Photo's : Michiel Hendryckx
Artwork : Beeldeman

 

Mijn Mening

De ontbrekende schakel tussen "Surgery For Zebra" en deze "The Golden Country®", tussen de debuutcd waarmee Metal Molly een jaar of vijf jaar zo enthousiast allerlei podia bestormde dat ze er aan de andere kant weer afdonderden en deze cd, waarmee ze zo beleefd allerlei podiums beklimmen dat die achteraf niet eens gestofzuigd moeten worden, die ontbrekende schakel zullen we wel nooit horen. In de tussenliggende vijf jaar lag Metal Molly immers op zijn gat, niet ergens in het Zuiden van Frankrijk nagenietend van het welverdiende succes dat "Orange" en co hun gebracht had, maar gewoon op zijn gat aka gesplit. Het dichtst in de buurt van die "missing link" komt wellicht nog het solo-project van kwiet Alan Muller, die met zijn "Cabbage" wel al iets liet doorschemeren van welke evolutie de geesten van deze Tremelose Antwerpenaren ondertussen hebben doorgemaakt.
Statement van het jaar is wellicht de bewering dat "The Golden Country®" zeker zoveel gitaren bevat als "Surgery For Zebra" : technisch gesproken (er is nu zelfs een gitarist meer dan vroeger, in casu Stoffel Verlackt van Flowers for Breakfast) ongetwijfeld juist, maar daar waar de gitaren der Metalen Molly's vroeger scheurden en beten, zijn het hier wel bepingelde, betokkelde en beplukte gitaren geworden. Naast de vaststelling dat deze plaat kan bogen op een prachtige klank (compliment voor Mark Wallis die de muziek laat ademen en een warme sound meegaf) valt bij een eerste beluistering ook op hoe "corny" deze Tremelo-naren wel geworden zijn. Alleen de songtitels al : "Julee Andrews", "1/2-arsed cowboy", "Elvis went blind", "Happiness (we're all in shit together)". De sfeer zat er daar tussen de schapen in Wales duidelijk goed in.
Muzikaal wordt er in de twaalf tracks op onnavolgbare wijze doorheen een jaar of dertig muzikale geschiedenis gesurft, soms rakelings dicht langs het origineel (op "Sunwear" is dat origineel zelfs de oude Metal Molly, andere keren lijken vooral Beatles en Beach Boys het richtpunt geweest te zijn). Dat levert rake popsongs op, met licht melancholische ondertoon, stemmige samenzang, weirde teksten, mooie arrangementen, en de occasionele uitspatting. Mooiste nummers zijn zeker het verstilde "Idaho" en "Hopelessness", de meefluitsingle "Sunconfort International" en de geschifte kronkels van songs als "Julee Andrews" en "Happiness".
Metal Molly (more cheese!) is terug : na vijf jaar liggen al wat meer "belegen", maar nog steeds ook en vooral met heel veel klasse.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Dirk Steenhaut in Metro (De Morgen) : "De sfeer is vaak ontwapenend nostalgisch, de instrumentatie is gevoelig verrijkt, de meerstemmige zangpartijen doen meer dan eens aan de Beach Boys denken ... Luister .. en bezwijk".
- Sacha van der Speeten in Rif-Raf : "De alomtegenwoordige weemoed tilt deze plaat naar hoge niveau's ... maar als de groep wat al te enthousiast gaat freewheelen, vliegen de composities uit de bocht ... Deze tweede Metal Molly zet met een handvol juweeltjes de concurrentie in het hemd".
- la in Humo : "... het onsamenhangende 'The Golden Country' wil te veel richtingen tegelijk uit. Dat dat nooit een goed idee is, kunt u de eerste de beste gevierendeelde middeleeuwer vragen. Nee, net nu we een speciale functietoets geprogrammeerd hadden, om met één aanslag automatisch 'DIT IS BELGISCH EN DUS MEGAFANTASTISCH!' af te drukken, blijkt dat we de nieuwe Metal Molly niets positiever kunnen beoordelen dan: niet onaardig en dus eigenlijk niet goed genoeg. Shit!"
- Dave Peeters in UptoMusic : "The Golden Country is de titel van het nieuwste Metal Molly geesteskind waarop we een band horen die een enorm groeiproces doormaakte ... een album vol ruwe diamanten dat pas na een aantal luisterbeurten zijn ware schoonheid blootgeeft."
- Bart van Dormael in Café Belge : "Een cd die meteen opvalt omdat ze het jolijtige van de hit 'Orange' mist maar bij wijze van compensatie meer diepgang heeft. Gebleven is de mooie dubbelzang van gitarist Allan Muller en bassist Pascal Deweze. De nieuwe Metal Molly vergt enige inlooptijd, doordat je iets helemaal anders verwacht, maar loont beslist de moeite".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 23 mei 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
682
0
682 Bef.
Proxis
711
0
711 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
3,51€
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Meer over Metal Molly :

- Double T Music, de platenfirma.
- Metal Molly bio in het Belgisch Pop & Rock Archief
- mailen : metalmollypost@hotmail.com
- Booken : Dingo Music Management. bman@euronet.nl

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Metal Molly
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up