Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | R | The Romans        
           
 

Buy this cd at ProxisCD VAN DE WEEK (Februari 1999) :

THE ROMANS "El Diablo"
(Oyster Records 1998 - Oyster 002)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Spotlight Freak
2. Unlucky
3. One Dirty Feather
4. Choose Eleven
5. Someone New
6. Top Of The World
7. Gary Bump
8. Nosebleed Blues Therapy
9. Love in D Minor
10. Sleighride Hill
11. Space Girl
12. Not The End of Pop Music

Muzikanten :
- Laurens Leurs : Vocals & Guitar
- Frank Coonen : Drums & Percussion
- Chris Leurs : Bass & Backing vocals

Gasten :
- Staf Verbeeck (keyboards) Paul Clinck, Kuniko Nagata, Cecil Vidal (strings), Eric Mertens (flute), Luc Verdonck (bassoon), Lukke De Graaf (mandolin)

Productie : Staf Verbeeck
Recorded at Jet Studio, Brussels, Spring 1998

 

Persmededeling

Met "El Diablo" (hun 5de plaat) nemen The Romans met frisse moed en een nieuw label (Oyster Records) opnieuw een vliegende start.

The Romans...Moeten we ze nog voorstellen !? Heel beknopt dan: Trio (Laurens Leurs-Frank Coonen-Chris Leurs), uit Maaseik (Limburg), Humo's Rock Rally-finalist (Zilver in '88) en zéér goed in hetgeen ze bedrijven (powerpop met gitaren, melodie en refrein).

"Leer hen kennen en zie ze groeien tussen The Beatles en Motörhead, tussen Maaseik en Beverly Hills", schreef een journalist in een toonaangevend weekblad.

Die groei zet zich opnieuw door op de nieuwe CD "EL DIABLO", opgenomen in de lente van '98 in de Jet-Studio te Brussel onder leiding van producer Staf Verbeeck (werkte eerder al met o.a. Metal Molly, The Scene, Tribe en dEUS).

The Romans gaan met "EL DIABLO" de wereld niet op zijn kop zetten met wel verder opereren in een gebied dat wordt afgebakend door The Beatles, The Posies, Hüsker Dü en consoorten nl: een zone met ambachelijk geconstrueerde popsongs boordevol uitgekiende samenzang en met uitgesproken melodieën die als kauwgom in je geheugen blijven plakken.

"Mocht er op hun geboortebewijs Minneapolis hebben gestaan, dan waren ze wellicht al veel bekender geweest", orakelde een onafhankelijk dagblad twee jaar geleden. En gelijk hebben ze !

Maar The Romans laten het niet aan hun hart komen, de eerste bekommernis is niet 'bekend worden' maar wel songs met een hoofdletter 'S' schrijven.

Dat deden ze in het verleden al met succes met de CD's 'BALL & CHAIN' ('89 vinyl), 'TRIGGER HAPPY' ('90), 'MAJOR PANIC' ('93), 'BE MY STAR' ('96), en straks ook weer met 'EL DIABLO'!

Of zoals ze het zelf omschrijven in de laatste song op 'EL DIABLO': "This is not the end of popmusic".

Bron : vzw Ben Hur.

 

In de pers :

- Stage, januari 1998: "Ongelooflijk toch hoe The Romans met de koppigheid van boeren en middenstanders hun ding blijven doen. Wie maalt er trouwens om, ze doen het en ze doen het goed ... Een "Someday Cindy" staat niet op deze plaat, maar over de hele lijn is de kwaliteit gestaag en de nummers zijn om het radiovriendelijkst ... Wie zijn buik vol heeft van al dat kunstzinnig gejengel en gejongel dat de laatste jaren in dit apenlandje wordt gebrouwd zal zonder twijfel zijn hart ophalen bij het horen van dit juweeltje."
- Humo Fons "Zen" Deluxe (hoogstwaarschijnlijk een alias van dhr. L. Leurs) in een lezersbrief : "In de immer populaire reeks "slacht eens een Belgisch groepken" af, was het nu de beurt aan The Romans. Sorry jongens, het krediet is op. Had de recensent van dienst een miserabele dag, of had hij zijn exemplaar in de micogolfoven gestopt ipv in de daartoe bestemde cd-speler ? Volgens JUB proberen The Romans al tien jaar "Zen Arcade" van Hüsker Dü na te spelen. Hallo ?! Nog eens naar "Zen Arcade" geluisterd ? Wonderbaarlijk plaatje, daar niet van, maar The Romans tappen al jàààren uit andere muzikale vaatjes."
- Teek (december 1998) : "Alhoewel ze op plaat nog steeds iets vlakker klinken dan op de bühne, is El Diablo absoluut geen stap achteruit, maar een moedige poding om rock anno '98 levendig te houden. Naïef ? Misschien, maar alleszins bloedeerlijk."
- RifRaf (11/98) "Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, dit schijfje is er eentje om in een gouden kadertje in te lijsten. ... Bijna elke track op 'El Diablo' is een potentiële Afrekening-kandidaat ... Wie zijn buik vol heeft van al dat kunstzinnig gejengel en gejongel dat de laatste jaren in dit apenlandje wordt gebrouwd zal zonder twijfel zijn hart ophalen bij het horen van dit juweeltje. "
- Financieel Economische Tijd (tiens, tiens : doen die ook aan cultuur? Als het maar verkoopt zeker) : "met 'El Diablo' nemen ze een tweede start bij een nieuw platenlabel en blijkt hun gekende formule van frisse gitaarpop en meerstemmige, uiterst meezingbare refreinen verre van sleet te vertonen ... twaalf sterke popsongs met een weerhaakje"

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Mijn Mening

De nieuwste cd van The Romans staat hier ondertussen al een uur of drie op endless repeat + random play. Dit is de zogenaamde overkill-methode, waarbij het de bedoeling is dat de songs die je na die tijd nog kan onderscheiden de goeie zijn. Een paar songs zijn ondertussen dan ook al afgevallen, en het meest nog "Love in D Minor", een draak die tot overmaat van ramp als eerste single werd gelanceerd. Ondertussen is er echter ook "Space Girl" op single, een al veel betere ambassadeur voor dit werkstuk van de Maaseikenaars.
Live zowat het hechtst opererende Belgische gezelschap dat ik al ben tegengekomen (ik zag ze voor het eerst in het Gentse Kuipke in het voorprogramma van Iggy Pop, het moet ergens in '90 of '91 geweest zijn), is het The Romans toch altijd redelijk goed gelukt om de live-spirit ook op hun platen over te brengen. Op "El Diablo" is het niet anders, maar werd er op een aantal nummers toch al wat meer geschaafd.
In een interview met "Het Belangske" liet een of andere Leurs zich ontvallen dat het zo ongeveer tijd begint te worden voor een dubbele Romans-verzamelaar, eentje met singles, en eentje met "personal favourites". Alhoewel het echt goeie ook wel op 1 cd zou passen, vind ik het toch een goed idee. Dan wordt zeker duidelijk welke reeks van klasieke songs deze Maaseikenaars op 10 jaar bijeen hebben gepend en gespeeld. Op "El Diablo" staan er m.i. maar 3 nieuwe klassiekers ("Gary Bump", "Space Girl" en "Not the end of Pop Music"), en nòg is het geen slechte plaat.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

Meer over deze groep :

- The Romans hadden al lang een plaats geclaimd op deze site.
- De officiële woonplaats van de groep op het web is www.theromans.com.
- Ook Oyster Records, hun ambitieuze en met redelijk wat goeie grafische smaak bedeelde platenfirma, is op het web aanwezig.
- Booking :
L&S Agency, Postbus 5, Sint-Truiden. Tel : +32/11/67.17.01, Fax : +32/11/67.33.31 of email via ls.agency@village.uunet.be

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 31 januari 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
727
0
727 BEF
 
HVH-Megastore
738
54
792 BEF
 
Proxis
632
95
727 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over The Romans
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up