Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | N | Niko        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Januari 1999) :

NIKO "A.S.A.P."
(Bang! Records 1998 - BANG 20450 Distributie in België : Sony)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. On Your Side
2. Pearl
3. Breathe
4. A Touching Fantasy
5. Options
6. Won't Let You
7. Caribbean
8. Flip The Coin
9. The Oyster-Line
10. A.S.A.P.
11. Streets
12. Still Alive
13. The Hype Inside

Muzikanten :
- Niko : vocals, piano, guitars, bass, drums
Gasten :
- Oop : guitars, samples,
- Gilles Martin : samples
- Jan Kuijken : cello
- Georges Van Dam : violin
- Igor Semenoff : violin
- Paul De Cleck : viola
- Jan de Haas : vibes
- Roeland Van Noten : upright bass
- Fabrice Alleman : Tenor Saxophone

All songs written & arranged by Nikolaas Westelinck
Published by Great American Nude

Produced by Niko and Gilles Martin

Design : Vincent Fortemps, Pierre Huygebaert

 

Persmededeling

Hij is geboren in Gent, maar bracht zijn adolescentie jaren door in Zwitserland.

Eens terug in België, installeerde Niko zich in het Brusselse en schrijft hij zich in voor het conservatorium van Antwerpen, afdeling Jazz, waar hij zich in de eerste plaats op het drummen toelegt.
Drummen, dat doet Niko nu reeds 10 jaar, non-stop.

Naast groepen als "Les Cicatrices", "Koen & Oop & The Beanswinkle Big Band" en nog een paar andere speelde Niko eveneens in de Zwitserse punkgroep "The Silence Lies" en in het meer bekende Vlaamse "Mercelis", waarvan de laatste op heel wat positieve persreacties kon rekenen.

Maar Niko wil zelf het heft in handen nemen. Er is zijn solo-project waar hij reeds jaren van droomt, waarvoor hij zijn eigen nummers componeert, ze bijschaaft en ze doet rijpen als een superieure wijn.

Het resultaat : "A.S.A.P.", een album geschreven, gecomponeerd, gearrangeerd én uitgevoerd door Niko.

Wat nog meer te vertellen over dit album ?

Dat het een "selfmade" album is : naast enkele genodigde muzikanten heeft Niko bijna alles zelf ingespeeld : drums, gitaar, piano, bass.

Dat Gilles Martin instond voor de artistieke produktie.

Dat het een album is dat "anders" klinkt (jawel, cliché, cliché), bijna onmogelijk te vergelijken met om het even welke andere produkties, Belgische of internationale. Het enige wat we jullie nog kunnen meegeven zijn enkele van zijn invloeden : The Beatles, Elvis Costello, Serge Gainsbourg, Joey Baron, Crowded House, Tom Waits, Steely Dan.

Maar met namen noemen van Niko's referenties geraken we overal en nergens. Laat "A.S.A.P." voor zich spreken ... ENJOY!

 

In de pers :

- "Niko is een ambachtsman pur sang, zo blijkt uit het verfijnde schaafwerk op A.S.A.P. Bescheiden liedjes krijgen door de zuivere maar warme klankkleur een karakter waardoor ze familie worden van Elvis Costello, Lenny Kravitz en Beck" - Teek, januari 1999.
- "Met zijn debuutalbum levert Niko het bewijs dat er nog steeds nieuwe goede muziek te maken valt op de wijze van 35 jaar geleden : 13 mooi afgewerkte song, allemaal zelf gecomponeerd door Niko, die ook alle nummers zelf zingt met een stem die een beetje het timbre heeft van Peter Gabriel. Wie zei daar dat drummers alleen maar kunnen "kloppen"" - Jempy Samyn in Stage.
- "De nummers van A.S.A.P. worden gekenmerkt door eenvoud en pracht. Een groep als Crowded House is het beste refererentiepunt, want Niko brengt pretentieloze jaren tachtig pop" - Koen Depuydt in de Standaard.

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Mijn Mening

Enkele bedenkingen :
- Deze CD is zeer mooi uitgegeven (zelfs "prachtig" naar Belgische maatstaven) en je kan van het CD-boekje een kubus maken, zoals trouwens op de hoes staat geïllustreerd. Waarna je wel geen CD-boekje meer hebt, edoch een papieren vorm die niet bestand is tegen de al te enthousiaste nieuwsgierigheid van uw neefjes en nichtjes.
- Bij de Bee Gees zal je Niko niet zo snel horen zingen. Hij beschikt immers over een warme en diepe stem die zowel in de rustige als luidere passages goed tot zijn recht komt en het voornaamste sfeerbepalende element van de cd vormt. De opvolger van Rick Tubbax is hiermee eindelijk opgestaan!
- De goeie momenten van deze cd behoren tot het beste van wat er in 1998 aan Belgische songs is geschreven (On your side, Flip The Coin, Pearl, A.S.A.P.). Er staat bovendien geen enkele song op die het predicaat "slap" zou verdienen (alhoewel ik geen fan ben van de iets meer jazzy stukken als "Still alive" en "Carribbean").
- De teksten daarintegen zijn aan de magere kant (aan dat vernielde tekstboekje is dus niet zo veel verloren), het betreft hier duidelijk meer een muzikant dan een schrijver. Niko heeft niet dadelijk een boodschap, maar of dat zo nodig hoeft ?
Eindbalans : dit was hét debuut van '98, als u het mij vraagt. De promotiecampagne vertelde ons wel iets te enthousiast dat Niko een nieuw wonderkind is. "Don't believe the hype, that everyone is good inside" - zo zingt hij zelf in "The Hype Inside". Als hij het zelf onthoudt, wordt dit nog iets.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

Meer over deze groep :

- Op het web heb ik nog niks over Niko gevonden.
- In mijn webarchief staat er wel al een pagina over Mercelis
- Contact :
Bang! Productions. Tel : (32) 2 223 54 50
email : bang@skypro.be

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 20 januari 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel Prijs van de CD Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur 753 0
753 BEF
 
HVH-Megastore 698 54
752 BEF
 
Proxis 640 95
735 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de voorwaarden.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Niko
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up