Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | T | Trio Dor        
           
 

CD VAN DE WEEK (Juli 1999) :

TRIO DOR
(Radio 3, R3-99011)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Kiosk
2. Eugène 19
3. Arantane
4. Nokh a Glezl Vayn
5. Wietse aan Zee
6. Tango Mormont
7. L'indifférence de la Foule
8. Perpetuum Mobile
9. Tango Tout Court
10. Menorah
11. Papirosn
12. Klezmer Di
13. Das Klingellt Vohl

Music : traditionals, Trio Dor, Astor Piazzolla, Toni Murena, J. Colombo, A. Cabral, Dirk Brossé.

Muzikanten :
-Wietse Beels : viool
- Gwen Cresens : accordeon
- Vlad Weverbergh : klarinet en basklarinet

Recorded at Studio Toots (VRT), December 1998
Productie : Guido Defever i.o. van Jeugd en Muziek Vlaanderen en Radio 3
Illustratie : "Zlaty Vek" by Frantisek Kysela

BIO VAN DE GROEP

In 1998 werd de "Debuutprijs Kamermuziek" van Jeugd en Muziek Vlaanderen toegekend aan het TRIO DOR. Het juryverslag luidt "TRIO DOR onderscheidt zich door zijn inventieve benadering van enerzijds bestaand repertoire voo reen eerder uitzonderlijke bezetting en anderzijds de koppeling van volksmuziek en improvisatie. Dat het zich daarbij niet spiegelt aan bestaand ensembles pleit voor zijn persoonlijkheid en durf. De afzonderlijke leden van het trio hebben reeds getuigd van uitzonderlijke muzikale capaciteiten en hn reeds jarenlange samenwerking resulteert ineen belevenisvolle ervaring voor elk publiek en een beloftevolle toekomst".
Het TRIO DOR ontstond in 1992 en bestaat uit Wietse Beels, viool, Gwen Cresens, accordeon en Vlad Weverbergh, klarinet en basklarinet. Het brengt eigen arrangementen en interpretaties van Europese volksmuziek, voornamelijk uit de Balkan en het Slavische gebied (Eugène 19, Arantane, Wietse aan Zee), evenals aanverwante, zelf-gecomponeerde muziek (Das Klingellt Vohl, Perpetuum Mobile). Daarnaast heeft het TRIO DOR verscheidene nummers uit het klezmerrepertoire op zijn programma (Menorah, Nokh a Glezl Vayn, Papirosn, Klezmer Di, Kiosk) en maakt het occasionele uitstapjes naar genres zoals tango (Tango Mormont, Tango Tout Court van de Vlaamse hedendaagse componist Dirk Brossé), valse-musette (L'indifférence de la Foule) en hedendaags klassiek. TRIO DOR, dat veelvuldig concerteert, speelde samen met authentieke zigeunerorkesten en is vooral bekend geworden door de virtuositeit van elk van de drie muzikanten en de specifieke, unieke dynamiek van hun samenspel.
In 1995 werd het drietal laureaat van het internationale concours "Città di Castelfiordo' in Italië.
In 1993 reeds tourde het TRIO DOR doorheen Roemenië. In '96 verzorgde het trio de muzikale omlijsting van de KRO/BRTN-televisiedocumentaires over Kloosters en Abdijen in Oost-Europa.
Recent concerteerde TRIO DOR in de wintertuinen van het Koninklijk Paleis in Laken, en op de Cultuurmarkt '98 in Antwerpen was het te gast bij Radio 3. Momenteel bespeelt TRIO DOR het Belgische "Music Life Now" en het Nederlandse "Kunst in de Kamer" circuit.

Dor is een moeilijk te vertalen, zeer eigen Roemeens woord dat het best omschreven kan worden als "spleen" of "nostalgie". De term past uitstekend bij het Roemeense volkswijsje bij uitstek, de "doïna".

GWEN CRESENS - accordeon :
Studeerde in 1998 af aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen met grote onderscheiding voor accordeon en pedagogie. Hij behaalde er tevens het einddiploma kamermuziek.
Hij trad op voor radio en televisie en concerteerde in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zwitserland, Australië, Zweden en Roemenië.
Gwen werk solistisch samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen, alsook met verscheidene kamermuziekensembles. Zelf richtte hij in 1995 het ensemble Tanguedia op, dat zich toelegt op de muziek van de Argentijnse bandeonist-componist Astor Piazzolla.
Gwen Cresens werkte mee aan muziek voor documentaires (Arte, VRT), televisie-producties (recentelijk het gelauwerde Terug naar Oosterdonck van regisseur Frank Van Passel) en speelfilms (S van Guido Hendrickx) en trad op in het combo o.l.v. Jan Hautekiet, waarme hij diverse Belgische zangers waaronder Jo Lemaire, Stef Bos, Luk De Vos en Tine Reymer begeleidde.
Gwen Cresens versterkt occasioneel "Les P'tits Belges" met Koen De Cauter.
Hij ging op wereldtournee met La Tristeza Complice, een dans-theaterproductie van regisseur-choreograaf Alain Platel en componist Dick van der Harst, onder productie van "Les Ballets C. de la B".

WIETSE BEELS - viool
Studeert thans aan het Conservatorium van Rotterdam bij J.J.Kantorow en I.Grubert. Hij volgde meestercursussen bij P.Hirshhorn, V. Tretjakow en T. Varga, alsook bij het Melos Strijkkwartet.
Wietse Beels concerteerde als solist met The Brussels International Youth Orchestra. Hij maakte opnamen voor de Bayerische Rundfunk en de VRT.
Momenteel verzorgt hij samen met de Japanse pianiste Yasuko Takahashi solo-recitals en is hij plaatsvervangend violist bij het "Walter Boeykens Ensemble". Wietse Beels werd in 1995 laureaat van de Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet.

VLAD WEVERBERGH - klarinet
Studeert bij Walter Boeykens aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en volgde masterclasses bij Aurelian Octav Popa, Walter Boeykens, Het Melos Strijkkwartet, Guy Deplus en de "Interpretationskurs" van de "Europaïsche Musikakademie Bonn" o.l.v. Hans Deinzer.
Vlad Weverbergh is laureaat van de Internationale Klarinetwedstrijd Aurelian Octav Popa (Roemenië, 1993), het Nationaal Kampioenschap voor solisten (alle instrumenten) van Fedecam Vlaanderen, superieure afdeling (1994), het Concours Européen pour Jeunes Solistes, gouden medaille (Luxemburg, 1994), de Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet (1995) en Tenuto (1997).
Hij concerteerde als solist met o.m. het Hongaars Festival Orkest, het Brussels International Philharmonica Hungarica, het VRT-Filharmonisch Orkest en het Orkest van het Conservatorium Antwerpen.
Voorts verzorgde hij radio- en televisieopnames voor de VRT, KRO, EBU, Bayerische Rundfunk, Die Deutsche Welle en de Roemeense radio.
Thans verleent Vlad Weverbergh zijn medewerking aan diverse kamermuziekensembles, zoals het trendsettende Champ d'Action.

Mijn Mening

"Ne mens krijgt nogal eens wat in zijn bus, soms". In mijn geval belandde daar - naast de gebruikelijke hoop regionale advertentiebladen, junk mail, kranten, mededelingen van een politieke partij die ik al een paar jaar verlaten heb en andere onzin, enige tijd geleden ook een witte gewatteerde enveloppe met daarin een cd van Trio Dor. Daarbij een vriendelijk verzoek om een recensie in het Belgisch Pop & Rock Archief van de debuutcd van dit klassieke muziektrio die voor Radio 3 een cd kon opnemen dankzij de debuutprijs van Jeugd en Muziek 1998. Niet bepaald "gefundenes fressen" voor dit "Pop & Rock" Archief dus. En toch bleek het goed te pruimen.
De bezetting van Trio Dor bestaat uit een accordeon, een viool en een klarinet. Ongebruikelijke combinatie voor een "kamerorkest" in onze contreien. Meer overeenkomst is er met Oost-Europese orkestjes, klezmergroepjes, zigeunerbandjes. Het repertoire leunt ook in die richting, al zitten er ook uitstapjes richting tango en modern klassiek bij. Deze uitstapjes blijken voor mij de beste nummers van de cd ook : zo kreeg "Tango Mormont" (oorspronkelijk van Astor Piazolla) een bloedstollende, 10 minuten durende, steed opnieuw de spanning opdrijvende bewerking mee. Ook het erg filmische musette-nummer "L'indefférence de la foule" en het makkelijk in het oor liggende klezmerlied "Klezmer Di" springen er bovenuit. "Filmisch" is trouwens een beschrijving die mij wel vaker te binnen schoot.
Technisch zijn deze drie jonge muzikanten (voor rockmusici zijn ze op gewone leeftijd, in de klassieke wereld zijn ze "piep") niet volmaakt, dat hoort zelfs mijn - ongeoefend - oor. Op bepaalde - meestal hectische - momenten gaat de melodie met hen aan de haal, i.p.v. omgekeerd. Ook zijn er redelijk wat passages waar ze met z'n drieën tesamen de hoogste tonen opzoeken, iets wat door de combinatie van klarinet, accordeon en viool een uitermate schel geluid oplevert.
Alhoewel Trio Dor in klank enigzins herinnert aan de klanken op de debuutplaat van Die Anarchistische Abendunterhaltung (tegenwoordig D.A.A.U.), zie ik Trio Dor toch nog niet dadelijk op de rockfestivals aantreden. Alhoewel hun aanpak van jeugdige lef getuigt, kleuren ze daarvoor te braaf binnen de lijntjes (en kunnen ze al té goed spelen).
Ik kijk alvast met spanning uit naar mijn brievenbus, in de hoop dat er op een dag van die verrassingen in mogen zitten.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

In de pers :

- MB in De Standaard : "Drie jonge musici die alternatieve paden bewandelen naast de klassieke carrière die ze aan het opbouwen zijn. De cd die Radio 3 .. opnam is een overweldigend bewijs van de enorme capaciteiten van dit prille drietal ... Ze demonstreren een affiniteit met het materiaal die je zelden bijl klassieke musici hoort."
- M.D. in Weekend Knack : "Het is geen "klassieke" muziek, jazz al evenmin en "pop" al helemaal niet. ... Opvallend is hun zeer dynamisch samenspel waaruit een intense muzikale vreugde straalt".
- TE in Tijd Cultuur: "De drie muzikanten getuigen op deze cd zowel van individuele technische en muzikale kwaliteiten, als van een enthousiast en degelijk samenspel. Hun inleving in dit niet alledaagse repertoire is bewonderingswaardig. De degelijkheid van hun vertolking en het oveschrijden van de klassieke muzikale grenzen maakt hun cd bestemd voor een breed publiek".
- Dirk Fryns in Stage : "Trio Dor presenteert een fijne mix van hedendaags klassiek, volks- en wereldmuziek en laten hun persoonlijkheid en durf meermaals de vrije loop".

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Meer over deze groep :

- Contact : Karla Verlie, graaf van Hoornestraat 38, 2000 Antwerpen. Tel + fax : 03/248.64.12
- Radio 3 ??

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 10 juli, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
0
HVH-Megastore
54
Proxis
95

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Trio Dor
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up