Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | T | Think Of One        
           
 

Buy this cd at ProxisCD VAN DE WEEK (September 1999) :

THINK OF ONE "MARRAKECH EMBALLAGES ENSEMBLE"
(De Beek 003 - Distribution : Lowlands)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Marrakech II
2. Youbati
3. Walz Delire
4. Alwa
5. Ouloumboumni
6. Aïsha
7. Il faut venir chez nous
8. Sharia Orabi
9. Alelaminena

Muzikanten :
- Bnet Hoaryet : Amina (chant, bendit), Aïsha (chant, tarija), Rabiha (chant, nakous)
- Gnawa : Abdel Kebir Esager
Think Of One :
- David Bovée (guitar, composition)
- Abdellah Bhaija (percussion)
- Roel Poriau (drums)
- Tomas De Smet (bas)
- Eric Morrel (sax)
- Bart Maris (trompet)

Mixed by Lieven Muzen & Tom Pintens

Mijn Mening

Crossover hoeft niet steeds een mix van rock en funk te zijn. Soms wordt er over wel heel wat anders gecrosst (vraag maar aan Stefan Everts) : een redelijk vreemde combinatie valt er alleszins te beluisteren op muziekmakerij Think Of One's project genaamd "Marrakech Emballage Ensemble".
Of ze er een minaret à la Christo zijn gaan verpakken, weet ik niet, maar wel zijn David "Bollekes" Bovée & co naar Marokko vertrokken voor een muzikale verkenningstocht, kwamen er enkele interessante muzikanten tegen, nodigden hen uit naar België voor enkele concerten en namen in de coulissen daarvan deze cd op.
Er lijken in de muziek van deze samenwerking tussen en de "gnawa"-zanger "Abdel Kebir Esager en het vrouwelijke zang- en percussietrio "Bnet Houaryet" drie muzikale werelden op elkaar te botsen: er is het repetetieve, Afrikaanse element (nu eens in de zang, dan in de gitaren, dan in de percussie), er is de Marokkaanse melodielijn en frasering, en er is de Zappaïaanse rock en ritme die de Belgen naar de Atlas hadden meegenomen. Beurtelings krijgt de exotische, dan weer de geflipte kant de bovenhand. Best geslaagd vinden wij "Walz Delire" (een song die ook op "We Need New Animals" van D.A.A.U. te horen valt), "Alelaminena" (waarin af en toe wordt uitgebarsten in een Arabische vorm van speedmetal) en de stomende opener "Marrakech II".
Als nadelen aan deze aanpak zijn te noemen de soms overdreven repetitiviteit en monotonie (voor deze ongeoefende westerse oren), de percussie die soms veel weg heeft van een bende zwitserse koeien op weg naar hun alp.
Een minaret naast de Onze-Lieve-Vrouwentoren op de hoes, in het Antwerpen van vandaag is zoiets natuurlijk een soort van statement. Toch is er op het eerste gezicht niet dadelijk sprake van een politieke boodschap. Dat het pad van een dergelijke multi-landelijke samenwerking niet over rozen gaat, werd pas nog bewezen toen Think Of One op Pukkelpop haar Marokkaanse muziekplannen moest laten varen omdat de uitgenodigde muzikanten het land niet binnen raakten. Ze schakelden dan maar over op het "Aantwaarps", iets wat ook op hun volgende CD/project "Naft" zal gaan gebeuren. Er werd ondertussen echter ook al een nieuw project met Noord-Afrikaanse roots boven de doopvont gehouden : "El Baroud" bekwaamt zich in raï..

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

MB in Rif-Raf : "Deze samenwerking geeft op een heel natuurlijke manier een nieuwe betekenis aan het begrip "wereldmuziek". ... Een wals in Maghreb-style of een contrabas-trance waarop een derwisj uit zijn dak zou gaan, ze draaien er hun hand niet voor om. Seefhoek-melancholie en woestijnritmes met schteeterende horns, het zit er allemaal in".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze groep :

- Contact : Vandiepenbeeckstraat 47, 2018 Antwerp. (+32)(0)3/281.38.75
- email : too@uptomail.com

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 2 september 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Snel-link
Azur
---
0
---
HVH-Megastore
---
54
---
Proxis
---
95
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Think of One
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up