Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | T | Thou        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (November 2000) :

TONGUE "[a]venture"
(2000, Magnet Records, M3)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. La scene
2. Catch it
3. Twenty Times
4. Plastic Star
5. Mords-moi le neu!
6. Two by Two
7. Happy As I Am
8. Fake It
9. Into Lie
10. TV Comedy
11. The Fox & The Bird

Songs : Tongue

Muzikanten :
- Joachim Cliquet: bas
- Cedric Gervy : gitaar, zang
- Etienne Vernaeve : drums, fluit
- Sebastien Wilin: keyboards, backing vocals
Gasten:
- Thomas de Mot : gitaar
- Dominic Ntoumos : trompet

Productie: Tongue
Opgenomen in Magnet Records studio, Brussel, Juli 2000 & The Soundstation, Luik, juni 1999.

Design : Sebastien Wilkin
Schilderij : José Lopez

 

Mijn Mening

legende :
;-) = "tongue" in cheek
:-p = sticking out "tongue"
=:-i = punk rock smiley (with a pierced "tongue")
:-! = biting my "tongue"

Tongue was vorig jaar in december een van de eerste groepen die het aandurfde om een demo op te sturen, en deze aan het salomonsoordeel van dit Belgische Pop & Rock archief voor te leggen. Waarvoor dank. De groep plukt daar nu dan ook volop de vruchten van : een platencontract voor drie CD's bij het nagelnieuwe Brusselse label Magnet Records, en uitzicht op roem, glorie en een gratis beurt bij Marie-Jeanne aan het NoordStation. ;-)
Een ander mogelijk voordeel van deze aanpak is dat een aantal van de songs op hun debuutcd [a]venture al eens eerder en in nog ruwere vorm aan mijn oor zijn gepasseerd. Ik moet bekennen dat het niet echt een prettig weerzien was: zo is "fake it" behoorlijk vervelend, en wordt "plastic star" ontkracht door oeverloos gepingel: 2 minuten en 12 seconden vooraleer ter zake te komen na een intro is toch ietwat van het goede te veel. En daar kan wat heet gehijg van een of andere plastic star niks aan veranderen. Ook een deel van de nieuwe songs zijn echter in dit bedje (uitgesponnen gitaarpartijen en synthtapijtjes met grandioos zicht op de eigen navel) ziek. En de vorig jaar in The Soundstation opgenomen symfo-rock-operette "The Fox & The Bird", is ook al geen lichtpunt." :-p
De plaat wordt opgedragen aan Jerry WX (echte naam Jean-Pierre Poirier, gestorven op 10 juli jongstleden): voor velen een nobele onbekende, maar voor de Brusselse underground scène een (inmiddels dus niet meer) levende legende die een van de allereerste Belgische punkplaten afleverde met Chainsaw (met Mickey Mike), samenspeelde met de gebroeders Klang in X-Pulsion en daarna experimenteerde met keyboards in Digital Dance en met garagerock in The Revenge. Niet alleen een leuke bijkomstigheid voor een poparchief om een cd aan deze gitarist op te dragen, maar ook een symptoon : Tongue speelt muziek in de achteruitkijkspiegel, en het is in de periode van genaamde Jerry WX dat de inspiratie werd gezocht : eigthies wave, Psychedelic furs, sombere baslijntjes. Twee lichtpunten in dit - volgens mij - waarschijnlijk doodlopend straatje : "La Scène", de frisse single, en "Two by Two" door de frisse wind die de trompet aan de melodie komt bijdragen. =:-i
Tenslotte, de vaststelling dat Tongue aan het groeien is. Langzaam, met het tempo van een afrikaanse baobab in een bijzonder droog seizoen, maar toch: aan het groeien. Een beetje avontuur in het [a]venture, aub. :-!

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- et in Rif-Raf : "Si l'on a pu qualifier leur démarche musicale comme "hésitant entre la mouvance actuelle tournant autour de Mogwai et un pop alert ébouriffée", c'est le second plateau de cette balance qui fait dorénavant le poid. '[a]venture est en effet un album intrinsiquement pop aux compositions alertes et éveillées. ... Venus a démontré qu'il y avait une place pour un pop belge francophone qui pouvait s'exporter hors de nos frontières étriques. Je ne sais si Tongue s'engouffra dans cette voie d'accès, mail il ne tient qu'à eux".
- 6 Bears : "Sur une base relativement classique et répétitive, ce groupe belge nous balance une musique hypnotique aux forts accents psychédéliques. ... le combo démontre en anglais qu'ils sont calibrés pour lutter dans la cour des grands. ... Autant de titres, onze au total, qui font de "(a)venture" un excellent premier album qui mériterait sans aucun doute sa place dans toutes les bonnes collections de CD. Un début de carrière fort prometteur à suivre de très prêt, donc."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

   

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 16 november 2000, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
---
0
---
Proxis
722
0
722 Bef.
Proxis
Atrecordings
---
3$
---
Netbeat
---
3,51 euro
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over deze groep :

- Tongue bij hun label Magnet Records
- Tongue bio & sounds ten tijde van hun demo "E.P."
- Contact: tongue01@hotmail.com
- Book 'em : Intersection, rue De Wittestraat, 20 B-1050 Brussels Tél: (0)2 640 83 17 Fax: (0)2 649 31 42

 

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.
Andere CD-besprekingen.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Tongue
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up