Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | N | De Nieuwe Snaar        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (November 2000) :

DE NIEUWE SNAAR "DE VIERDE MAAT"
(2000, Myron Lam, 018)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. De eerste woorden
2. Illusies
3. Geen illusies meer
3. De ouwe zanger
4. Dweil
5. Gedachten
6. Het ritme van het paard
7. Parkeren
8. Houten man
9. Donker
10. Bandboy
11. De duivelse dans
12. De Heilige Miss België

Songs : De Nieuwe Snaar, Hugo Matthysen (5)

Muzikanten :
- Geert Vermeulen (zang, viool, gitaar, mandoline)
- Walter Poppeliers (zang, contrabas, gitaar, marimba)
- Kris de Smet (zang, hobo, engelse hoorn, saxofoon, tubular bells, drums)
- Jan de Smet (zang, accordeon, indisch harmonium, baritonukulele, banjolele, mondharp)

Gastmuzikanten:
- Cesar Janssens : drums en percussie
- Serge Plüm : trompet
- Tom Van Stiphout : gitaren, lapsteel
- Jo Depoorter : gitaren, mandoline, banjo
- Wim de Wilde : klavieren, mellotron
- Mario Goossens : drums

Productie: Wim de Wilde
Opgenomen in Motormusic Studio (Koningshooikt, Belgium)

Artwork : www.mastic.net
Hoesillustratie : Ever Meulen

 

Mijn Mening

"De Vierde Maat" is als we goed geteld hebben het 6de avondvullende programma van de Nieuwe Snaar dat na een poosje ook zijn neerslag kreeg op een gelijknamige CD. De vierde maat is tevens een nieuwe nieuwe snaar, de genaamde Walter Poppeliers, die zich bij het olijke drietal meester heeft gemaakt van de bas en volgens de groep niet het vijfde wiel aan de wagen is.
Als vanouds ging deze bende melomanen weer snuisteren in allerlei muziekstijlen uit heden en verleden ter inspiratie voor de liedjes van het programma (in de Nieuwe snaar werkwijze worden eerst de songs geschreven, en daarna wordt er een theatershow rond gebouwd). Als ik het stuk niet gezien zou hebben, was het me op basis van deze CD (geen live-registratie, maar een studio-opname van de songs in het programma) zeker en vast een raadsel geweest wat de rode draad of het verhaal op de planken zou kunnen zijn. De liedjes gaan qua thema's immers van lichtvervuiling (donker) tot boysbands (bandboy), en van schoonheidswedstrijden (de Heilige Miss België) tot parkeerproblemen (parkeren), uiteraard zonder daarbij gewone onzin over te slaan. Hugo Matthysen heeft dit keer slecht 1 bijdrage geleverd, maar die is tekstueel dan ook goed raak (dweil, over een dame met pretentie die eindigt als poetsvrouw). Of zoals het in intro luidt "Heeft u al fijn bekeken wat hier op dit plaatje staat, een uitgelezen gamma en het heet de vierde maat. En dat is ook de titel, maar dat had u al gemerkt. Want het aanbod is geweldig en de keuze onbeperkt".
Ook op muzikaal gebied is verscheidenheid troef: het materiaal varieert vrolijk populair (vb. mambo op "de duivelse dans", de stijl van een deCap-orgel op "de oude zanger", calypso op "geen illusies meer") tot Vlaamse country (het ritme van het paard) of futurofolk (het prachtige "gedachten").
Allemaal heel leuk gedaan, maar beklijvend kan ik het toch niet noemen, en vermits we deze cocktail van spitse teksten en inventieve arrangementen al ten overvloede bewezen kregen in het verleden, lijkt het ook alsof er een zekere routine om de hoek is komen loeren.
Op de volgende cd van Nieuwe Snaar is het nu opnieuw 3 jaar wachten, maar in tussentijd heeft u wel nog ongeveer twee jaar tijd om de show in een cultureel centrum in uw buurt te gaan bekijken. Indien u de keuze moet maken tussen de zaal of het schijfje, adviseer ik immers het eerste (de capriolen en bekken van Geert Vermeulen staan immers niet op de plaat), maar kom, de economie bloeit en groeit als nooit tevoren, dus waarom niet alle twee ...

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Dirk Steenhaut in Metro (de Morgen) : "De heren beheersen zowat alle muziekjes, van rumba tot cha cha cha en van country tot gamelan, komen gevat én ontroerend uit de hoek, goochelen met woordspelingen en dubbele bodems en zijn ouderwets sarcastisch in "Dweil". Leuk."
- Harry de Bock voor KKunst : "Op gebied van komisch muziektheater staat De Nieuwe Snaar al jaren op eenzame hoogte in Nederland en Vlaanderen. De drie leden van de groep weten grote muzikaliteit, clowneske humor en virtuoos taalgebruik als geen ander tot een fantastische theatercocktail te mengen. Hun nieuwe CD “De Vierde Maat” is weer om van te smullen.".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

   

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 28 november 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
789
0
789 Bef.
Proxis
766
0
766 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
2,77 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- Mijn poging tot De Nieuwe Snaar bio
- Overzicht resterende speeldata van de Vierde Maat.
- contact en boekingen : Leon Lamal Management, E. Vandervaerenstraat 49, 1560 Hoeilaart. Tel (0)2.657.24.30. Fax (0)2.657.90.96. Mail leonlamal@skynet.be

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over de Nieuwe Snaar
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up