Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |R |Roland & Wannes        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Juni 2001) :

Roland van Campenhout & Wannes Van de Velde
"De nomaden van de muziek"
2000, Virgin Belgium, 8503422

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. I don't worry 'bout a thing / Gone
2. The Cuckoo
3. Blue Jeans
4. As time goes by
5. Comme facetta mammeta
6. Poverty
7. Love lie with me
8. Needle of Death
9. Mieke en de sergeant
10. Linin' Track
11. Jan Broeder
12. De Zwerver
13. Ontmoeting met een mens
14. Oorlogsgeleerden
15. Café Breughel
16. Café zonder naam
17. Jong Soldaat

Songs : Mose Allison (1), Trad. arr. Van Campenhout (2,10), Weedman, Locorière, Hafffkine (3), Hüpfeld (4), Trad. (5,9,11,17), Bert Jansch (8), Wannes van de Velde (12,13,15,16), Bob Dylan vertaald door Wannes Van de Velde (14)

Muzikanten:
- Roland van Campenhout (gitaar, harmonica)
- Wannes Van de Velde (Gitaar, dulcimer)
- Marc Bonne (drums)
- Bert Embrechts (bas)

Productie ?
Opgenomen in Studio BSB (Brussel) en Studio Groove (Schelle)

Hoesfoto's : Jo Clauwaert (C&DV)


 

Mijn Mening:

We schrijven ondertussen juni 2001, en nog steeds zit ik hier cd's te bespreken die in 2000 zijn uitgekomen. Niet bepaald "the fashionable thing to do" (zo beweerde Erwin Goeghebuer van EMI onlangs nog dat de levensduur van een CD tegenwoordig nog 2 weken bedraagt), maar gedwongen door de release-diarree vlak voor het Kerstseizoen zal mij dat bepaald een rotzorg wezen. Ik heb immers nog de ouwerwetse idee dat CD's worden gemaakt om te kopen, te hebben én te houden. En "nomaden van de muziek" is een cd die zich bijzonder goed voor dit gebruikspatroon leent.
Op CD levert de confrontatie van deze twee "monumenten van de muziek" (zo had deze cd immers ook mogen heten) verrassend weinig vuurwerk op. Integendeel: ze harmoniëren verrassend ... euh .. harmonieus. Ondanks de sterk verschillende background (Roland van Campenhout in de blues/rock, Wannes van de Velde in de folk/flamenco) hebben ze een gemeenschappelijke grond gevonden. Roland toont zich dus wat beschaafder dan gewoonlijk, Wannes wat "rauwer", maar beiden brengen ook hun eigenheid in de mix in. Beiden zijn ook naar de opnamestudio afgezakt met een eigen stukje repertoire onder de arm, dat beurtelings door de één, dan weer door de ander wordt gezongen.
Twee momenten springen er op deze CD zeer sterk bovenuit, en eigenlijk verantwoorden zij met hun twee al de beslissing deze CD aan te kopen. Magisch moment nummer 1 is de bewerking van "Masters of War" in het Antwerps (origineel van Bob Dylan): als de wereld een beetje meer deze "wereldtaal" zou begrijpen zou het hier mogelijk de definitieve cover van deze anti-oorlogssong betreffen. Een knappe vertaling, een mooie wisselwerking tussen de twee stemmen, geloofwaardig vertolkt ... een sureshot recept voor kippevel. Magisch moment nummer 2 is de bewerking van Van de Velde's nummer "Café Breughel". Door de hese en lage stem van Roland (hier dus ook in het Antwerps, terwijl hij ondertussen zelf allang op Gents is overgeschakeld) krijgt dit weemoedig lied een timbre als een bruin café, doorrookt en met een gans leven achter zich. Verder horen ook Wannes van de Velde in "Ontmoeting met een mens" en een cover van Bert Jansch' "Needle of Death" tot de hoogtepunten.
Ten bewijze dat ik echt wel lang achter de feiten ben aan het aanlopen moge het feit dienen dat Roland inmiddels alweer een nieuwe CD in de rekken heeft, dit keer als nomade van dienst bij El Fish. Daarover later meer dus (aan het huidige tempo : zo ergens in oktober/november 2001). Tot dan.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Harry De Bock voor KKunst : "De combinatie van de hese bluesstem van Roland en de rechtlijnige stem van Wannes geeft een mooi resultaat. Bij de solo-nummers kiezen ze vaak voor elkaars repertoire, wat die nummers plots een heel ander karakter geeft. ... "De nomaden van de muziek" is een toffe, goedklinkende CD met heel veel afwisseling en mooie composities"
- Christophe Verbiest in De Morgen : "Deze twee éminces grises passen muzikaal wonderwel bij elkaar ... Voor "nomaden van de muziek" putten de heren uit heel wat genres, van blues over folk en beat poetry tot zelfs musical. De toon van de plaat laat zich het best omschrijven met de titel van een Couperus-boek : Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 4 augustus 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
745
20
745 Bef.
Azur
Proxis
683
0
683 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze Roland & Wannes samenwerking:

- Tourinfo : Garifuna, tel 014/853703
- Tourproductie : Bo Decramer, tel 09/3609211
- Dit was de perstekst van de voorstelling
- Roland heeft een pagina in het Belgisch Pop & Rock Archief
- Wannes van de Velde om een of andere reden nog altijd niet.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Roland & Wannes
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up